White's 5900 Di PRO SL pytanie

Pisz jeśli masz kłopot w opanowaniu wykrywacza, nie rozumiesz jego zachowania, poszukujesz instrukcji obsługi
ODPOWIEDZ
gusstaw

White's 5900 Di PRO SL pytanie

Post autor: gusstaw »

Witam mam dwa małe pytanka w jakim trybie pracy rozpoczynamy strojenie (tak po cichu myślę że w GEB/NORM) i pytanko drugie w jakim trybie najczęściej szukacie np. przy penetracji okolic okopu czy w GEB/NORM z przejciem na GEB/DISC czy może GEB/SAT z przejściem na GEB/DISC.Rozpoczynam przygodę z tym wykrywaczem i mimo że mam instrukcję mam jeszcze ciagle jakieś pytania .Pozdrawiam i dziekuję za wszelkie info.
ProScan
Właściciel

Re: White's 5900 Di PRO SL pytanie

Post autor: ProScan »

Witam,

Do gruntu stroi się w trybie GEB NORM, bezdyskusyjnie.

Okopy w poszukiwaniu złomu najlepiej przeczesywać w tym samym trybie.

GEB DISC lepiej używać do szukania drobiazgów.

GEB SAT raczej odradzam używać do "zwykłych poszukiwań".

:pa

proscan
gusstaw

Dziękuje bardzo za info. ale skorzystam jeszcze z okazji i spytam do czego w takim razie używamy GEB/SAT i TR/DISC do czego generalnie są przeznaczone jeszcze raz bardzo dziękuje i Pozdrawiam!!!!!!
ProScan
Właściciel

GEB SAT - dla leniuszków którym nie chce się zerować wykrywacza co jakiś czas. A tak poważnie to pomyślany został raczej na samorodki - tam gdzie teren jest silnie zmineralizowany (sygnał ucieka) a żelazo nie jest problemem.

Można go używać zamiennie z GEB NORM, ale zasięg będzie gorszy i wykrywacz wymaga by ruszać sondą.

Dodatkowo denerwujące (w każdym razie dla mnie) jest dostrajanie się do metalu przy sprawdzaniu sygnału.

TR DISC poleciłbym na zaśmiecony teren (np. monety leżące pomiędzy gwoździami). Zasięg wyraźnie gorszy niż w innych trybach, ale statyczna dyskryminacja pozwala na powolne poruszanie sondą. Skuteczność wyłapywania koloru pomiędzy żelastwem może per saldo być lepsza.

proscan
wally

Post autor: wally »

Witam!
Pozwolę sobie podczepić się do tematu i zadać kilka pytań odnośnie W5900.

Czy przy zerowaniu lepiej podnosić sondę, żeby wykrywka nie dostroiła sie do jakiegoś metalu, czy można to robić przy ziemi?

Mam taką miejscówkę, gdzie jest bardzo zmienny grunt (duże różnice poziomów, teren często podmokły oraz różne rodzaje ściółki) czy jest jakiś tryb ułatwiający chodzenie po takim terenie? Normalnie chodzę na GEB NORM i wydaje mi się (jestem początkujący z tym sprzętem więc nie jestem pewien) , że co chwile trzeba dostrajać wykrywacz do gruntu.

Z wykrywaczem dostałem akumulatorek z ładowarką whites'a (taka w niebieskiej obudowie) Pomimo iż ładowałem go długo (2 razy po 20godz) na wykrywaczu akumulatorek wskazuje 1/3 naładowania. Czy jest to wina starych akumulatorków, czy może były one regenerowane i np. ładowarka jest za słaba? Aha i ładowarka chyba była coś kombinowana - kabel z wtyczką zdaje się być wymieniony.

To chyba na tyle :)

pozdrawiam
Piotr
gusstaw

Dziękuje bardzo za pomoc i pozdrawiam !!!!
ProScan
Właściciel

Czy przy zerowaniu lepiej podnosić sondę, żeby wykrywka nie dostroiła sie do jakiegoś metalu, czy można to robić przy ziemi?

Teoretycznie lepiej podnieść, ale w praktyce tego się nie robi. Wraz z doświadczeniem można szybko wyczuć czy coś jest nie tak podczas szukania.

czy jest jakiś tryb ułatwiający chodzenie po takim terenie

Niewątpliwie GEB DISC. Jeśli nie może to być ten tryb, to niech będzie GEB SAT, ale lepiej chodzić na GEB NORM tylko zdjąć sobie czułości na SIG BAL. Czasami lepiej mieć gorszą czułość, a za to większą stabilność.

proscan
gusstaw

Witam i znowu mam pytanie czy w trybie GEB/DISC może się zdarzac że podczas pracy co jakis czas milknie na chwilę sygnał wiodący ,wydaje mi się że tak sie zdarza gdy trafia na małe elementy stalowe i jeszcze jedno czy w trybie GEB/NORM jest sygnał wiodący???? bo chyba go nie ma ale fanty jesli są to namierza super dzięki za pomoc i Pozdrawiam !!!!
Arek

Post autor: Arek »

gusstaw pisze:Witam i znowu mam pytanie czy w trybie GEB/DISC może się zdarzac że podczas pracy co jakis czas milknie na chwilę sygnał wiodący ,wydaje mi się że tak sie zdarza gdy trafia na małe elementy stalowe
i jeszcze jedno czy w trybie GEB/NORM jest sygnał wiodący????bo chyba go nie ma ale fanty jesli są to namierza super

Masz racje. To normalna reakcja wykrywacza. Pozwala stwierdzic czy pole jest mocno zasmiecone zelazem.
W trybie GEB Norm zdecydowanie powinien byc sygnal wiodacy. Szukanie bez sygnalu zmniejsza zasieg wykrywacza. Nalezy go ustawic pokretlem TUNER a jak zacznie zanikac to zresetuj wykrywacz spustem.

pozdrawiam
gusstaw

Dziekuje bardzo jutro ide kopac i jak cos to pozwole sobie jeszcze spytac dzieki i pozdrawiam!!!!
gusstaw

Tak teraz to pewne nie byl dostrojony zapomniałem ze samiejsca gdzie SIG.BAL trzeba przekrecic w strone BAD .GND i wszystko jest ok chodze z nim krotko ale juz wiem ze jest naprawde wart nauki i cierpliwosci Pozdrawiam !!!!
wally

Post autor: wally »

Witam!
Trochę już pochodziłem z moim W5900 i znów mam kilka pytań.

Szukam militarki, wiec zazwyczaj chodzę w trybie GEB NORM. Jak można rozpoznać kiedy żelazny fant jest wart kopania (jest odpowiednio duży). Pytam, bo nawet małe gwoździe dają dość rozległy sygnał. Czy przy wciśnięciu spustu można sie kierować skalą na wskaźniku i np. nie kopać przedmiotów poniżej 30?

Czasem przy dostrajaniu do gruntu sygnał wiodący zanika po dotknięciu cewką trawy. Czy oznacza to że czas zmienić kabel, czy może jest jakaś inna przyczyna.

Jaka jest strata zasięgu przy zamianie cewki 9,5 cala na 8 cali?

pozdrawiam
Piotr
ProScan
Właściciel

Witam,

Jaka jest strata zasięgu przy zamianie cewki 9,5 cala na 8 cali?

Kilka cm na monecie.

Tutaj jest sporo testów wykrywaczy z rodziny 5900/6000 z różnymi cewkami:

http://wwwdark.w.interia.pl/testy.htm

Czasem przy dostrajaniu do gruntu sygnał wiodący zanika po dotknięciu cewką trawy. Czy oznacza to że czas zmienić kabel, czy może jest jakaś inna przyczyna.

To zależy od np. czułości. Moze być uszkodzony ekran (urwana masa) albo sam kabel.

Szukam militarki, wiec zazwyczaj chodzę w trybie GEB NORM. Jak można rozpoznać kiedy żelazny fant jest wart kopania (jest odpowiednio duży). Pytam, bo nawet małe gwoździe dają dość rozległy sygnał. Czy przy wciśnięciu spustu można sie kierować skalą na wskaźniku i np. nie kopać przedmiotów poniżej 30?

Wskaźnikiem głebokości lepiej się nie sugerować, bo on mierzy po prostu siłę sygnału (dobrze nadaje się do identyfikowania współczesnych śmieci przy szukaniu monet). Naciśnięcie spustu powoduje przejście z GEB NORM do trybu GEB DISC, ale miernik nadal pokazuje "głębokość".

By eliminować /rozpoznawać gwoździe w trybie GEB NORM proponuję unieść nieco sondę.

proscan
ODPOWIEDZ