Problem z wyświetlaczem DFX

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
ODPOWIEDZ
forte

Problem z wyświetlaczem DFX

Post autor: forte »

Wyświetlacz w moim DFX ostatnio zaczął sprawiać problemy, mianowicie samoczynnie robi sie cały ciemny, przygasa, mryga (backlight ustawione na 0). Kiedy poruszam sie po MENU przy wybraniu jednej opcji robi się zupełnie nieczytelny, zaś po naciśnięciu strzałki aby przejsć do następnej opcji znowu wszystko wraca do normy. Otworzyłem obudowę wyswietlacza i sprawdziłem wszystkie połączenia które ewentualnie mogłyby się poluzować i nie stwierdziłem nic niepokojącego. Zastanawiam sie czy są to objawy jakiejś typowej usterki czy wymaga on odesłania do serwisu w celu zdiagnozowania problemu?
ProScan
Właściciel

Re: Problem z wyświetlaczem DFX

Post autor: ProScan »

To nieczęsty problem.

Może okazać się, że wymiana wyświetlacza będzie konieczna. Proszę sprawdzić czy sam moduł reaguje na wyginanie, nacisk itp. Może widać jakieś ślady, pęknięcia itd.

:pa

proscan
forte

Jeżeli wymiana wyswietlacza okaże się konieczna to orientacyjnie jakiego rzedu jest to koszt?
ProScan
Właściciel

Szacunkową kwotę na jesień 2009 podałem emailem.

proscan
forte

Dziękuję za szybką odpowiedź. Jak wyświetlacz zupełnie odmówi posłuszeństwa, skontaktuje się z Panem. Póki co jestem skazany na jego humory.
Pozdrawiam
forte

Ku mojemu zdziwieniu problem z wyświetlaczem sam ustąpił po moim powrocie znad morza. Nie wiem czy to moze mieć jakiś związek z nadmorskim klimatem ale od powrotu byłem w terenie ok 8 razy i nie wystąpiły żadne niepokojące objawy. Dodam, że przed wyjazdem również nie zaobserwowałem nic nienaturalnego w jego pracy. Sam nie wiem jak się do tego odnieść.
ProScan
Właściciel

Przypuszczalnie do wewnątrz dostała się wilgoć i po odparowaniu jest OK. Może jakiś zimny lut...

Skoro działa, to używać i się cieszyć, ze sprawnego wykrywacza.

proscan
forte

W tym temacie jestem już praktycznie pewny że jest to zimny lut. Czy naprawienie takiej usterki stanowi duży problem? Hołduje zasadzie która nie pozwala naprawiać rzeczy na których dobrze się nie znam dlatego najprawdopodobniej jeżeli wyrazi Pan zgodę to zwróce się z taką prośbą do Pana, ale nie chcę robić tego przed końcem sezonu z uwagi na fakt, iż mam na oku parę miejsc które chciałbym sprawdzić dopóki aura jest jeszcze sprzyjająca.
ProScan
Właściciel

W zasadzie bardzo niechętnie. Wolę naprawiać wykrywacze, a nie kombinować, co tu zrobić by się zepsuły :roll:

Miejmy nadzieję, że na ostatnim wyjeździe w tym sezonie, tuż przed zmrokiem, zepsuje się definitywnie i będzie co naprawiać :smt041

proscan
forte

Może to efekt mojej niewiedzy ale nie zrozumiałem tresci ostatniego postu
ProScan
Właściciel

No jak to - przecież wykrywacz działa - to co mam naprawiać?

:?:

proscan
forte

"W tym temacie jestem już praktycznie pewny że jest to zimny lut." (cyt.)
Nie wyjaśniłem skąd to podejrzenie. Przypomniałem sobie, że wyświetlacz wariował tylko gdy było bardzo zimno (przez całą noc leżał na podłodze w nieogrzewanym pomieszczeniu). Po ogrzaniu wracał do normy. Słyszałem, że jedną z metod zlokalizowania zimnego lutu jest potraktowanie płytki drukowanej strumieniem sprężonego CO2 (punktowe obniżenie temperatury).
Myślę, że jeśli to jest ten rodzaj usterki to powróci ona prędzej czy później i stąd właśnie moje pytanie.
ProScan
Właściciel

No więc właśnie o tym mówię - musiałbym stosować różne metody, by go doprowadzić do zepsucia (w sensie, że uszkodzenie objawi się).

A ja wykrywaczy zepsutych, które są zepsute bez mojej ingerencji, mam aż za dużo - stąd moja nadzieja, że on sam się w końcu zepsuje.

uff,

;)

proscan
forte

Teraz w 100 procentach się zgadzam.
Myślę, że tym miłym akcentem możemy zakończyć ten wątek.
Pozdrawiam :D
ODPOWIEDZ