C.SCOPE CS9000 HPX II - kilka pytań

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
ODPOWIEDZ
Dropek

C.SCOPE CS9000 HPX II - kilka pytań

Post autor: Dropek »

Witam,
W związku z tym, że w celach edukacyjnych wyposażyłem się w ów sprzęt mam kilka pytań/wątpliwości. Prosiłbym o wyczerpującą odpowiedź. Na wstępie oczywiście należy zaznaczyć, że sprzęt reaguje na metal i ma dość dobre zasięgi w powietrzu (tylko tak go testowałem do tej pory).

1. Gdzieś tu na forum wyczytałem wypowiedź pewnego użytkownika tego sprzętu który to pisuje, że wykrywacz ten ma trym statyczny i ?dynamiczny?. Co do statycznego nie mam wątpliwości ale co do trybu dynamicznego mam... kolega pisał, że po przełączeniu autotune na motion (przełącznik AutoTune w prawo bądź w lewo czyli fast i slow) musimy przemiatać wykrywaczem by usłyszeć sygnał wykrywanego przedmiotu - jasnym by było w tym przypadku to, że podczas gdy nie przemiatamy to wykrywacz milczy.... Natomiast ja to odbieram zupełnie inaczej, mianowicie: AutoTune w tym wykrywaczu to nic innego jak automatyczne dobieranie przez układ czułości w taki sposób by sprzęt zachorował najwyższą stabilność przy najwyższej zadanej czułości "sensitive". Opcja slow (wolno) dość powoli dochodzi do progu najwyższej zadanej czułości, a opcja fast (szybko) znacznie szybciej dochodzi do progu najwyższej zadanej czułości. Czy ja się mylę czy kolega który jednoznacznie stwierdził, że ten wykrywacz ma tryb dynamiczny?

2. Mam zastrzeżenia do anten. Chodzi o to, że jak się spojrzy prostopadle na antenę w celu sprawdzenia pokrycia się boków "cewki" (w przenośni bo to w sumie nie jest cewka no chyba, że z jednym uzwojeniem;)) to widać ewidentnie, że boki tej anteny się nie pokrywają - są skoszone. Czy może to być problemem?? Zaznaczę, że nie wydaje mi się, że to może być uszkodzenie powstałe podczas użytkowania - raczej wygląda mi to na wykonanie fabryczne. Czy warto to doprowadzać do stanu pokrywalności się boków anteny patrząc na nią z boku? Szczególnie skoszoną mam nadawczą cewkę.

3. Następna sprawa dotyczy dziwnego zachowania się sprzętu podczas gdy ten jest ustawiony na maksymalnie możliwą ustawę czułości, słychać jest sygnał - nazwijmy go wiodącym i podczas gdy się poruszam to z każdym krokiem słychać wzmocnienie sygnału. Nawet gdy zjadę troszkę tłumieniem gruntu (a raczej go podkręcę) w taki sposób by sygnał znikł na granicy jego słyszalności to podczas poruszania się z nim dźwięk z wykrywacza pojawia się z każdym krokiem, a raczej wysunięciem prawej nogi do przodu, wykrywacz w prawej ręce).
Tu się jeszcze zatrzymam i dodam, że pokusiło mnie odetkanie korków które zamykają konstrukcję anteny nadawczej i muszę stwierdzić, że pod korkiem z okrągłym ferrytem na który nawinięty jest drut, a następnie przechodzi przez niego pręt anteny nadawczej, a ten ferryt umieszczony jest na płytce drukowanej - całą ta płytka się porusza, nie jest w ogóle przymocowana. Podczas potrząsania anteną nadawczą słychać jak się ta płytka z tym pierścieniem ferrytowym obija o boki konstrukcji. Czy może to być ten problem, że podczas poruszania się to minimalne ruchy tej płytki powodują rozstrajanie? Czy to o tych problemach się pisze, że nawet nowy sprzęt wymaga poprawienia anten bo z fabryki wychodzą niedorobione?

4. Konstrukcja anten pewnie Wam jest znana... Mnie niepokoi też to, że tam gdzie pręt przechodzi przez plastikowe izolatory przesuwa się on na boki. Czy warto je jakoś zablokować? Jeśli tak to czym. Jak i czym przyłapać do konstrukcji tę płytkę z pierścieniem ferrytowym anteny nadawczej? Silikon może być? Oczywiście jeśli warto to robić...

To chyba byłoby na tyle w tym momencie...

Nie mam do tego sprzętu instrukcji, mam do tm 808 zaciągniętą z netu ale wolałbym do tego modelu. Macie taką?

Liczę na rzetelne odpowiedzi na powyższe pytania.

Pozdrawiam.
ProScan
Właściciel

Re: C.SCOPE CS9000 HPX II - kilka pytań

Post autor: ProScan »

Witam,

1. Ja bym to nazwał trybem pseudostatycznym. Zatrzymanie nad metalem spowoduje, że detektor sie dostroi (szybciej lub wolniej) i przestanie go widzieć. Po zejściu z metalu nastąpi "odbicie".

2. Przekoszenie można sobie dogiąć, jeśli przeszkadza, czy denerwuje.

3/4 Przy maksymalnej czułości można się spodziewać różnych efektów. Można próbować wszelkich metod usztywniających anteny. Nie zalecam żadnej, żeby nie było, że proscan coś kazał zrobić. Wszelkie przeróbki na własną rękę i na własną odpowiedzialność. Dotyczy to także punktu 2.
Dodam, że usuwanie skutków czyichś napraw zwykle podraża koszt serwisu.

W necie jest instrukcja po angielsku do Tm 800. To praktycznie to samo. Można także znaleźć instrukcje zamieszczoną przez Cscope, ale angole coś popieprzyli, bo nie zgadza się zasilanie. Linki są tu na forum.

:pa

proscan
Dropek

Dziękuje za szybką odpowiedź choć w punkcie 3/4 lekko wymijającą ;)

Domyślam się, że wadami fabrycznymi anten (co z kolei powoduje niestabilną pracę urządzenia) właśnie jest luźne umieszczenie ich podzespołów ;) i trzeba je jakoś ustabilizować...
Proces produkcji takiej antenki jest bardzo prosty. Prosty aluminiowy pręt o odpowiedniej grubości najpierw jest malowany piecowo, następnie do konstrukcji nośnej wsuwana jest płytka z pierścieniem ferrytowym z nawiniętą cewką do poziomu otworu. Prosty pręt przekładany jest przez otwór tak by przeszedł przez ten pierścień ferrytowy na płytce... następnie maszyna jakaś wygina odpowiedni kształt umieszczając końcówki pręta w otworach rurki konstrukcji nośnej i tam na końcach jest ona przykręcana na 2 śruby do tej rurki (w tym miejscu jest sztywno i stabilnie umocowana do całego ekranu/masy). Tylko ta nieszczęsna płytka z pierścieniem ferrytowym i cewką na niego nawiniętą lata sobie swobodnie :) szczególnie w antenie nadawczej... Pewnie w antenie odbiorczej jest podobnie lub może trochę lepiej stabilnie bo nie słuchać, że się tam coś obija o konstrukcję. Żeby rozebrać taką antenę trzeba liczyć się z uszkodzeniami farby na prętach ponieważ już ukształtowane pręty należy przeciągnąć w którąś stronę przez te otwory :) Gniazda są przynitowane więc przewiercenie ich spowoduje ich demontaż... wtedy jest jakaś możliwość ustabilizowania układu zwrotnicowego (??) szczególnie cewki odbiorczej - bo nadawczą można zrobić wyciągając korek ;)

Jeszcze ciekawi mnie czy fakt, że pręt anteny który przechodzi przez konstrukcję w miejscu gdzie ma izolatory plastikowe i ferryt w środku rurki konstrukcji - to, że on/jego można swobodnie przesuwać na boki - czy to nie jest też problem który może powodować niestabilną pracę?

Proszę o rzetelną odpowiedź :) CZY CHODZI WŁAŚNIE O TE USTERKI? :)

Wiem, że to niewygodne ale kto ma skorzystać z serwisu to i tak skorzysta bo wie, że i tak tego nie zrobi dobrze... są tacy którzy czują się pewniej i mogą to zrobić bez trucia dupska serwisom :)
Nie wykluczone, że ja sam wyślę do Was mój sprzęcik.

Co do dźwięków które narastają podczas poruszania się/stawiania kroków - to może źle się wyraziłem :) pokrętło snsitive jest w polu normal, tłumienie gruntu również - słychać lekki delikatny dźwięk a jak zaczynam iść to z każdym krokiem sygnał pulsuje - słychać kroki :D że się tak wyrażę - i nie wydaje mi się, że przyczyną tego będzie za wysoko ustawiona czułość. Moim zdaniem będzie to problem luźno umieszczonych tych ferrytów w antenach :) Czyżbym się mylił?
Taki sam efekt jak chodzenie powoduje szybkie podnoszenie i opuszczanie sprzętu w zakresie 2-5cm :D czyli potrząsanie nim... no ewidentnie się rozstraja.

Ile u Was kosztuje usługa poprawy anten po fabryce ;) i przegląd ogólny elektroniki czy wszystko śmiga prawidłowo? I ile to trwa?
Proszę też o odpowiedź na powyższe zagadnienia :P

Pozdrawiam.
ProScan
Właściciel

Co do pierwszego tematu - proszę spojrzeć na motto regulaminu.
http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=862

Rurkami, płytkami można sobie poruszać i zobaczyć jakie to powoduje reakcje. Proszę o poważne pytania, na które nie można samemu sobie odpowiedzieć.

W temacie "tłumika gruntu" konieczna będzie lektura instrukcji obsługi.

Cen nie podaję na forum.
Odnośnie napraw i terminów informację podaję tutaj: http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=236

Wykrywaczy do przeglądu i szukania dziury w całym staram się w ogóle nie przyjmować.

proscan
Dropek

Przepraszam bardzo ja już taki typ jestem ;)

Dziękuję za sugestię oczywiście.

...ale czy dobrze rozumiem, że zostałem nazwany głupim? wg motta w regulaminie :evil:

Ja oczywiście nie domagałem się od Pana by Pan mówił wszystko co wie... po to opisałem wszystko co wie głupi ;) dlatego oczekiwałem jedynie odpowiedzi TAK lub NIE - a to na pewno Pan wie. W przypadku gdyby odpowiedź padła NIE wyszedłbym na tego głupiego... a milczenie oznacza zgodę... czyli? :)

Przeważnie fora powstają by były przydatne ludziom w potrzebie pozyskania informacji których nie da się znaleźć gdzie indziej w sieci.

DOBRA ALE SCHODZĄC NA ZIEMIE..

Jeśli zdecydowałbym się na wysyłkę do Was sprzętu zapewniam, że nie będzie to tylko przegląd ale również poprawa konstrukcji anten ;) bo chyba sam się w to bawił nie będę.

Co do cen jeśli nie podajecie cen na forum to poprosiłbym takową informację na maila podanego podczas rejestracji na forum.

Chodzi mi dokładnie o dostosowanie anten do używalności + ewentualne sprawdzenie elektroniki czy jest wszystko w porządku, a wykrywacz działa jak należy - to chyba normalna procedura każdego przyjętego sprzętu do serwisu?

Mam nadzieję, że po tym temacie mój sprzęt zostanie potraktowany poważnie jeśli zdecyduję się go wysłać do Was? ;) jak każdy inny? Czy mogę już sobie wybić z głowy, że doprowadzicie mi go to stanu idealnego?
Bo w sumie zamuliłem... Przyznaję się bez bicia.

...wiem, wiem :) nadużywam emotikon co może kogoś wkurzać, że się niby nabijam lub żartuję... ale jak już pisałem na wstępnie ja już taki jestem za co przepraszam ;) co nie zmienia faktu, że wszystko pisałem jak najbardziej szczerze!

Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.
ProScan
Właściciel

W regulaminie napisane kogo dotyczy motto. Ale jeśli w czytającym także obudzi się nutka samokrytycyzmu, to nic w tym chyba złego

:ble

Za emotki się nie obrażam. Mam nadzieję, że z wzajemnością.

Po co powstało forum, także tam napisałem. Na pewno nie po to, żeby wysysać ze mnie co wiem.

W temacie "przeglądu", proszę spytać za jakieś 2-3 tygodnie emailem jak się wygrzebię z zaległości pourlopowych. Można w międzyczasie pomęczyć tymi samymi pytaniami serwis CSCOPE w Warszawie. Może oni mają także jakieś forum? Wiem - to już było zbyt złośliwe z mojej strony :-D Ale email mają.

W przypadku niektórych używanych wykrywaczy są czynności, które wykonuję w ramach jazdy obowiązkowej i bez nich przegląd nie ma wielkiego sensu.

proscan
ODPOWIEDZ