Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
Tzn nie ma problemu w tejonie aby się dokładnie dostroić, jest problem jak grunt jest niejednorodny i wtedy przydałaby się większą tolerancja, jakiś rodzaj filtracji, nawet kosztem zasięgu, o ile da się to zrealizować. W Tejonie można regulować czułość w all metal, ale skoro Pan pisze że w vaquero się nie da to sprawdze to dokładniej. Czy w instrukcji od vaquero jest o tym wspomniane? Jestem skory uwierzyć że to żart. Czułość to przecież fundamentalna nastawą detektora.
Przyznam, że sporo się natrudziłem aby określić, czy regulacja sens w all metal ma wpływ na pracę wykrywacza.
Pierwsza próba ustalenia tego polegała na wolnym przemiataniu monetą 1 grosz i jednoczesnym zmienianiu czułości. Skończyła się totalnym fiaskiem. Wykrywacz na minimalnej czułości z racji lepszej stabilności dawał lepszy i bardziej kontrastowy sygnał przy odległości 25 cm. Zmieniałem również odległość od cewki na 30 , 20, 15 cm i nic nie mogłem konkretnego zauważyć. Jedyną oznaką działania pokrętła sens w all metal była utrata stabilności po przekroczeniu połowy czerwonego pola.
Postanowiłem spróbować na czymś znacznie mniejszym i trudniejszym do wykrycia. Wybór padł na malutki złoty medalik. Ponowne powolne przemiatanie w jednakowym tempie i jednoczesne zmiany czułości nie pozwoliły nic ustalić. Dopiero zwiększenie tempa przemiatania okazało się właściwą metodą. Zwiększanie czułości powoduje wyraźne wzmacnianie sygnału od medalika przy zachowaniu jednakowej odległości od sondy oraz szybkości przemiatania. Przy czułości minimalnej przemiatanie medalikiem powodowało płynne i delikatne zmiany w sygnale. Sygnał płynnie narastał i opadał w miarę jak medalik przybliżał i oddalał się od środka sondy. Zwiększenie czułości w okolice 10 powoduje wyraźny wzrost dynamiki sygnału. Nie ma już płynnego wzrostu głośności lecz mamy ostry wzrost poziomu sygnału audio w momencie gdy medalik jest pod środkiem sondy. W momencie oddalania się od środka sondy sygnał zanika, co świadczy o tym, że detektor zdążył się troszkę dostroić do medalika w czasie jego przelotu nad środkiem cewki i w momencie gdy cel minie środek sondy, przestaje być już widoczny dla detektora. Takie "zatykanie" się detektora występuje dla silniejszych sygnałów, jest tym silniejsze im cel jest bliżej środka sondy i /lub ma większe rozmiary. Detektor dostraja się do silnego poziomu sygnału (jest to slow auto tune ale jednak do pełnego statyka sporo brakuje), i jeżeli sygnał z sondy szybko słabnie, to cel przestaje być widoczny i sygnał audio zanika. Przy minimalnej czułości zjawisko takie nie występuje, więc wynika z tego, że sygnał uległ wzmocnieniu i jest to dowód na działanie pokrętła czułości w trybie all metal w detektorze Tesoro Tejon.
W jaki sposób ustalono, że czułość w all metal w Vaquero nie działa??
Tejon i Vaquero pewnie są podobne konstrukcyjnie i bardzo mnie dziwi, że czułość w Vaquero w all metal nie działa. Tejon w przeciwieństwie do vaquero nie ma tzw. "super strojenia" (treshold na max w dynamiku). Bajery Tejona czyli podwójna dyskryminacja, VCO nie są raczej znaczną komplikacją układu.
Przy okazji, czy nie stwierdzono aby poziom napięcia miał wpływ na pracę vaquero?? Mam pewne podejrzenie, że praca na niższych napięciach Tesorakowi nie sprzyja i chodzi tu raczej o stabilność niż czułość. Baterie dają jednak sporo wyższe napięcie niż akumulatorki NiMH, z którymi w większości czasu utrzymują się dwa piknięcia. Podkreślam, jednak, że nie jestem tego pewny i nie ma warunków na sensowne próby terenowe.
Po prostu wykonywaliśmy pomiary na zasięg. Wykrywacz był stabilny przy dowolnej nastawie czułości i za cholerę nie udało się zauważyć jakiejkolwiek różnicy w zasięgach w trybie AM czy Pinpoint. Było to sprawdzane na dużych przedmiotach.
Natomiast pomiar zakresu regulacji czułości (będą wykresy dla DISC) robiliśmy na 2zł i tutaj także nic w AM, podczas gdy na DISC zmiany sięgały 100%.
Wiem, że w Cortezie jest podobnie (czyżby Tejon był wyjątkiem?)
Nie zdziwiłbym się, gdyby różnice w zasięgu nie zostały zauważone, bo różnice w dynamiku są nieporównowanie większe i widać to od razu bez zbędnych zabiegów dla typowej monety. W all metal jakaś automatyka musi zacierać te różnice w czułości. Być może jest jakiś układ automatycznej regulacji wzmocnienia na który wpływ może mieć bezpośrednio nastawa sens, ale to tylko przypuszczenia. Dowodem na to może być fakt, że malutkie przedmioty dają równie silny sygnał co wieksza moneta. Schematu jednak na oczy nie widziałem. Żeby zauważyć te różnice w działaniu wykrywacza trzeba wsłuchać się w sygnał i regulować czułość. Słychać, że sygnał audio od celu ulega wzmocnieniu przy zachowaniu tej samej odległości przemiatanią.
Tak ją sprawdzam tylko tejona, jeżeli inne tesoro są podobne konstrukcyjnie to tam będzie podobny problem aby to sprawdzić. Rozpiętośc regulacji czułości jest bardzo mała w am, ciężko w powietrzu zauważyć różnicę w zasięgu. Słychać, że sygnał audio jest wyraźniejszy, bardziej kontrastuje z sygnałem wiodącym, ale na zasięg tego nie przełoże w warunkach domowych, bynajmniej bez przeprowadzenia dodatkowych prób. Przy minimalnej czułości detektor jest dużo stabilniejszy, co również wpływa na wrażenie jego osiągów i łatwo wyciągnąć mylne wnioski. Zmiany w zachowaniu wykrywacza jednak są słyszalne.