witam! mam problem z wycięciem żelaznej drobnicy w W4900/dl max. chodzi o to, że po ustawieniu dyskrymy na minimum wykrywacz łapie małe drobinki żelaza. czy jest sposób na wycięcie tych drobinek? wprawdzie po rozległości sygnału można od biedy wywnioskować czy pod sondą znajduje odłamek 1 cm czy 10 cm, ale czasem takie sygnaly są mylące, tak więc proszę posiadaczy w4900 ew. w5900 o wypowiedź, czy możliwe jest takie ustawienie, które z góry pomija drobne żelazo? pozdrawiam
ps. szukam głównie na geb/norm a rodzaj metalu badam na geb/disc na spuście
w4900/dl max wycinanie drobnego żelaza
Re: w4900/dl max wycinanie drobnego żelaza
Przy braku dyskryminacji zupełnie jest naturalne, że wykrywacz widzi każde żelastwo.po ustawieniu dyskrymy na minimum wykrywacz łapie małe drobinki żelaza
Widzę że Armand udzielił w zasadzie rozsądnej rady tutaj:
http://www.odkrywca-online.pl/w4900-dl- ... tml#654246
Przy okazji sprostuję: 4900 to wcale nie jest uproszczona (bez miernika) wersja 5900.
proscan
dziękuję za odpowiedź;
myślę, że się źle wyraziłem, chodziło mi to, że nie mogę znaleźć takiego punktu na skali dyskryminacji, który wycina drobnice a zostawia większe żelazo; po prostu nie mogę zdyskryminować tej drobnicy;
gdzieś w innym wątku pisał Pan, że wielkość żelaza można ocenić unosząc cewkę, a ja w ogóle nie chcę słyszeć drobnicy.
co do nieprecyzyjnego opisu wykrywacza, to dodałem go na drugim forum, gdzie nie wszyscy użytkownicy mogą kojarzyć ten sprzęt; wiem, że 4900 nie jest kopią 5900, ale dyskryminacja chyba działa podobnie?
pozdrawiam
myślę, że się źle wyraziłem, chodziło mi to, że nie mogę znaleźć takiego punktu na skali dyskryminacji, który wycina drobnice a zostawia większe żelazo; po prostu nie mogę zdyskryminować tej drobnicy;
gdzieś w innym wątku pisał Pan, że wielkość żelaza można ocenić unosząc cewkę, a ja w ogóle nie chcę słyszeć drobnicy.
co do nieprecyzyjnego opisu wykrywacza, to dodałem go na drugim forum, gdzie nie wszyscy użytkownicy mogą kojarzyć ten sprzęt; wiem, że 4900 nie jest kopią 5900, ale dyskryminacja chyba działa podobnie?
pozdrawiam
Dyskryminacja powinna działać podobnie, aczkolwiek układ dyskryminacji jest inny niż w 5900.
Zacznijmy od początku:
Problem występuje w trybie DEB DISC?
Jaka jest nastawa (z grubsza) pokrętła DISC przy której drobiazgi żelazne znikają? Czy da się w ogóle taką nastawę znaleźć? I jakie to drobiazgi? Gwoździe, czy coś większego?
Jaka nastawa HOT ROCK (czy jest w ogole taka pozycja na pokrętle POWER)?
Czy procedura dostrajania do gruntu jest wykonywana?

proscan
Zacznijmy od początku:
Problem występuje w trybie DEB DISC?
Jaka jest nastawa (z grubsza) pokrętła DISC przy której drobiazgi żelazne znikają? Czy da się w ogóle taką nastawę znaleźć? I jakie to drobiazgi? Gwoździe, czy coś większego?
Jaka nastawa HOT ROCK (czy jest w ogole taka pozycja na pokrętle POWER)?
Czy procedura dostrajania do gruntu jest wykonywana?
Z tym unoszeniem chodziło o rozpoznawanie czy mamy do czynienia z powierzchniowym drobiazgiem, czy czymś głębszym.gdzieś w innym wątku pisał Pan, że wielkość żelaza można ocenić unosząc cewkę, a ja w ogóle nie chcę słyszeć drobnicy.
proscan
Odpowiadam:
Strojenie zgodnie z instrukcją; nastawa Hot Rock na Reject.
Problem występuje w trybie Geb/Disc, który jednak nie jest podstawowym trybem poszukiwań, ale którego używam - po wciśnięciu przycisku zerującego - do określenia rodzaju znaleziska; tryb główny to Geb/Norm. I właśnie kłopoty polegają na tym, że nie mogę w Geb/Disc znaleźć takiego poziomu dyskryminacji, któryby wycinał małe żelazo, a zostawiał większe kawałki, przy czym przez małe żelazo rozumiem głównie drobne zardzewiałe odłamki (od 1 cm wzwyż - do 10); często jest tak, że 1 cm grudka daje taki rozległy sygnał jak 10-15 cm. Czy w ogóle ten Whites jest w stanie zdyskryminować małe żelazo nie wycinając większego?
pozdrawiam
Strojenie zgodnie z instrukcją; nastawa Hot Rock na Reject.
Problem występuje w trybie Geb/Disc, który jednak nie jest podstawowym trybem poszukiwań, ale którego używam - po wciśnięciu przycisku zerującego - do określenia rodzaju znaleziska; tryb główny to Geb/Norm. I właśnie kłopoty polegają na tym, że nie mogę w Geb/Disc znaleźć takiego poziomu dyskryminacji, któryby wycinał małe żelazo, a zostawiał większe kawałki, przy czym przez małe żelazo rozumiem głównie drobne zardzewiałe odłamki (od 1 cm wzwyż - do 10); często jest tak, że 1 cm grudka daje taki rozległy sygnał jak 10-15 cm. Czy w ogóle ten Whites jest w stanie zdyskryminować małe żelazo nie wycinając większego?
pozdrawiam
W temacie DL MAX muszę znów sprostować. Ta wersja jest uproszczonym 5900 Di PRO SL.
Wersja 4900/D Pro PLUS nie jest.
Sorry za zamieszanie

proscan
Wersja 4900/D Pro PLUS nie jest.
Sorry za zamieszanie
proscan