GTI 2500 na monety
-
Uszubelnik
GTI 2500 na monety
Witam wszystkich.
Mam miejsce gdzie spodziewam się znaleźć trochę monet niemieckich XIX i XX wiek (dawna restauracja/zajazd).Proszę o kilka rad odnośnie wykorzystania GTI 2500.
1. Lepiej szukać na cewce standardowej 9,5 cala, czy też na 12,5 cala. Większa bierze na pewno szerzej, ale czy głębiej ?
2. Pracować w trybie dyskryminacji COINS ,czy też w trybie CUSTOMS i zdefiniować swoje własne ustawienia(Jeżeli w trybie CUSTOMS to jakie ustawienia)
Pisze tak ponieważ podobno tryb COINS dedykowany jest pod monety USA. Praca w trybie statycznym raczej nie wchodzi w grę ze względu na znaczne zaśmiecenie terenu.
3. Inne wskazówki dotyczące nastaw wykrywacza mogące zwiększyć wykrycie monet.
Za wszystkie wskazówki z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Krzysiek
Mam miejsce gdzie spodziewam się znaleźć trochę monet niemieckich XIX i XX wiek (dawna restauracja/zajazd).Proszę o kilka rad odnośnie wykorzystania GTI 2500.
1. Lepiej szukać na cewce standardowej 9,5 cala, czy też na 12,5 cala. Większa bierze na pewno szerzej, ale czy głębiej ?
2. Pracować w trybie dyskryminacji COINS ,czy też w trybie CUSTOMS i zdefiniować swoje własne ustawienia(Jeżeli w trybie CUSTOMS to jakie ustawienia)
Pisze tak ponieważ podobno tryb COINS dedykowany jest pod monety USA. Praca w trybie statycznym raczej nie wchodzi w grę ze względu na znaczne zaśmiecenie terenu.
3. Inne wskazówki dotyczące nastaw wykrywacza mogące zwiększyć wykrycie monet.
Za wszystkie wskazówki z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Krzysiek
Re: GTI 2500 na monety
Witam,
1. Proponuję na monety uzywać sondy standardowej.
2. Trybu Coins nie używać nigdy. W trybie dyskryminacji wyciąć tylko żelazo.
3. Teren należy przejść kilkakrotnie, starannie, nie przesadzając z nastawami. Wykopywać wszystko co się odezwie - także sygnały "śmieciowe". Jeśli nie będzie śmieci, to można podciągać czułość, zmieniać cewkę i ogólnie kombinować. Skoro kolega nie jest za bardzo doświadczony to lepiej nie rozpoczynać z wysokiego progu - lepiej stopniować sobie poziom trudności.
Jeśli są na sali posiadacze GTI to niech się też odezwą - ale jest ich pewnie więcej na innych forach.

proscan
1. Proponuję na monety uzywać sondy standardowej.
2. Trybu Coins nie używać nigdy. W trybie dyskryminacji wyciąć tylko żelazo.
3. Teren należy przejść kilkakrotnie, starannie, nie przesadzając z nastawami. Wykopywać wszystko co się odezwie - także sygnały "śmieciowe". Jeśli nie będzie śmieci, to można podciągać czułość, zmieniać cewkę i ogólnie kombinować. Skoro kolega nie jest za bardzo doświadczony to lepiej nie rozpoczynać z wysokiego progu - lepiej stopniować sobie poziom trudności.
Jeśli są na sali posiadacze GTI to niech się też odezwą - ale jest ich pewnie więcej na innych forach.
proscan
-
Uszubelnik
Dziękuję za info.Co do mnie to miałem wcześniej kilka wykrywaczy znacznie mniej zaawansowanych technologicznie niż mój obecny GTI 2500. Wykrywacz ten mam od roku, ale ze względu na natłok obowiązków i brak wolnego czasu staż pracy z nim wynosi 15-20 godzin co jest tyle co nic. Nie nastawiałem się wcześniej na monety stad moje pytanie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witam dodam swój głos ja posiadam gti 2500 trzy lata i na monety zawsze chodzę na cewce 12,5 a ustawienia na zero większa cewka pozwala na głębsze penetrowanie a i boratynki też się trafiają no i większa cewka pozwala na większy obszar poszukiwań.Zawsze tam gdzie chodziłem z większą cewką to na mniejszej nic nie znalazłem oczywiście zaznaczę że to są setki godzin obeznania się z wykrywaczem 
Proscanie, dlaczego nie używać trybu Coins?
COINS służy do wykrywania monet amerykańskich z pominięciem zakresu dla otwieraczy od puszek - u nas leży w tym zakresie bardzo dużo monet, no i złota biżuteria.
Dla jakich jeszcze wykrywaczy znanych firm nie zalecasz poszukiwań w tym trybie?
Wszystkich.
Po prostu trzeba wiedzieć co dany tryb oznacza, a nie przeczytać w słowniku że coin to moneta, to pewnie trzeba szukać monet na "coin".
Podobnie jak na wskaźniku pokazuje Gold, to trzeba doczytać co to może oznaczać.
Ogólnie polecam nie być matołem

proscan
Po prostu trzeba wiedzieć co dany tryb oznacza, a nie przeczytać w słowniku że coin to moneta, to pewnie trzeba szukać monet na "coin".
Podobnie jak na wskaźniku pokazuje Gold, to trzeba doczytać co to może oznaczać.
Ogólnie polecam nie być matołem
proscan
proscan dobrze napisane ja się pod tym podpisuję im dłużej się posługuje danym wykrywaczem tym rzadziej korzysta się z udogodnień takich jak gotowe tryby typu coins.