Garrett ACE 150 nie działa

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
AdrianRz

Garrett ACE 150 nie działa

Post autor: AdrianRz »

Witam.
Zwracam się z Prośbą o pomoc, otóż w dniu wczorajszym kupiłem od znajomego wykrywacz metali, garrett był używany tylko raz, więc jest prawie nowy,
Dzisiaj chciałem sprawdzić sprzęt w terenie, padał deszcz ale stwierdzilem, że warunki atmosferyczne nie mogą mi przeszkodzić w mojej pierwszej wyprawie. Wychodząc z domu nie sądziłem że będzie taka krótka, ponieważ wykrywacz po 15-20 minutach przestał dawać sygnały dźwiękowe. Sprawdzałem kilka wariantów, metal, monety, biżuteria i nic, jakość sygnału również była sprawdzana.
Wróciwszy do domu postanowiłem zasięgnąć informacji, jaka może być przyczyna mojego niepowodzenia, okazało się że wykrywacze są wrażliwe na wodę oraz wilgoć obawiam się że może być to przyczyna złej pracy sprzętu.
Dodam, że pierwotny właściciel wykrywacz kupił dwa lata temu i ma od nowości baterie, chociaż na wyświetlaczu nie miałem komunikatu o słabych bateriach jednak pozwoliłem sobie je zamienić( zabrałem synowi z samochodziku) ale nie przyniosło to żadnego rezultatu. Podczas dalszych oględzin sprzętu pozwoliłem sobie odłączyć cewke, ku mojemu zdziwieniu garrett zaczął dawać sygnały dzwiękowe po ponownemu podłączeniu cewki mój wykrywacz dalej milczy. :D
Po krótce, co zrobiłem w kierunku naprawy sprzętu.
1. Przejrzałem forum
2. Wysuszyłem sprzęt
3. Zamieniłem baterie
4. Reset sprzętu
Czy ma Pan może pomysł jak mi pomóc w celu naprawy sprzętu. :-k
ProScan
Właściciel

Re: Garrett ACE 150 nie działa

Post autor: ProScan »

Wygląda na wadę sondy. Po podłączeniu innej wszystko powinno stać się jasne.

:pa

proscan
AdrianRz

Witam ponownie, po dwóch dniach odpoczynku wymieniłem w garrettcie baterie na nowe, nie przyniosło to żadnych zmian.
Odstawiłem wykrywacz i zająłem się czymś innym po paru minutach z kotłowni usłyszałem pikanie, zadowolony poszedłem sprawdzić co się dzieję, ku mojemu zaskoczeniu garrett odezwał się ale tym razem reaguje na wszystko. Mój sprzęt wpada z jednej skrajności w drugą.
Nie mam możliwości sprawdzenia sondy. Pytanie do Pana ProScan czy mógłby Pan ewentualnie podjąć się naprawą sprzętu? Czy jest możlwość naprawy sondy, czy mósze zakładać kupno nowej?
ProScan
Właściciel

reaguje na wszystko
Na metal też?

Mogę zając się sprawdzeniem wykrywacza (stawiam 85% że to sonda). Sondy nie da się naprawić, chyba że jest jakaś przerwa na kablu. Mogę zaproponować jakąś używaną sondę w bardzo dobrym stanie, bo do używanego ACE 150 kupować nową sondę, może się nie opłacić.

proscan
AdrianRz

Dodam że po lekkim uderzeniu w cewkę garret pika. Cewka nigdzie nie jest pęknięta, ma tylko delikatne rysy. Uważam że jak padał deszcz mógł po przewodzie dostać się do środka cewki ale to są tylko moje domysły.
AdrianRz

Tak, na metal również reaguje.
AdrianRz

Witam. Dzisiaj troszeczkę pochodziłem, zauważyłem że wykrywacz nie reaguje na włączone funkcje złoto, monety zachowuję się tak samo.
Zrobiłem mały teścik włączona funkcja monety garrett piszczy na metal podobnie przy funkcji monety,
Po zmniejszeniu czułości na 3, nie znalazł nic. Nie chcę się denerwować, mam nadzieję że da Pan radę uzdrowić garretta.
Rozumiem że mogę go wysłać do Pana?
ProScan
Właściciel

Nie rozumiem nast. zdań:
nie reaguje na włączone funkcje złoto, monety zachowuję się tak samo.
A jak ma reagować i na co? O co chodzi w ty zdaniu?
włączona funkcja monety garrett piszczy na metal podobnie przy funkcji monety,
Zakładam że pisze Pan na trzeźwo. Czy dobrze zakładam? Porównując wypowiedzi, znacznie pogorszyła się u Pana interpunkcja, a i sens wypowiedzi okulał. Ani piwka? Nic?
Po zmniejszeniu czułości na 3, nie znalazł nic.
Nic nie znalazł? Jak mam to rozumieć? Kazał mu Pan szukać, a on nic nie przyniósł? Czy chodzi o to, że przestał reagować na cokolwiek? A może poszedł na Pan na poszukiwania i skończyło się to fiaskiem?

Proszę o bardziej precyzyjne wypowiedzi.

Przypominam, że sprawdzenie sprawnego wykrywacza, także zostanie pobrata opłata.

proscan
AdrianRz

Witam, spokojnie może Pan pracować również jako psycholog, detektyw, policjant :D
Ma Pan racje, wczoraj po nie udanym poszukiwaniu ,,skarbów" wypiłem małe co nieco.
Dzisiaj postaram się wyrazić w sposób bardziej czytelny oraz zrozumiały otóż, Garret daję błędne sygnały o znalezionym przedmiocie.
1.Włączona funkcja metal czułość max. Garret reaguje na położony klucz.
2.Włączona funkcja złoto czułość max. Garret reaguje na położony klucz.
3.Włączona funkca monety czułość max.Garret reaguje na położony klucz.
Po zmniejszeniu czułości do trzech kresek na wyświetlaczu, garret przestał reeagować na klucz.
Ps. Klucz nie był złoty i nie był w kształcie monety :D
ProScan
Właściciel

Tak - dokładnie czuję się jak policjant, który... musi wyciągać zeznania.

Garrett nie może dawać błędnych sygnałów na klucz, bo nie ma skali identyfikatora wyskalowanej w kluczach.

Ostatni seria pytań (po niej zapadnie decyzja, czy trzeba się będzie zająć wykrywaczem, czy właścicielem):

Jaki to był klucz?

Wiolinowy?
Imbusowy?
Oczkowy?
Francuski?
Klucz kormoranów?
Do stodoły?
Do drzwi?

Jeśli ten ostatni, to z jakiego metalu i jaki miał kształt? Na czym leżał - albo precyzyjniej - co było pod nim w zasięgu cewki?

To że nie był ze złota i nie miał kształtu monety sugeruje, że jednak nie był to klucz wiolinowy, ale niewiele więcej wyjaśnia.

:?:

proscan
AdrianRz

Bardzo lubie pisać z inteligentnymi ludzmi więc odpowiem na Pana pytanie. Był to klucz oczkowy długóść 13 cm szerokość rękojeści 1,5cm.
Leżał na ziemi(gleba) rodzaj ziemi czarnoziem.
ProScan
Właściciel

Zatem koniec tematu.

Wykrywaczowi nic nie dolega.

proscan
AdrianRz

Hm... odpowiedź Pana zaskoczyła mnie.
Uważam jednak, że wykrywacz nie działa poprawnie [-X , ponieważ w sposób jaki reaguje na zmianę funkcji w menu nie daje pożądanego rezultatu otóż:
Położyłem złoto na glebie(obrączka,branzoletka), wykrywacz nie zareagował na metal szlachetny, podobnie było po położeniu srebrnej monety, funkcja (monety)
Proszę mi uwierzyć, nie chcę marnować swojego czasu a tym bardziej Pana.
Wykrywacz skierowany w niebo wykrywa, metal, złoto, monety( na różnych głębokościach)
Sugerując się sygnałami z garretta musiał bym przekopać całe podwórko w poszukiwaniu metali szlachetnych itp. ponieważ pika cały czas, pokazuje głębokość przedmiotów
których defakto nie ma w glebie.
Dodam, że przeczytałem całą instrukcje obsługi i proszę mi uwierzyć obsługa menu jest znacznie łatwiejsza od obsługi portalu w którym Mamy przyjemność korespondować.
ProScan
Właściciel

Ja tez lubię dyskutować z inteligentnymi - i nie wątpliwie na takowego trafiłem. Natomiast z wykrywaczami niewiele Pan miał do czynienia, co widać po sposobie jak Pan testuje i opisuje rezultaty testów.

By sprawę zakończyć lepiej niech przetestuje to ktoś, kto ma lepsze rozeznanie. Ja to mogę zrobić - co będzie kosztować, nawet jeśli na końcu uznam, że nic wykrywaczowi nie jest.

Bezkosztowo zrobi to jakiś inny użytkownik ACE w okolicy.

proscan
AdrianRz

Dziękuję za poświęcony czas.
Postaram się poszukać osoby która będzie mi wstanie pomóc w pobliżu miejsca zamieszkania.
Proszę Pana o małą podpowiedź, w jaki sposób mogę sprawdzić sprawność garretta,
W jaki sposób mam wykonać test?
Jesli nie znajde osoby która będzie mi wstanie pomóc, ace podeślę do Pana.
Czytałem Pana regulamin :D jest że tak powiem delkikatnie mówiąc bardzo wyczerpujący, zastosuję się do wszystkich Pana zaleceń :D
ODPOWIEDZ