Sonda Spectra V3i 10" D2 i overload

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
ProScan
Właściciel

Re: Sonda Spectra V3i 10" D2 i overload

Post autor: ProScan »

Przynajmniej wiadomo dlaczego była "rozjechana".

:pa

proscan
lechowiec

Post autor: lechowiec »

Czy udało się ustalić miejsce nieszczelności? Wada fabryczna czy raczej uszkodzenie mechaniczne sondy?
ProScan
Właściciel

Wada fabryczna.
lechowiec

Witam, jak tam losy sondy?
ProScan
Właściciel

Z braku czasu musiałem odłożyć, bo pierwsze podejście zakończyło się słabym rezultatem.

proscan
lechowiec

Witam, i jak tam udało się coś zrobić z tą sondą?
ProScan
Właściciel

Jeszcze nie :(
lechowiec

Będę miał prośbę aby podesłać mi sondę do 5900 i te zamawiane przy okazji części (podałem w mailu chyba początkiem maja, w razie potrzeby prześlę jeszcze raz). Proszę o info na mail o kosztach.

Pozdrawiam!
lechowiec

Witam, coś ciężko Pana spotkać ostatnimi czasy. Odpisałem na mail w sprawie cewek i tych części.

Pozdrawiam.
ProScan
Właściciel

Oj, tak. A w przyszłym tygodniu w ogóle mnie nie będzie.

W tym tygodniu sprawę postaram się zamknąć.

proscan
lechowiec

Byłbym niezmiernie zadowolony gdyby dało się temat pchnąć do przodu. Jak by Pan coś odpisywał na mail proszę o krótką informację na forum w tym temacie, na wszelki wypadek gdyby poczta nie zadziałała.

Pozdrawiam!
lechowiec

W ramach uaktualnienia statystyki White'sa, która u mnie nie wypada za bardzo na korzyść dla tej firmy, mam możliwość obserwować dość szybką degradację parametrów mojej kolejnej sondy. Mowa o sondzie 6x10DD którą odkupiłem od kolegi jako nieużywaną. Sonda na początku miała bardzo dobre osiągi i wg wskazań menu ground probe była bardzo dobrze zestrojona. Niedawno procenciki menu ground probe zaczęły niepokojąco rosnąć. W tej chwili przy tx bost on i wysokich nastawach czułości procenciki w ground probe osiągają 100 dla 2,5 i 7,5 kHz, natomiast dla 22,5 kHz jest nieco mniej. Co ciekawe wykrywacz nie zgłasza od razu overload przy bost on i rx gain 15, lecz trzeba odczekać aż sonda jakby się rozgrzeje i dopiero wtedy jest overload. Kolejne niepokojące objawy: wykrywacz stał się bardzo hałaśliwy przy pracy na skrajnych pojedynczych częstotliwościach już w zakresie niskich nastaw czułości. W zasadzie jeśli chodzi o pojedynczą częstotliwość to da się w praktyce pracować jedynie na 7,5 kHz i osiągi są wtedy najlepsze. Jak sonda była nowa to osiągi najlepsze były dla 22,5 kHz i wykrywacz pracował stabilnie na każdej z pojedynczych częstotliwości.

Sonda była niewiele używana, w zasadzie kupiłem ją by mieć coś w zapasie no i na czas kiedy oryginalna 10,5DD była na serwisie.
ProScan
Właściciel

czy to jest sonda z numerem V?

trzeba odczekać aż sonda jakby się rozgrzeje

To normalne - dziwi mnie, ze nei piszą o tym w instrukcji (coś tam bąkają o 20minutach, ale mętnie).

proscan
lechowiec

Tak to sonda znakowana V, wcześniej działająca bardzo dobrze. Byłem zachwycony kulturą pracy wykrywacza i jakością strojenia.

Z tym rozgrzewaniem to myślałem że bardziej chodzi o to żeby ustabilizowała się temperatura w całej objętości sondy po zmianie temperatury otoczenia np po wyjściu z domu, ale teraz widzę że sonda musi się po prostu grzać w trakcie pracy. Bynajmniej słychać jak chyba uzwojenia w sondzie piszczą co pewnie sugeruje wysoką moc nadajnika.
domel135

Whites cewka

Post autor: domel135 »

Chodzi o cewke dd 10 cali do spectry ostatnio pogorszyly sie jej parametry praktycznie na pojedynczej czestotliwosci nieda sie chodzic z sensownymi wzmocnieniami na trzech czestotliwosciach jeszcze jako tako W porownaniu do 950 ktora posiadam to kiepsko W cewce 10 dd kleilem nadpekniete lekko ucho ale po tym zabiegu nic sie nie działo Natomiast po tym jak cewka zaczeła swirowac ogladalem ja bardzo dokładnie i ta nakretka od kabla jakos licho była dokrecona od nowosci w porownaniu do drugiej cewki i dalo ja rade jeszcze dokrecic moze zawilgotniała niewiem W zwiazku z tym jak z terminami Mozna podesłać czy sama cewka wystarczy ?
ODPOWIEDZ