GTP 1350
GTP 1350
Witam.
Od niedawna stałem się posiadaczem używanego GTP 1350.
Właśnie zaliczyłem z nim pierwszy wypad w teren.
Przez około 3 godz. sprzęt pracował poprawnie, natomiast w ciągu następnej pół godziny zaczął moim zdaniem podejżanie się zachowywać: kilkakrotnie samoczynnie się wyłączył, ze 2 razy się ''zawiesił" - kursor identyfikacji zatrzymał się na segmencie ostatnio wykrytego metalu i za nic nie chciał reagować na inne przedmioty - pomogło przywrócenie ust. fabrycznych - ale nie nadługo...po jakimś czasie znów podobna sytuacja... co może być przyczyną takiego zachowywania się detektora?
Od niedawna stałem się posiadaczem używanego GTP 1350.
Właśnie zaliczyłem z nim pierwszy wypad w teren.
Przez około 3 godz. sprzęt pracował poprawnie, natomiast w ciągu następnej pół godziny zaczął moim zdaniem podejżanie się zachowywać: kilkakrotnie samoczynnie się wyłączył, ze 2 razy się ''zawiesił" - kursor identyfikacji zatrzymał się na segmencie ostatnio wykrytego metalu i za nic nie chciał reagować na inne przedmioty - pomogło przywrócenie ust. fabrycznych - ale nie nadługo...po jakimś czasie znów podobna sytuacja... co może być przyczyną takiego zachowywania się detektora?
Re: GTP 1350
1. Samoczynne wyłączanie - to może być wina klawiatury.
2. Zawieszanie - po prostu wykrywacz przestał wykrywać (naderwany kabel w sondzie?) albo coś mu się w chwili wykrycia pozajączkowało na święta.
Czy używa Pan słuchawek? Jakiej jakości są baterie? Od ich sprawdzenia proszę zacząć.

proscan
2. Zawieszanie - po prostu wykrywacz przestał wykrywać (naderwany kabel w sondzie?) albo coś mu się w chwili wykrycia pozajączkowało na święta.
Czy używa Pan słuchawek? Jakiej jakości są baterie? Od ich sprawdzenia proszę zacząć.
proscan
Akumulatorki są półroczne - Enegizer . Bezproblemowo pracują 8-10 godzin na drugim sprzęcie.Problemy o których piszę zaczęły się w momencie obniżenia wskaźnika ich naładowania z maksimum o jeden segment w dół.
Akurat wtedy nie używałem słuchawek.
Akurat wtedy nie używałem słuchawek.
Wystarczy jedna czarna owca i przy skoku prądu (na głośniku) układ się wyłącza, albo zawiesza. To prawdopodobne.

proscan
proscan
Czyli teoretycznie takie zdażenie jest możliwe i jak rozumiem nie świadczy to o jakiejś usterce detektora.
Następnym razem nie omieszkam już zabrać ze sobą słuchawek i zobaczymy czy sytuacja się powtórzy.
Dziękuję bardzo za objaśnienia i pozdrawiam.
Następnym razem nie omieszkam już zabrać ze sobą słuchawek i zobaczymy czy sytuacja się powtórzy.
Dziękuję bardzo za objaśnienia i pozdrawiam.
Zastosowanie słuchawek zmniejsza tylko prawdopodobieństwo wystąpienia tej usterki (o ile winne jest zasilanie). Proszę raczej zabrać zapasowy zestaw baterii, a te co Pan ma niech pomierzy ktoś kto wie jak zmierzyć napięcie pod obciążeniem.

proscan
proscan
przypominam dodatkowo ze GTP ma Power Save....
czyli jesli przez okolo 30 minut NIE NACISNIEMY zadnego przycisku (np pinpointa) to detektor sam sie wylaczy!!!
czyli jesli przez okolo 30 minut NIE NACISNIEMY zadnego przycisku (np pinpointa) to detektor sam sie wylaczy!!!
Faktycznie - o tym zapomniałem, ale koledze chyba coś innego się dzieje, bo mu się zawiesza.

proscan
proscan