Nowy XP ... DEUS
Re: Nowy XP ... DEUS
Jest teren i teren, jest poszukiwacz i poszukiwacz.
Są ludzie którzy szukają w rzęsistym deszczu, kopią a raczej kują zimą w zamarzniętej glebie, przedzierają się przez zarośla i wysoką trawę.
Ja osobiście najczęściej chodzę po polach i łąkach. Nie kapię w deszczu i zimą. Zwyczajnie z wykrywaczem wychodzę w ładną pogodę dla relaksu. Ktoś powie, że jestem niedzielnym poszukiwaczem i będzie miał rację.
Ale dla mnie ten wykrywacz jest idealny zarówno pod względem konstrukcji jak i umiłowania do nowoczesnej techniki.
Mimo wszystko sądzę, że na tyle na ile można wnioskować ze zdjęć i filmików, ten wykrywacz jest całkiem solidny i oprócz zgubienia ekranika, wiele innych rzeczy mu nie grozi, z pewnością nie wilgoć czy zabrudzenie.
Po to jest wiele wykrywaczy, aby każdy miał wybór. Nie ma wykrywacza dla każdego. Ja się czuje targetem tego sprzętu.
Są ludzie którzy szukają w rzęsistym deszczu, kopią a raczej kują zimą w zamarzniętej glebie, przedzierają się przez zarośla i wysoką trawę.
Ja osobiście najczęściej chodzę po polach i łąkach. Nie kapię w deszczu i zimą. Zwyczajnie z wykrywaczem wychodzę w ładną pogodę dla relaksu. Ktoś powie, że jestem niedzielnym poszukiwaczem i będzie miał rację.
Ale dla mnie ten wykrywacz jest idealny zarówno pod względem konstrukcji jak i umiłowania do nowoczesnej techniki.
Mimo wszystko sądzę, że na tyle na ile można wnioskować ze zdjęć i filmików, ten wykrywacz jest całkiem solidny i oprócz zgubienia ekranika, wiele innych rzeczy mu nie grozi, z pewnością nie wilgoć czy zabrudzenie.
Po to jest wiele wykrywaczy, aby każdy miał wybór. Nie ma wykrywacza dla każdego. Ja się czuje targetem tego sprzętu.
Dzięki SiD za przybliżenie nieco sprzętu !
Język francuski jest "okrutny"
A gdyby ktoś już chciał kupić , to znalazłem jednego
http://annonces.ebay.fr/viewad/Detecteu ... 5001061764
i stronka www jednego z dystrybutorów : http://www.iseredetector.fr/achat/produ ... .php?id=95
Widać że cena porównywalna z inną nowością , Spectrą V3
Kumulus
A gdyby ktoś już chciał kupić , to znalazłem jednego
http://annonces.ebay.fr/viewad/Detecteu ... 5001061764
i stronka www jednego z dystrybutorów : http://www.iseredetector.fr/achat/produ ... .php?id=95
Widać że cena porównywalna z inną nowością , Spectrą V3
Kumulus
Mnie martwi ta przesuwna zerdz.W Przypadku gdy dostanie sie tam piasek ,zacznie rysowac lub klinowac ta zerdz.Podobny klopot byl z zerdziami w Minelabem Explorer XS gdzie obie zerdzie byly czworokatne i po chodzeniu nie szlo rozebrac tego elementu.W zerdziach z rurek o przekroju okraglym skreci sie te elementy i jakos mozna sobie poradzic w przekroju czworokatnym pozostaje silowanie sie z pomoca kolegi.W tym wykrywaczu moze byc podobny problem .Domyslam sie iz prad do i z cewki plynie po zerdzi bo kabli nie widac ,co stanie sie jak w styki dostanie sie piasek?Oczywiscie ,zapewne firma pomyslala o tych sprawach i nie chce porownywac tego wykrywacza do samochodow z tego kraju,dobre kiedy nowe.
Nic tam po żerdzi nie płynie, każdy element tego detektora ma wbudowany własny akumulator litowy.
każdy element tego detektora ma wbudowany własny akumulator litowy
W sondzie siedzi akumulator?
proscan
Tak, wg informacji które posiadam sonda ma własną elektronikę i zasilanie - wbudowane na stałe niestety. Wyprowadzono tylko piny do ładowania. Jak akumulator wysiądzie, a kiedyś to nastąpi, to będzie problem. Sonda będzie na szczęście naprawialna.
Przynajmniej na razie detektor będzie miał tylko jedną sondę. Brak możliwości założenia choćby snajperki wydaje się być słabą stroną tego wykrywacza, chociaż być może przy takim recovery speed i dyskryminacji będzie ona zbędna. Czułość i zasięgi na tych filmikach na oko raczej spore i ten wykrywacz zrobił na mnie większe wrażenie niż spectra.
Swoją drogą umieścili w sondzie sporo metalu. Miniaturowy moduł elektroniczny, akumulator litowy, piny służące do ładowania... Czegoś takiego jeszcze nie było.
Przynajmniej na razie detektor będzie miał tylko jedną sondę. Brak możliwości założenia choćby snajperki wydaje się być słabą stroną tego wykrywacza, chociaż być może przy takim recovery speed i dyskryminacji będzie ona zbędna. Czułość i zasięgi na tych filmikach na oko raczej spore i ten wykrywacz zrobił na mnie większe wrażenie niż spectra.
Swoją drogą umieścili w sondzie sporo metalu. Miniaturowy moduł elektroniczny, akumulator litowy, piny służące do ładowania... Czegoś takiego jeszcze nie było.
Ostatnio zmieniony sob paź 24, 2009 11:11 pm przez lechowiec, łącznie zmieniany 1 raz.
Na filmie z pierwszego linka widać ładowarkę z dwoma końcówkami do jednoczesnego ładowania elektroniki i sondy. Czy akumulator jest wbudowany na stałe w sondę to tego nie wiem ale jeśli tak to kiedyś Proscan będzie miał robotę
.
Mnie natomiast zastanawia mocowanie "telewizorka" do stelaża. Ten magnes jakoś mnie nie przekonuje.
Mnie natomiast zastanawia mocowanie "telewizorka" do stelaża. Ten magnes jakoś mnie nie przekonuje.
Magnes to całkiem trafny pomysł. Takie rozwiązanie jest bardzo trwałe. Zastanów się i zaproponuj coś innego. Stałe, klasyczne montowanie na śrubę odpada bo jest to sprzeczne z ideą tego sprzętu. System z plastykową szyną i zapadką zawsze będzie bardziej zawodny. Moim zdaniem dopracowali ten wykrywacz pod każdym prawie względem. Moje zastrzeżenia budzi krótki czas działania po ładowaniu, chociaż w sumie uciążliwość tę ma zredukować przenośna ładowarka polowa 
Obejrzałem wreszcie te filmiki i faktycznie sondę podłącza się do ładowarki specjalnym klipsem (mam baardzo mieszane uczucia). W sondzie jest także LED, sygnalizujący połączenie z pilotem (LED w sondzie stosował Whites w wykrywaczu min, ale do sygnalizacji metalu).
Co do elektroniki i zasilania w sondzie, to widziałem kiedyś taki stareńki wykrywacz podwodny (płetwonurek trzymał to oburącz).
Był kiedyś (niezrealizowany chyba) patent w którym sonda z resztą elektroniki była połączona optycznie.
Słuchawki to rozlatują się w oczach, nie wydaje się Wam?
Pilot zostanie wyrwany z tego magnesu na pierwszych mocniejszych krzaczorach, jeśli operator go uprzednio nie schowa. To dobre na pola - nie do lasu.
Abstrahując od odważnych (ale czasami przekombinowanych) rozwiązań konstrukcyjnych, to wykrywacz działa na filmikach wspaniale.
proscan
Rozkładane słuchawki są rzeczywiście delikatne. Z tymi polami to trafna uwaga. Poprzednie maszynki XP Goldmaxx to w zasadzie wykrywacze na starożytne pola, projektowane specjalnie pod cienkie srebrne monety. Są bardzo czułe na drobny kolor. Jeśli chodzi o czułość na drobniutkie złoto to jest to czołówka wśród wykrywaczy (oczywiście pomijając specjalistyczne maszyny do prospectingu).
Sam nie przedzieram się z wykrywaczem przez gęste krzaki, bo w takich warunkach w zasadzie nie da się przemiatać sondą. Tego rozwiązania z magnesem bym się nie obawiał.
Ten wykrywacz ma w zasadzie wszystko czego trzeba w terenie, wreszcie dołożyli tryb statyczny którego brakowało w poprzednich modelach. W menu nie będzie najprawdopodobniej takich możliwości konfiguracyjnych jakie ma spectra V3 (niestety manual jeszcze niedostępny). Zresztą nie jestem zwolennikiem komplikowania obsługi sprzętu w ten sposób, gdyż szkoda mi czasu na eksperymenty bo i tak trzeba go sporo by poznać sprzęt w podstawowej konfiguracji.
Podoba mi się ta ich myśl techniczna, ale mam też wątpliwości. Po pierwsze czy ta komunikacja bezprzewodowa nie będzie sprawiać problemów przy obecności większych zakłóceń, np w mieście. Wolałbym też zewnętrzne zasilanie sondy bo jeśli nawet nie ma kabla podatnego na awarie, to teraz ten na stałe wbudowany akumulator będzie najsłabszym ogniwem. Akumulatory litowe są trwałe, ale nie wolno ich rozładować poniżej 2,9 V. Tutaj nie ma możliwości całkowitego wyłączenia sondy. W trybie czuwania nawet mikro ampery rozładują akumulator w wykrywaczu pozostawionym przez dłuższy czas bez użycia. Tak czy inaczej, sprzęt pozbawiony upierdliwego kabla i tak po kilku latach pójdzie na serwis.
Sam nie przedzieram się z wykrywaczem przez gęste krzaki, bo w takich warunkach w zasadzie nie da się przemiatać sondą. Tego rozwiązania z magnesem bym się nie obawiał.
Ten wykrywacz ma w zasadzie wszystko czego trzeba w terenie, wreszcie dołożyli tryb statyczny którego brakowało w poprzednich modelach. W menu nie będzie najprawdopodobniej takich możliwości konfiguracyjnych jakie ma spectra V3 (niestety manual jeszcze niedostępny). Zresztą nie jestem zwolennikiem komplikowania obsługi sprzętu w ten sposób, gdyż szkoda mi czasu na eksperymenty bo i tak trzeba go sporo by poznać sprzęt w podstawowej konfiguracji.
Podoba mi się ta ich myśl techniczna, ale mam też wątpliwości. Po pierwsze czy ta komunikacja bezprzewodowa nie będzie sprawiać problemów przy obecności większych zakłóceń, np w mieście. Wolałbym też zewnętrzne zasilanie sondy bo jeśli nawet nie ma kabla podatnego na awarie, to teraz ten na stałe wbudowany akumulator będzie najsłabszym ogniwem. Akumulatory litowe są trwałe, ale nie wolno ich rozładować poniżej 2,9 V. Tutaj nie ma możliwości całkowitego wyłączenia sondy. W trybie czuwania nawet mikro ampery rozładują akumulator w wykrywaczu pozostawionym przez dłuższy czas bez użycia. Tak czy inaczej, sprzęt pozbawiony upierdliwego kabla i tak po kilku latach pójdzie na serwis.
-
terenowiec69
Jak juz kiedys dyskutowaliśmy,rozpoczął sie wyścig zbrojeń,zobaczymy co na to Garrett i Fisher,jaka będzie ich odpowiedz?
co na to Garrett i Fisher,jaka będzie ich odpowiedz
Fisher ma swojego F75 i pewnie na jakiś czas mu wystarczy. Natomiast Garrett ma swojego przestarzałego GTI 2500 - oni na pewno coś muszą mieć w zanadrzu. Pytanie tylko co to będzie.
proscan
Kumulus pisze:Dzięki SiD za przybliżenie nieco sprzętu !
Francuskiego nie znam ani odrobinę, napisałem to co widać na filmie i jakie miałem w związku z tym odczucia.
Teraz zacząłem się zastanawiać jak to będzie z wyważeniem wykrywacza, bo niska waga to nie wszystko. W T2 i F75 ergonomia jest rewelacyjna, nie tylko dlatego, że są bardzo lekkie i mają wysięgnik wygięty w S jak w White's-ach, ale przede wszystkim dlatego, że baterie, chociaż tylko 4 paluszki, służą za przeciwwagę dla cewki. Cewka chociaż najlżejsza, wystawiona na długim kiju bez przeciwwagi zawsze będzie ciążyć. I to może być pewien kłopot.
Osobiście uważam, że nawet w tak lekkim wykrywaczy jak Vaquero czy Cibola, ergonomia była by jeszcze lepsza, gdyby były zasilane paluszkami z podłokietnika. No ale to są tylko dywagacje i nie muszą mieć wiele wspólnego z rzeczywistością.
Słuchawki faktycznie wydają się delikatne, ale i tak kabel zawsze był ich najsłabszym punktem.
Tak czy siak wykrywacz bardzo mi się podoba, ale przed zakupem musiał bym go chociaż chwilę pomęczyć w terenie.
Oby Garrett nas czymś zaskoczył, bo dla Garretta to już naprawdę najwyższy czas. Pod względem zaprojektowania obsługi i interface-u topowe modele tej firmy są dla mnie prawie na samym dole. Pewne pomysły są naprawdę dziwne, jak malutkie kwadraty identyfikacji czy dźwięk wiodący w trybie dynamicznym.
Sid nie przejmowałbym się tym wyważeniem za bardzo. Przy tej całkowitej, niskiej raczej masie, nawet niekorzystny jej rozkład będzie znośny. Wyciągam z tejona 8 baterii i nie zauważam, żeby było jakoś znacząco gorzej. Dla niedzielnego poszukiwacza jak ja są to mało znaczące różnice. A Deus jako całość będzie bardzo lekki. Ważniejsze jest co wniesie nowego jeśli chodzi o możliwości detekcji w różnych warunkach glebowych, trudnym zaśmieconym żelazem terenie itp.