Dyskryminacja w XLT
Dyskryminacja w XLT
Po kilkunastu wyjściach z XLT nasunęło mi sie takie pytanie:
Czy zakres akceptowanych znalezisk w dyskryminacji ma wpływ na zasięg XLT i jak to tłumaczyć?
Do zadania tego pytania skłoniła mnie odpowiedź VW z forum XLT
[usnunięto link do forum do którego nie ma dostępu bez logowania - ProScan]
Pozdrawiam. Wickus
Czy zakres akceptowanych znalezisk w dyskryminacji ma wpływ na zasięg XLT i jak to tłumaczyć?
Do zadania tego pytania skłoniła mnie odpowiedź VW z forum XLT
[usnunięto link do forum do którego nie ma dostępu bez logowania - ProScan]
Pozdrawiam. Wickus
Re: Dyskryminacja w XLT
Witam,
Nie zaobserwowałem wpływu nastawy dyskryminacji na zasięg w XLT w trybie AUDIO DISC ON. W tym wykrywaczu o tym co ma być zdyskryminowany decyduje procesor. Z grubsza wygląda to tak:
- procesor odczytuje parametry sygnału uzyskanego od metalu;
- na tej podstawie wylicza numer identyfikacyjny;
- jeśli numer identyfikacyjny mieści się w zakresie akceptowanym, wówczas detektor sygnalizuje go dźwiękowo.
W detektorach analogowych (bez procesora) dyskryminacja najczęściej ma wpływ na sposób obróbki odbieranego sygnału wobec czego, jej zwiększanie może mieć wpływ na zasięg.
VW miał zapewne na myśli sytuację, w której XLT ma problem w rozpoznaniu co zostało znalezione - wówczas zbyt duża dyskryminacja może spowodować odrzucanie zbyt wielu "niepewnych" sygnałów, a przez to pogorszenie osiągów.
Sprawa podobnie ma się z drobnym złotem, czy innymi słabo przewodzącymi obiektami. Jeśli leżą w magnetycznycjm gruncie, przesuwają się na skali dyskryminacji w dół (nawet poniżej zera) i w efekcie mogą zostać zdyskryminowane.
Szukając takich drobiazgów zalecam zejść z dyskryminacją co najmniej na -5, albo w ogóle ją wyłączyć (albo użyć MM).
Dla zasięgów absolutnie konieczne jest dobre ustawienie wpływu gruntu - ta nastawa ma wpływ na sposób obróbki sygnałów. Jej złe nastawienie, może w efekcie spowodować maskowanie słabych sygnałów i (nierzadko bardzo wyraźny) spadek zasięgów.

proscan
Nie zaobserwowałem wpływu nastawy dyskryminacji na zasięg w XLT w trybie AUDIO DISC ON. W tym wykrywaczu o tym co ma być zdyskryminowany decyduje procesor. Z grubsza wygląda to tak:
- procesor odczytuje parametry sygnału uzyskanego od metalu;
- na tej podstawie wylicza numer identyfikacyjny;
- jeśli numer identyfikacyjny mieści się w zakresie akceptowanym, wówczas detektor sygnalizuje go dźwiękowo.
W detektorach analogowych (bez procesora) dyskryminacja najczęściej ma wpływ na sposób obróbki odbieranego sygnału wobec czego, jej zwiększanie może mieć wpływ na zasięg.
VW miał zapewne na myśli sytuację, w której XLT ma problem w rozpoznaniu co zostało znalezione - wówczas zbyt duża dyskryminacja może spowodować odrzucanie zbyt wielu "niepewnych" sygnałów, a przez to pogorszenie osiągów.
Sprawa podobnie ma się z drobnym złotem, czy innymi słabo przewodzącymi obiektami. Jeśli leżą w magnetycznycjm gruncie, przesuwają się na skali dyskryminacji w dół (nawet poniżej zera) i w efekcie mogą zostać zdyskryminowane.
Szukając takich drobiazgów zalecam zejść z dyskryminacją co najmniej na -5, albo w ogóle ją wyłączyć (albo użyć MM).
Dla zasięgów absolutnie konieczne jest dobre ustawienie wpływu gruntu - ta nastawa ma wpływ na sposób obróbki sygnałów. Jej złe nastawienie, może w efekcie spowodować maskowanie słabych sygnałów i (nierzadko bardzo wyraźny) spadek zasięgów.
proscan
No wlaśnie - czy bazować na automacie, który dostraja grunt, czy "kręcić" samemu. Rozumiem, że efektem dostrojenia gruntu jest brak zmiany sygnału wiodącego przy podnoszeniu sondy znad gruntu i odwrotnie. Jeśli po dostrojeniu automatem tak właśnie jest to czy warto jeszcze coś krygować?
Należy sprawdzać czy jest zmiana sygnału wiodącego ALE W TRYBIE STATYCZNYM !
Moim zdaniem automatu nie trzeba korygować w więksozści przypadków, ale co jakiś czas należy sprawdzać, czy strojenie nie "uciekło".

proscan
Moim zdaniem automatu nie trzeba korygować w więksozści przypadków, ale co jakiś czas należy sprawdzać, czy strojenie nie "uciekło".
proscan
Ups.., a ja zawsze sprawdzałem w trybie dynamicznym
Czyli należy wcisnąć cyngiel i wtedy pomachać - góra - dół?
Pozdrawiam
Czyli należy wcisnąć cyngiel i wtedy pomachać - góra - dół?
Pozdrawiam
-
Van Worden
Witam!
Ja stosuję metodę częstego strojenia i chodzę w 99% na automacie.. Po prostu co jakiś czas instynktownie już klikam w Enter i ponownie się dostrajam. Podobnie robię po jakiejkolwiek zmianie nastawów (zwłaszcza Preamp). W ten sposób wiem, że tracking XLT się "nie gubi"..
Pozdrawiam
VW
Ja stosuję metodę częstego strojenia i chodzę w 99% na automacie.. Po prostu co jakiś czas instynktownie już klikam w Enter i ponownie się dostrajam. Podobnie robię po jakiejkolwiek zmianie nastawów (zwłaszcza Preamp). W ten sposób wiem, że tracking XLT się "nie gubi"..
Pozdrawiam
VW
Kontynuując temat zapytam jak się ma włączenie funkcji AUDIO DISC. do zasięgów i czułości na drobnicę (jeśli o akceptacji lub nie dezyduje procesor). Czy warto np. wyłączyć AUDIO DISC. i słuchać wszystkiego a decyzję o kopaniu podejmować na podstawie wskazań wyświetlacza?
Pozdrawiam. Wickus
Pozdrawiam. Wickus
Odpowiem krótko - nie warto, chyba ze ma się dobrą miejscówkę.
Jeśli już, to lepiej włączyć Mixed Mode.

proscan
Jeśli już, to lepiej włączyć Mixed Mode.
proscan