witam
Mam następujące pytanie. Ostatnio na allegr pojawil sie garrett ace 250 w zestawie z duza cewka:
http://www.allegro.pl/item338297806_gar ... _1gb_.html
Nie dosc, ze w zestawie sa dwie cewki (cewka 6,5x9" + cewka 9x12") to otrzymujemy dodatkowo sluchawki, torbe, oslone na elektronike i pendrive:)
Moje pytanie brzmi następująco:
W jednym z Pana postów znalazłem wypowiedź, że GARRETT ACE 250 z taka większą cewka będzie miał lepszy zasięg. Czy ta duża cewka nie traci względem mniejszej na czułości? Chodzi mi o drobnice.
Czy np. wykrywacz z cewka 9x12" będzie widział mały przedmiot np. z 10cm gdzie w przypadku przełożenia cewki na 6,5x9" ten sam przedmiot będzie widoczny z 12-13cm? a z kolei w przypadku większego przedmiotu odwrotnie z korzyścią dla cewki większej?
Pytam z prostego względu. Chciałem kupić GARRETTA ACE 250 w standardzie, na drobnicę. Jeżeli jednak zasięgi w przypadku dużej cewki rosną również na małe przedmioty, to warto się zastanowić nad takim pakietem. Kolega ma starego kanarka ze standardową cewką ale już bardzo zniszczoną. Myślał nad kupnem nowej. Gdyby więc te cewki różniły się tylko zasięgiem, warto by było kupić mi ten zestaw i odsprzedać mu standardową cewkę. W ten sposób miałbym ACE z większym zasięgiem za cenę standardowego.
Zaznaczam jednak, że będę szukał głównie monet. I zależy mi na zwiększonym zasięgu na przedmioty tej wielkości.
Pozdrawiam
P.S. Skoro sprzedają to jako zestaw rozumiem, że cewkę wymienia się "on the fly" i nie wymaga to specyficznych zabiegów przestrajania?
Korzystając z okazji mam pytanie odnośnie "legend" na temat różnicy w zasięgu międz ACE 150 a 250 z korzyścia na 150? Podobno potwierdzone. Jak to kreslono 250 traci wzgledem 150 na "wodotryskach". (taka konstrukcja, wiadimo, że im więcej opcji nie oznacza coraz mniejszego zasięgu bo najdroższe wykrywki by nic nie widzialy... ale podobno ta zasada w tych 2 modelach panuje)
Garrett ACE 250 Sportsman. Duża cewka a drobnica? warto?
Re: Garrett ACE 250 Sportsman. Duża cewka a drobnica? warto?
ACE 250 jest bez dwóch zdań lepszy od 150, pod każdym względem.
Sondy 9x12 na poszukiwanie monet raczej nie warto kupować.
Polecam raport z Odkrywcy nr 06/2009.

proscan
Sondy 9x12 na poszukiwanie monet raczej nie warto kupować.
Polecam raport z Odkrywcy nr 06/2009.
proscan