Audycja Janusza Weissa n/t poszukiwaczy skarbów.

Historia wykrywaczy, ciekawostki, może jakiś zauważony artykuł w prasie nt wykrywaczy i inne, które trudno dopasować do pozostałych działów.
KrisssK

Audycja Janusza Weissa n/t poszukiwaczy skarbów.

Post autor: KrisssK »

Do posłuchania audycja z cyklu "Dzwonię do Pani/Pana w bardzo nietypowej sprawie" n/t poszukiwaczy skarbów.

http://www.radiozet.pl/Programy/Dzwonie ... ie-skarbow
ProScan
Właściciel

Re: Audycja Janusza Weissa n/t poszukiwaczy skarbów.

Post autor: ProScan »

"wyjątkowy w Europie, nie w Polsce, sygnet z oprawionym denarem rzymskim".

i tego typu żałosne juziolenie #-o Przykro słuchać. Raczej kompromitujące i szkodzące sprawie.

:pa

proscan

PS

Janusz Weiss ma dużo większą wiedzę i znacznie lepsze źródło informacji odnośnie omawianego tematu. Ale rozmowę prowadził zręcznie.
KrisssK

To co mnie najbardziej się podobało to użyte w wypowiedzi onomatopeje :D
Poczekajmy jeszcze na drugą cześć co J.Weiss się dowie w tej sprawie.
ProScan
Właściciel

użyte w wypowiedzi onomatopeje

To nie dodało powagi tej wypowiedzi :lol:

proscan
KrisssK

ProScan pisze:To nie dodało powagi tej wypowiedzi :lol:

No wręcz przeciwnie, wyraźnie podkreśliło humorystyczny wydźwięk :)
jarek-pol1

Post autor: jarek-pol1 »

Po wysłuchaniu naszła mnie refleksja, że nadal żyjemy w "dzikim kraju". Jeżei nawet w Rosji (!!!!!) potrafili dostosować prawo do standardów światowych.
Zniknięcie eksponatu z muzeum...DRAMAT!!!!!
Jest jedna ciekawa rzecz, która przyszła mi do głowy. Jeżeli wierzyć wypowiedzi jest nas 12.000 do 15.000!!! Każdy ma żonę, dziewczynę, rodzinę i "milion znajomych. Jest to siła, która musi dać do myślenia analfabetom uchwalającym prawo w Polsce!! Do jasnej cholery jesteśmy w stałym kontakcie, wszyscy czytamy branżowe fora i prasę! Tak niewiele trzeba żeby tym potrząsnąć.....
Tyle, tak na świeżo po audycji :evil:
ProScan
Właściciel

Jeżei nawet w Rosji (!!!!!) potrafili dostosować prawo do standardów światowych

Pod warunkiem, że założymy, że to co mówi Kocio jest prawdą (patrz dalej) i ustalimy najpierw, co jest standardem światowym (niestety standardem światowym jest restrykcyjne prawo). USA czy UK są raczej wyjątkami.

Wracając do warstwy (dez)informacyjnej wypowiedzi Kocia, zwracam uwagę, że kompletnym przejawem juziolenia było twierdzenie, że poszukiwacz w UK płaci państwu 50% wartości znaleziska, jeśli chce je sobie zatrzymać.

I takich kocio-kwiatków było więcej, trudno zatem takie wypowiedzi traktować inaczej jak folklor, którego nikt nie potraktuje poważnie.

A zmian nie uda się wymusić takimi czy innymi wygłupami, skrzykiwaniem pospolitego ruszenia, tylko organiczną wieloletnią "pracą u podstaw". I każdy powinien zacząć od siebie i od swojego otoczenia, czy aby nie ma w nim kolesi, którzy w ramach wolności i swobody obywatelskiej wlezą wszędzie i rozkopią wszystko. :nunu

proscan
jarek-pol1

Więc wkroczyliśmy w tematy etyki i moralności :roll: Tylko,że to nie jest przedmiotem sporu. Pijanych kierowców jest ogrom, a nikt nie zabrania jady samochodem wszystkim!!! Ja osobiście nie mam pojęcia jak wygląda prawo na świecie, ale wiem, że zakazy i restrykcje prowadzą do nikąd ( w czasach prochibicji w Stanach pito więcej niż przed i po).
To 50 na 50 procent wydaje mi się nieprwwdą. Czytając o skarbie w Anglii opisane to było inaczej...., ale cóż, nie o szczegóły tutaj chodzi, a o porządnych, przyzwoitych ludzi, którzy lubią historię, zabytki i tak na prawdę ratują(!!!) mnóstwo dobra i są za to karani.
ProScan
Właściciel

Tylko,że to nie jest przedmiotem sporu.

Ja tutaj nie mam zamiaru toczyć żadnego sporu. Wystąpienia Kocia uważam za szkodliwe i tyle.

proscan
jarek-pol1

Więc proszę napisać jak Pan widzi wywarcie presji na ustawodawcach, bo na to, że sami wpadną, że jest źle, nie mamy co liczyć. Może się zaangażuję. Nic mnie tak nie irytuje jak biadolenie leżącego że się nie posuwa do przodu. Bez nas nic się nie zmieni nigdy.
KrisssK

Jest też rozmowa Weissa z Ministrem Kultury i Dziedzictwa.

http://www.radiozet.pl/Programy/Dzwonie ... Narodowego
ProScan
Właściciel

Nic mnie tak nie irytuje jak biadolenie leżącego że się nie posuwa do przodu. Bez nas nic się nie zmieni nigdy.

1. Nie ja w tym wątku biadolę.

2. Jeśli ktoś zrobił więcej ode mnie w kwestii polepszenia wizerunku tzw. poszukiwaczy wśród "decyzyjnych", to chętnie uścisnę mu rękę.

proscan
jarek-pol1

To co Pan zacytował, nie było pod Pana adresem, tylko całego środowiska jako realnej siły.
Ja jestem dowodem Pańskich zasług :D Między innymi zbieram śmieci pod Pana wpływem i dziękuję panu za otwarcie oczu =D>
ProScan
Właściciel

Ja uważam, że nie ma czegoś takiego jak "środowisko". Nie każdy posiadacz wykrywacza chce realizować cele, które są społecznie akceptowalne.

Wątek w tym miejscu pozwolę sobie powoli zamykać, chyba że ktoś ma coś szczególnie celnego do dodania, odnośnie tego co usłyszał, bo to wszak forum techniczne.

proscan

PS

W rozmowie z ministrem Pan Janusz lekko się wygadał. Sam minister jak słychać było, także nie najgorzej był zorientowany w tematyce i dosyć otwarty.

Pokrzykiwania, wymachiwania szabelką i "apele do poszukiwaczy", to najczęściej przykrywka.

Jeśli nie wiadomo o co chodzi ... I to po obu stronach.
Zablokowany