Cykl nt wykrywaczy w piśmie Odkrywca

Tutaj można zadać pytania o możliwości czy cechy konkretnego sprzętu, ewentualnie podawać uzyskiwane zasięgi. Można także rozważać jakiego rodzaju sprzęt będzie najwłaściwszy do danego celu.
ODPOWIEDZ
ProScan
Właściciel

Re: Cykl nt wykrywaczy w piśmie Odkrywca

Post autor: ProScan »

Dziękuję za miłe słowa i uwagi.

1. Mało "apteki" czyli pomiarów

Pomiary muszą być by dać ludziom informację o którą najczęściej pytają; "jaki to ma zasięg".

Myślę, że lepiej pisać artykuł od razu z wnioskami, zamiast zamęczać aptekarskimi pomiarami.

Wszystkich pomiarów i tak nie publikujemy, a o aptece mowy być nei może - wykresy są takie, że widać tylko z grubsza jakie sa zasiegi (po części celowo tak).

Ze wnioskami i ocenami, to tak jak kiedyś pisałem, staramy się być ostrożni by nie wyszło że promujemy cokolwiek (chociaż pewien gnojek kiedyś napisał, że polecamy ACE na militaria - więc ludzi o złej woli i tak nie przekonamy o naszym obiektywizmie).

Chcemy edukować, a nie podstawiać pod nos gotowe oceny - bo szybko staralibyśmy wiarygodność. Oceny oczywiście są - ale podane ostrożnie i z różnymi zastrzeżeniami.

Dobrze byłoby opisywać co się psuje w danych wykrywaczach

Co się psuje także podajemy (w ACE kruszące się sondy, w Fisherach klawiatura foliowa i rozstrajanie itp.). Te rzeczy są podawane i będą podawane, ale znów, bez przesady i zdradzania tajemnic zawodowych.

Dobrze byłoby pisać, w jakich okolicznościach terenowych, przy jakich fantach wykrywacz się dobrze spisuje

O tym gdzie wykrywacz dobrze się spisuje także staramy się pisać (Np. CZ na plaży), aczkolwiek nie w przypadku wszystkich wykrywaczy mamy wiedzę z pierwszej ręki lub wnikającą z pomiarów (np. test cegły dużo mówi o wpływie silnej mineralizacji).

Dobrze byłoby dodawać informację, do których są polskie instrukcje, a do
których nie ma.

Instrukcje są dostępne w zasadzie do wszystkich wykrywaczy (do większości można kupić u mnie ) - ale tego wątku poruszać nie będę, by nie narazić się na zarzut uprawiania prywaty.

Proszę też trochę przy okazji pisać o technice poszukiwań

O technice poszukiwań czasami wrzucimy zdanie, lub dwa lecz nie to jest głównym tematem cyklu i po prostu nie ma miejsca by o tym szeroko się rozpisywać. Poza tym, należałoby to robić w każdym odcinku - a to byłoby niestrawne dla wiernego czytelnika (mam nadzieję że tacy są). Myślę, że ten kto je przeczyta wszystkie odcinki (planujemy ponad 30 odcinków w pierwszym rzucie opisującym to co jest na rynku), będzie miał pełen ogląd czym i jak szukać.

:pa

proscan
Zapytanie_email

Post autor: Zapytanie_email »

Czy jest Pan zorientowany w którym numerze "Odkrywcy"ukaże się test
wykrywaczy wieloczęstotliwościowych Minelaba?
SERDECZNIE POZDRAWIAM!!!
ProScan
Właściciel

Witam,

Nie do końca.

Mamy troch e materiału nt wykrywaczy Sovereign oraz Quattro, ale by zrobić z tego artykuł musimy mieć dostęp do modeli Sovereign GT oraz Safari.

Ze swojej strony mogę obiecać, że będą w 2010 roku

proscan
KrisssK

Post autor: KrisssK »

a jeśli już wspomniano Minelaby...
Kiedy planowane są testy X-Terrek?
ProScan
Właściciel

Z tym planowaniem to jest tak, że robimy to co jest dostępne, a jak sobie coś zaplanujemy, to się okazuje, że nagle wpadnie w łąpki cos ciekawego i robimy w pierwszej kolejności.

Xterry też będą. Ale kiedy? Nieprędko sądzę. Diabli wiedzą jak do tego się zabrać - za dużo ich i za dużo różnych opcji. Jedna Xterra z kilkoma cewkami to jak kilka zupełnie różnych wykrywaczy.

proscan
ProScan
Właściciel

Cewka BM 1500 maxima na gwałt potrzebna!

Jest ktoś z okolic Śląska, Zagłębia, kto posiada taką sondę do wypożyczenia?

[-o< :prosit :smt100

proscan
golabpoznan
Kontakt:

Post autor: golabpoznan »

Mogę wysłać, jeżeli poczta jest czynna to jeszcze dzisiaj, jak nie to na pewno w poniedziałek. :D
ProScan
Właściciel

Dzięki - ale to na już potrzebne...

:)

proscan
tara

Post autor: tara »

Mam pytanie, gdzie mogę dotrzeć do archiwalnych numerów(baza Odkrywcy jest od 2007r)? Interesuje mnie test whitsów 5900/6000 03/2009 i relic hawka z 07/2009. Przeoczyłem jakoś w sklepie, a teraz chętnie bym poczytał. Czy będzie to gdzieś dostępne w sieci?
ProScan
Właściciel

Jest w zamyśle udostępnianie testów w sieci, ale w nieokreślonej jeszcze przyszłości i raczej nie za darmo.

Archiwalne numery można bez problemu zamówić w redakcji. Nie płaci się za przesyłkę, tylko za samo pismo.

proscan
klucznik

testy

Post autor: klucznik »

Bylbym zainteresowany ja pisze SID F75 szczegolnie statykiem
Klucznik z Klucz
ProScan
Właściciel

F75 będzie. Kiedy - nie wiadomo.

proscan
pastuszek

Post autor: pastuszek »

Wasze testy i artykuły Stojaka to jedyny powód dla którego jeszcze kupuję ''Odkrywcę''.

Jedyna rzecz jakiej mi brakuje, to odniesienia do innych wykrywek, niż te testowane.Tu i ówdzie moglibyście wrzucić np.''jak w proximie'' , ''trochę lepiej niż w ace'' albo''słabiej niż w f4''.
Takie obrazowe porównania wzmocniłyby wymowę liczb.
ProScan
Właściciel

Dzięki za miłe słowa.

Porównań pomiędzy detektorami nie ujętymi w bieżącym teście nie będzie.
Powodów jest kilka i były tutaj dyskutowane - dodam jeszcze jeden. Jeśli porównam do wspomnianej Proximy czy F4, dlaczego nie do Whitesa czy Tesoro?

Jeśli ktoś chce porównać, to będzie musiał to zrobić sam na podstawie kilku testów.

proscan
pastuszek

Post autor: pastuszek »

Nie, nie.Nie chodzi o jakieś tam pełnoformatowe porównania.Podam przykład opisowy

''przełączniki wykrywacza x przypominają te jakie spotkać można w wykrywaczach firmy''

albo

''pinpoint przywołuje na myśl wykrywacz 'z' ''

lub

''zasięg na dwuzłotówkę wyniósł tyle to a tyle, czyli tyle samo co w testowanym przed 3 miesiącami wykrywaczu x''

Tak mnie natchnęło jak czytałem ostatnio, że obudowa tesoro ma rozmiar pięści.Przyznam , że to brzmi bardziej przystępnie niż jakbyście podali wymiary w centymetrach.
I tak jest ok.Tak trzymać
ODPOWIEDZ