Minelab ETrac

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
sir derek

Re: Minelab E Trak

Post autor: sir derek »

witam
niałem podobny problem z x-terrą, po kilkudniowym suszeniu w tempetarurze pokojowej wszystko wróciło do normy
prawdopodbnie jest to spowodowane zawilgoceniem elektroniki - jak napisałeś
powodzenia
darek
Cezarian

Post autor: Cezarian »

Witam !

Dzięki za słowa otuchy ,na pewno się przydadzą i oby słowa były prorocze bo jak nie to już kupiłem żyletki ;)

Pozdrawiam Cezarian
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Witam,

Proszę wysuszyć detektor - to po pierwsze.

Po drugie proszę skontaktować się z Minelabem w Irlandii. Oni respektują gwarancje niezależnie od miejsca zakupu (o ile gwarancja będzie w ogóle uznana).

:pa

proscan
Cezarian

Witam !!

Panie kochany gospodarzu ,oczywiście wysuszę detektor ale czy nie ma jakieś wskazówki dla biednego użytkownika??na wysyłaniu sprzętu stracę dużo czasu a sezon w pełni ,może jakaś szybka naprawa na miejscu???
czy raczej to ciężki kaliber i słać do gwaranta??

Pozdrawiam Cezarian

p.s przepraszam ,że zawracam głowę :D
ProScan
Właściciel

No cóż - nie mam żadnych wskazówek. Po objawach można sądzić, że wykrywacz sam się włączył (wina klawiatury, przypadkowego naciśnięcia albo uszkodzenia) i rozładował baterie. A ponieważ nadal nie chce się włączyć, to jednak przypadkowe włączenie należy wykluczyć.

Ja stawiam na winę klawiatury, albo jej styków.

proscan
pni

Post autor: pni »

Witam,
oto kolejna porcja problemów z moim na gwarancji E trakiem
Otóż zaobserwowałem wczoraj ale i tez wcześniej (tylko teraz jestem wyczulony na ten sprzęt), że wykrywacz się wytłumia, tzn. ni stąd ni zowąd traci siłę dźwięków i wszystko słuchać jakby z oddali. ten stan może przerwać jedynie kilkukrotne zbliżenie do łopaty tak by zasygnalizował przeładowanie i wtedy za dotknięciem czarodziejskiej różdżki sie odblokowuje i normalnie sygnalizuje przedmioty. Poza tym pracuje normalnie. Tym razem się nie wyłączył.
ProScan
Właściciel

Proszę o większą precyzję wypowiedzi.

Co się wytłumia? Głośnik czy słuchawki? A może jedno i drugie?

proscan
pni

Wytłumia sie głośnik. Nie były podłanczane nigdy jeszcze słuchawki do tego wykrywacza.
ProScan
Właściciel

W takim razie możne to być problem samego głośnika (jakoś odkształca się lub zacina membrana). Nie wykluczam także jakiegoś problemu w gnieździe słuchawkowym (tam gdzie jest styk odłączający głośnik).

Warto sprawdzić na słuchawkach co się dzieje.

proscan
pni

Ok, dzięki za odpowiedź. Dam znać co ustalę. Pozdrawiam
Cezarian

Witam !

Dziękuję za pomoc w ustalaniu przyczyny chwilowego zgonu w e-tracu.Pokazało się światełko w tunelu na naprawę gwarancyjną .
Do tej pory tylko pyka w głośniku i nic, pomimo przyjaznej pokojowej temperatury.

Pozdrawiam Cezarian
pni

Witam po długiej przerwie.
Niestety była ona spowodowana zgłoszeniem awarii E trac'a via viking do minelaba. Panowie w minelabie przetestowali wykrywacz, uznali, że jest usterka elektorniki i nie bawiąc sie w szczegółu wymienili całą elektronikę wraz z wyświetlaczem i panelem (z przyciskami) =D> . Niestety trwało to trochę bo ok. 3 tygodni :? . Wszystko by było spuper lecz niestety Panowie w minelabie nie zwrócili uwagi, że miałem wgrane oprogramowanie polskie do wykrywacza i teraz mam angielskie. Szkoda p bo przez rok się bardzo do tamtego przyzwyczaiłem a teraz będe musał sie przestawić.
Na koniec okazało się, iz pomimo naprawienia wykrywwacza w całości tj. wymany całej elektroniki na nową elektronikę viking nie udzielił mi kolejnej gwarancji jak na nowy sprzęt tj. 1 roku. Tylko została mi przedłużona gwarancję o okres naprawy. Dziwna polityka sklepu, w którym kupiłem kolejny już sprzęt i to ten z najwyższej półki.
Pozdrawiam
pni

Dodam jeszcze, że w tym e trac'u maiłem równiez uszkodzoną cewke, którą wymienili mi na nową. Także trafiłem sprzęt felerny (egzemplarz ekspozycyjny) i po ok. 9 miesiącach wszystko w nim wymieniłem. Tyle tylko, że nie mam za długiej w tym momęcie gwarancji na niego.
ProScan
Właściciel

Witam,

Na koniec okazało się, iz pomimo naprawienia wykrywwacza w całości tj. wymany całej elektroniki na nową elektronikę viking nie udzielił mi kolejnej gwarancji jak na nowy sprzęt tj. 1 roku. Tylko została mi przedłużona gwarancję o okres naprawy. Dziwna polityka sklepu, w którym kupiłem kolejny już sprzęt i to ten z najwyższej półki.

To akurat jest zgodne z prawem i ogólnie przyjętą praktyką w takich sytuacjach. Naprawa była gwarancyjna i niezależnie od zakresu prac nie należało oczekiwać nowej gwarancji.

Co innego z tym "polskim softem" - tutaj myślę, że sprawa jest oczywista. Należało oczekiwać, że sprzęt będzie taki sam jaki się zakupiło, a nie zupełnie inny.

proscan
pni

Nie jest tak, zgodnie z art. 581 k.c. Jeżeli w wykonaniu swoich obowiązków gwarant (viking) dostarczył uprawnionemu (ja) z gwarancji zamiast rzeczy wadliwej rzecz wolna od wad albo dokonał istotnych napraw rzeczy objętej gwaracncją, termin gwarancji biegnie na nowo od chwili dostarczenia rzeczy wolnej od wad lub zwrócenia rzeczy naprawionej. Jeżeli gwarant wymienił czesc rzeczy, przepis powyzszy stosuje się odpowiednio do częsci wymienionej.
Reasumując wymiana całej elektorniki w wykrywaczu metali jest istotną naprawą i bezsprzecznie przysługuje mi nowa gwarancja, może nie na cały wykrywacz ale na elektronike - tak.
ODPOWIEDZ