1. Mało "apteki" czyli pomiarów
Pomiary muszą być by dać ludziom informację o którą najczęściej pytają; "jaki to ma zasięg".
Myślę, że lepiej pisać artykuł od razu z wnioskami, zamiast zamęczać aptekarskimi pomiarami.
Wszystkich pomiarów i tak nie publikujemy, a o aptece mowy być nei może - wykresy są takie, że widać tylko z grubsza jakie sa zasiegi (po części celowo tak).
Ze wnioskami i ocenami, to tak jak kiedyś pisałem, staramy się być ostrożni by nie wyszło że promujemy cokolwiek (chociaż pewien gnojek kiedyś napisał, że polecamy ACE na militaria - więc ludzi o złej woli i tak nie przekonamy o naszym obiektywizmie).
Chcemy edukować, a nie podstawiać pod nos gotowe oceny - bo szybko staralibyśmy wiarygodność. Oceny oczywiście są - ale podane ostrożnie i z różnymi zastrzeżeniami.
Dobrze byłoby opisywać co się psuje w danych wykrywaczach
Co się psuje także podajemy (w ACE kruszące się sondy, w Fisherach klawiatura foliowa i rozstrajanie itp.). Te rzeczy są podawane i będą podawane, ale znów, bez przesady i zdradzania tajemnic zawodowych.
Dobrze byłoby pisać, w jakich okolicznościach terenowych, przy jakich fantach wykrywacz się dobrze spisuje
O tym gdzie wykrywacz dobrze się spisuje także staramy się pisać (Np. CZ na plaży), aczkolwiek nie w przypadku wszystkich wykrywaczy mamy wiedzę z pierwszej ręki lub wnikającą z pomiarów (np. test cegły dużo mówi o wpływie silnej mineralizacji).
Dobrze byłoby dodawać informację, do których są polskie instrukcje, a do
których nie ma.
Instrukcje są dostępne w zasadzie do wszystkich wykrywaczy (do większości można kupić u mnie ) - ale tego wątku poruszać nie będę, by nie narazić się na zarzut uprawiania prywaty.
Proszę też trochę przy okazji pisać o technice poszukiwań
O technice poszukiwań czasami wrzucimy zdanie, lub dwa lecz nie to jest głównym tematem cyklu i po prostu nie ma miejsca by o tym szeroko się rozpisywać. Poza tym, należałoby to robić w każdym odcinku - a to byłoby niestrawne dla wiernego czytelnika (mam nadzieję że tacy są). Myślę, że ten kto je przeczyta wszystkie odcinki (planujemy ponad 30 odcinków w pierwszym rzucie opisującym to co jest na rynku), będzie miał pełen ogląd czym i jak szukać.
proscan