Problem z Minelab Explorer XS

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
ODPOWIEDZ
cygi82

Problem z Minelab Explorer XS

Post autor: cygi82 »

Witam! mam problem z moim explorerem XS, dzisiaj byłem na miejscówce włączam sprzęt, a on zwariował przy każdym ruchu cewką wydaje cały czas rożne dźwięki , normalnie koncert, przywracałem ustawienia fabryczne i bez zmian. Wykrywacz nie wydaje dźwięków (jedynie sygnał wiodący) jak trzymam sonde uniesiona do góry i przemiatam nią w powietrzu , przy próbie zbliżenia do ziemi zaczyna się "koncert". W domu wyczyściłem sondę, sprawdziłem czy żaden opiłek nie dostał się pod osłonę , sprawdziłem kabel- z zewnątrz wygląda na nieuszkodzony zrobiłem mały test powietrzny w domu i szok zasięg spadł tak drastycznie, srebrną monetę widzi z odległości 1-2 cm. Zbrojenie w ścianie żelbetonowej przy ustawieniu iron mask na - 16 , z około 12 cm. ProScanie co radzisz? czy coś jeszcze powinienem sprawdzić , czy wysyłać sprzęt do Ciebie ?
ProScan
Właściciel

Re: Problem z Minelab Explorer XS

Post autor: ProScan »

Wygląda na uszkodzenie sondy.

Proszę sprawdzić na innej sondzie.

Jeśli okaże się, że to sonda, to wystarczy tylko ona.

:pa

proscan
cygi82

Post autor: cygi82 »

Witam też wydaje mi się ,że to sonda. Zwłaszcza, że woziłem często wykrywacz w plecaku bez odkręconej dolnej sztycy przy wygiętym kablu.
Niestety nie mam możliwości sprawdzenia na innej sondzie,
Proscan mam pytanie czy cewka minelab 1050 FBS będzie kompatybilna z XS? - jest teraz właśnie na alledrogo, i zastanawiam się czy jej nie wziąć. Jaki będzie orientacyjny koszt naprawy, ze zniżką jeśli to sonda siadła?.
Rozumiem, ze jak nie mam możliwości sprawdzenia na innej sondzie to powinienem wysłać cały wykrywacz. Pozdrawiam!
ProScan
Właściciel

1050 FBS będzie kompatybilna z XS?
Tak.
Jaki będzie orientacyjny koszt naprawy, ze zniżką jeśli to sonda siadła?
Proszę się przedstawić na email - i tam się dogadamy. W każdym razie znacznie taniej niż zakup drugiej na allegro.
ze jak nie mam możliwości sprawdzenia na innej sondzie to powinienem wysłać cały wykrywacz.
Lepiej tak, skoro i tak nie ma możliwości użycia wykrywacza z inną sondą.

proscan
Zapytanie_email

Post autor: Zapytanie_email »

Witam. Mam problem z Minelab Explorer XS cewka ma średnice 26cm.
Posiadam go od 2001r problem zaczął się jakiś rok temu podczas pracy z wykrywaczem w warunkach bardzo wilgotnych czyli np. po opadach deszczu gdy trawa jest mokra wykrywacz zaczyna łapać przypadkowe sygnały, uniemożliwia to całkowicie prace z nim pojawia się wiele fałszywych sygnałów. W warunkach suchych wykrywacz zachowuje się normalnie. Wszelkie regulacje nie dają żadnego pozytywnego skutku. Na przewodzie i wejściu do sondy brak uszkodzeń. Woda także nie dostaje się do cewki. Wejście do cewki kabla jest szczelne. podejrzewam że uszkodzona jest cewka.
Zastanawiam się nad kupnem nowej cewki, jeżeli jest to możliwe to proszę o podanie ceny i czasu realizacji zamówienia, ewentualnie jeżeli jest to możliwe naprawy starej.
Za wszelkie informacje z góry dziękuję.
ProScan
Właściciel

Witam,

Nie zajmuję się sprzedażą cewek.

Serwisem wyrobów Minelab zajmuje się obecnie firma Viking.

proscan
ODPOWIEDZ