Whites DFX - baterie krótko trzymają
Whites DFX - baterie krótko trzymają
Witam,
mam problem z swoim dfx'em. W ciągu trzech wypadów ( po 4 godzinki każdy ) zużył 3 komplety baterii alkalicznych. Po 2 wypadach kupiłem baterie w innym miejscu ( choć tej samej marki, bo przedtem spisywały się świetnie ) i znów to samo. Backlight wyłączony. Jaka może być tego przyczyna i jakie środki zaradcze oraz ich koszty?
Pozdrawiam
BT
mam problem z swoim dfx'em. W ciągu trzech wypadów ( po 4 godzinki każdy ) zużył 3 komplety baterii alkalicznych. Po 2 wypadach kupiłem baterie w innym miejscu ( choć tej samej marki, bo przedtem spisywały się świetnie ) i znów to samo. Backlight wyłączony. Jaka może być tego przyczyna i jakie środki zaradcze oraz ich koszty?
Pozdrawiam
BT
Re: Whites DFX - baterie krótko trzymają
Należałoby najpierw zmierzyć rzeczywisty pobór prądu, by móc wyciągać dalsze wnioski.
proscan
proscan
W takim razie musiałby to zrobić, kto ma pojęcie o tymi odpowiedni przyrząd.
W najgorszym razie ja
proscan
W najgorszym razie ja
proscan
Nie będę zawracał Panu gitary jak nie jesteśmy pewni uszkodzenia acz czy zwykły wiejski elektronik/elektryk też da radę? I jeszcze jedno jaki ma być ten rzeczywisty bo jak coś to do niego jutro z rana ruszę.
Pozdrawiam.
BT
PS
A własnie po włożeniu baterii pokazuje ich napięcie w okolicach 11.4 czyli trochę nisko może to pomoże.
Pozdrawiam.
BT
PS
A własnie po włożeniu baterii pokazuje ich napięcie w okolicach 11.4 czyli trochę nisko może to pomoże.
czy zwykły wiejski elektronik/elektryk też da radę?
A skąd ja mam wiedzieć co potrafi wiejski elektryk?
I jeszcze jedno jaki ma być ten rzeczywisty
Widzę że kolega nie czyta naszego cyklu w Odkrywcy
Prąd bez sygnału akustycznego powinien być w okolicy 55mA.
Proszę się jeszcze dobrze przyjrzeć stykom w zasobniku, czy nie są skorodowane.
proscan
No niestety nie czytam, i przyznaję się bez bicia.
Dodam jeszcze że napięcie musi skakać bo raz widzę napis Low Battery a potem znika, i tak w kółko.
Pozdrawiam
Styki przeczyściłem dalej Low Baterry i na starcie znów 11.4 ( użyłem starych beterii. )
Dodam jeszcze że napięcie musi skakać bo raz widzę napis Low Battery a potem znika, i tak w kółko.
Pozdrawiam
Styki przeczyściłem dalej Low Baterry i na starcie znów 11.4 ( użyłem starych beterii. )
No niestety nie czytam, i przyznaję się bez bicia.
To nie posuwa nas w rozpoznaniu problemu wiele, aczkolwiek teza że następuje jakieś zwarcie powodująca dodatkowe zużycie staje się mniej prawdopodobna.
proscan
Hmmm, jedyne co mogę jeszcze dodać to to, że problem pojawił się po podróży w bagażniku, ale wykrywacz podróżował wygodnie na miękkiej torbie. Teraz wsłuchałem się w odgłosy i w skrzynce jakby piasek latał rozkręcę go i zobaczę.
Za pięć minut napiszę co widzę.
Pozdrawiam
Za pięć minut napiszę co widzę.
Pozdrawiam
Teraz wsłuchałem się w odgłosy i w skrzynce jakby piasek latał rozkręcę go i zobaczę.
To prawie na pewno piasek na membranie głośnika, albo coś w rurce uchwytu (tej zakończającej wysięgnik).
proscan
Stwierdzam, że po wytrzęsieniu piasku nie widzę nic dziwnego ani nadpalonego, jedynie wtyczka od słuchawek była poluzowana.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
jedynie wtyczka od słuchawek była poluzowana.
Może któryś ze styków dotyka(ł) do głośnika?
proscan
A właśnie styki od głośnika powinny być wygięte pod kątem około 45%?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Normalnie są płasko, chyba że ktoś wygnie.
proscan
proscan
No to ktoś to zrobił ale nie ruszam bo jeszcze odpadną. Opisać wygląd jakiegoś elementu z środka lub zrobić zdjęcie ?
Pozdrawiam
PS
Nic raczej głośnika nie dotyka.
Pozdrawiam
PS
Nic raczej głośnika nie dotyka.
Nie. Nic mi to raczej nie da.
Proszę tylko dokręcić to gniazdo jack i zobaczyć co się dzieje przy otwartym wykrywaczu.
proscan
Proszę tylko dokręcić to gniazdo jack i zobaczyć co się dzieje przy otwartym wykrywaczu.
proscan