gti 2500 i pytania na które nie umiem znaleźć odpowiedzi!!

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ZnaChoR

gti 2500 i pytania na które nie umiem znaleźć odpowiedzi!!

Post autor: ZnaChoR »

rozumiem że garett nie ma trybu statycznego w trybie dyskryminacji czyli na monetki i na drobnice jest w sam raz!!?? identyfikacja na wyświetlaczu z czego dowiedziałem się to jest 24 segmentowa(24 takie kratki pojawiaja się na wyswietlaczu!! ale mam też drugie pytanie ile jest punktów sygnalizacji żelaza na wyświetlaczu?? oraz czy identyfikaacja na wyświetlaczu wielkości obiektu też się spraawdza w kwestii żelaza (czy można na nim polegać, czyli według wielkości na wyświetlaczu rozpoznam czy to jest mały gwóźdź lub śrubka czy np: bagnet?? i czy w trybie all metal według identyfikacji tonalnej i wizualnej rozpoznam jaki to jest metal, wielkość tego metalu od małego kolorka lub grubego kolorka (czy na zwykłe żelazo jest inny dźwięk, na mały kolorek inny a zaś na większy inny??)??i czy w trybie all metal tryb jest statyczny??
pozdr i myśle że niezadużo pytań.Zbigniew Kostka (ZnaChoR)
ProScan
Właściciel

Re: gti 2500 i pytania na które nie umiem znaleźć odpowiedzi!!

Post autor: ProScan »

Witam i odpowiadam:

rozumiem że garett nie ma trybu statycznego w trybie dyskryminacji czyli na monetki i na drobnice jest w sam raz!!??

Trochę dziwna logika. Tego trybu nie ma wiele wykrywaczy (np. jabel) i to o niczym nie świadczy. GTI jest dobry na monety (znam lepsze) w trybie dyskryminacji ruchowej :smt023

(24 takie kratki pojawiaja się na wyswietlaczu!!

Tak.

ale mam też drugie pytanie ile jest punktów sygnalizacji żelaza na wyświetlaczu

o ile się nie mylę to 4.

oraz czy identyfikaacja na wyświetlaczu wielkości obiektu też się sprawdza w kwestii żelaza (czy można na nim polegać, czyli według wielkości na wyświetlaczu rozpoznam czy to jest mały gwóźdź lub śrubka czy np: bagnet??

Może jakiś użytkownik odpowie. Nie chcę się wymądrzać bo nie pamiętam (kiedyś się nim bawiłem, ale szukałem koloru na dyskryminacji. Ogólnie powiem, że z żelazem może być problem o ile kształty jest nieregularny.

czy w trybie all metal według identyfikacji tonalnej i wizualnej rozpoznam jaki to jest metal, wielkość tego metalu od małego kolorka lub grubego kolorka (czy na zwykłe żelazo jest inny dźwięk, na mały kolorek inny a zaś na większy inny??)

W trybie all metal (statycznym) nie ma identyfikacji tonalnej. Można oceniać np. rozległość sygnału. Przy pewnym doświadczeniu to już bardzo dużo.

Jest pewna namiastka identyfikacji tonalnej (dwa dźwięki) ale w trybie dyskryminacji ruchowej.

czy w trybie all metal tryb jest statyczny??

Tak. Jest jeszcze tryb ZERO (tryb ruchowy, ale bez dyskryminacji).

:pa

proscan
ZnaChoR

napisałeś "W trybie all metal (statycznym) nie ma identyfikacji tonalnej. Można oceniać np. rozległość sygnału. Przy pewnym doświadczeniu to już bardzo dużo.

Jest pewna namiastka identyfikacji tonalnej (dwa dźwięki) ale w trybie dyskryminacji ruchowej. "

a czy w trybie all metal jest identyfikacja graficzna to wtedy by mi niebyła potrzebna identyfikacja dźwiękowa?? jesli jest identyfikacja graficzna w tym trybie (all metal) to mógłbym odróznić żelazo od kolorowego metalu??

i jeszcze jedno pytanie: ile jest w sumie i jakie identyfikacje dźwiękowe w trybie dyskryminacji??
ProScan
Właściciel

a czy w trybie all metal jest identyfikacja graficzna to wtedy by mi niebyła potrzebna identyfikacja dźwiękowa??

Tak - identyfikacja działa, ale ma ona mniejszą czułość niż sam detektor. Innymi słowy, jeśli dostaniesz słaby sygnał, to detektor nie będzie go mógł zidentyfikować.

jesli jest identyfikacja graficzna w tym trybie (all metal) to mógłbym odróznić żelazo od kolorowego metalu

W dużej części przypadków tak, ale z zastrzeżeniem jak wyżej.

ile jest w sumie i jakie identyfikacje dźwiękowe w trybie dyskryminacji??

O ile pamiętam jest tam Bilevel (inny sygnał dla metali o niskiej przewodności, a inny dla wysokiej) oraz Coinalert (specjalny sygnał przypominający gong dla obiektów typu moneta). No i oczywiście komunikaty głosowe - po angielsku, kobiecym głosem. ;)

proscan
ZnaChoR

acha i jeszcze jedno czy gti jest tak samo czuły w trybie dyskryminacji na maleńkie monetki (breaktety, denarki i inne maleńkie monetki) jak explorer II ??
czy w trybie dyskryminacji nieprzeoczy mi tak maleńkich monetek oraz także pierdółek z metalu kolorowego??
ProScan
Właściciel

acha i jeszcze jedno czy gti jest tak samo czuły w trybie dyskryminacji na maleńkie monetki (breaktety, denarki i inne maleńkie monetki) jak explorer II

Zdecydowanie NIE.

proscan
ZnaChoR

słyszałałem że zasięgi ma porównywalne z minelabem explorerem II a nawet w zasięgach przewyższa minelaba (bynajmniej tak słyszałem i widziałem na stronie darka), czy to prawda??

oraz czy z sondą eagle eye takze działa identyfikacja graficzna (wielkość, głębokość, oraz rodzaj przedmiotu z pośród 24 kwadracików), oraz identyfikacja dźwiękowa??

sonda eagle eye od jakiej wielkości przedmiot metalowy mi wykrywa (bo słyszałem że niewykrywa wszelakich śmieci takich jak małe odłamki, gwoździe, śrubki) ??
ProScan
Właściciel

słyszałałem że zasięgi ma porównywalne z minelabem explorerem II a nawet w zasięgach przewyższa minelaba (bynajmniej tak słyszałem i widziałem na stronie darka), czy to prawda??

To zależy na jakie przedmioty. Na militarkę Explorera bym nie polecał. Testy na stronei Darka były wykonywane w powietrzu. Poza tym GTI jest wysoko w trybie statycznym All Metal. Na dyskryminacji Exploerer jest lepszy.
oraz czy z sondą eagle eye takze działa identyfikacja graficzna (wielkość, głębokość, oraz rodzaj przedmiotu z pośród 24 kwadracików), oraz identyfikacja dźwiękowa??

NIE.

sonda eagle eye od jakiej wielkości przedmiot metalowy mi wykrywa (bo słyszałem że niewykrywa wszelakich śmieci takich jak małe odłamki, gwoździe, śrubki) ??

O takich drobiazgach można zapomnieć. Sensownym przedmiotem do szukania przystawką jest garnek lub coś większego.

proscan
ZnaChoR

czyli rozumiem że sonda eagle eye bez problemu by mi wykryła przedmio taki jak bagnet, lub klamre??
jeśli na bagnet sonda eagle eye jest dobra, to raczej wybór mam już dokonany!!
ProScan
Właściciel

A bagnet jest większy od garnka ? Albo klamra ?

:?:

proscan
ZnaChoR

no w sumie jeśli licząc objętość samego metalu to bagnecik można by było porównać do takiego średniego garnka :D
ale bardzo dziękuje za odpowiedzi i chyba się przychylam do zakupu gti 2500
pozdr.ZnaChoR
ZnaChoR

dzisiaj sobie tak wywnioskowałem że gti ma 24 przedmioty identyfikacji wizualnej (te 24 kratki) i 5 różnych identyfikacji wielkośći przedmiotu.czyli w sumie można się nauczyć odróżniać tak jakby 120 przedmiotów według identyfikacji wizualnej jeśli dobrze rozumiem??
a ile przedmiotów w identyfikacji do odróżnienia ma explorer II??
pozdr i z góry dziękuje za odpowiedź.Zbigniew Kostka
ProScan
Właściciel

Teoretycznie 32 x 32 = 1024 kategorii przedmiotów, w zależności od ich własności magnetycznych i elektrycznych. Wiekości obiektu Explorer nie rozpoznaje.

proscan
ZnaChoR

AAAAAAAAAAA chyba bym szału dostał i oczopląsu od tych wskazań na expolerze II. 120 w gti mi w zupełności wystarczy :D, chyba ze się myle ztą liczbą 120 ????
pozdr.Zbigniew Kostka
ProScan
Właściciel

Widzę, że oczekujesz bardziej utwierdzenia w swoim wyborze, niż rady.

proscan
ODPOWIEDZ