minelab explorer II ustawienia na żelazo

Pisz jeśli masz kłopot w opanowaniu wykrywacza, nie rozumiesz jego zachowania, poszukujesz instrukcji obsługi
mateusz_506

minelab explorer II ustawienia na żelazo

Post autor: mateusz_506 »

witam
w czym problem ,mam taki wykrywacz i on bardzo skutecznie wycina żelazo a mam miejsca gdzie chciał bym żelaza poszukać, prosze o rade jak ustawić ten wykrywacz by wykrył np bagnet,ja chodze z iron mask na -8 do -10 i zelazo rzadko sie przebija,jak zrobiłem na -14 to wtedy daje sygnał na wszystko nawet na małe gwoździki a tego nie chce bo gdybym miał kopac dołek na kazdego gwoździa to bym zrezygnował szybko.
Ps.przeszukałem archiwum i podobnego tematu nie znalazłem a wiem ze ludzie chodzą z tym sprzętem tez na zelazo.
Bambini

Re: minelab explorer II ustawienia na żelazo

Post autor: Bambini »

Minelab Eksplorer nie jest stworzony do szukania żelastwa, to raczej specjalista od drobnicy. Na żelastwo wykrywacz statyczny potrzebny.
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Powiem szczerze, że wszelkie próby szukania żelaza na Explorerze przechodzą mi po 15 minutach.

Proszę zamiast Iron Masku używać zwykłej dyskryminacji, ale z odpowiednim wzorcem. Obawiam się jednak, że łatwo nie będzie.

:pa

proscan
newmc

Post autor: newmc »

Iron Mask -12 i wiecej w "-".Trzeba samemu dojsc do tego w jakim stanie chcemy znajdowac.W ustawieniach nalezy zaznaczyc conduct lub ferrous,w tym ostatnim na stal ME buczy/lecz nie zawsze aby latwo nie bylo/.
mateusz_506

na -12 bagnetu nie zobaczy!a powyzej -13 bieże juz gwoździe .....
może doprecyzuje pytanie,jak ustawic by nie kopac gwoździ a kopac wieksza stal (np przemiot wiekosci noża) albo jak ustawic by widział np przedmiot który jest czesciowo ze stali a czesciowo np z mosiadzu,eksplorer takie przedmioty dyskryminuje bo widzie jest jako samą stal-jak tego uniknąć?.prosze o podpowiedzi i dziekuje za zainteresowanie tematem
ProScan
Właściciel

Panowie!

Płacicie za Explorera nie po to by ustawiać dyskryminację poprzez Iron Mask - jest wiele innych możliwości. Np. wyczyścić całkowicie ekran i obserwując gdzie pojawia się kursor dla niepożądanego przedmiotu zaczernić go (można użyć opcji Edit a nawet Learn). Można wspomóc się ekranem Digital. Można zrobić sobie własny wzorzec poprzez SELECT. I nikt nie zrobi komuś na odległość ustawienia dyskryminacji Smart Find.

proscan
newmc

Wiele w tym co piszesz Proscan jest racji ale jest zawsze ale.Jesli zaczniemy tak zaczerniac to do jakiej glebokosci bedziemy szukac?20 cm?Nikt mi nie powie ze gwozdz na 0.5 m bedzie widziany . Przedmiot wiekszy bedzie wskazywany jako gwozdz ale poznamy po sygnale w sluchawkach ze to wiekszy przedmiot na znacznej glebokosci.O wyjatkach jak przedmioty owalne czy duze plaskie lezace poziomo nie wspominam.Wole zbyt wiele nie dyskryminowac aby potem nie zachodzic w glowe czy cos mi nie wyciol co bylo gleboko.DZodam ze nie kupujemy ME aby szukac zlom,stal to mozna podjac tak przy okazji.
Mateusz.Co do podanych ustawien,to zakaldam ze nie szukasz zlomu a przedmioty stalowe jak helm czy bagnet .
mateusz_506

generalnie chodzene na monety i z tym nie ma problemu iron mask -8 czułość 30 i jest dobrze ale czasem chciałbym wyskoczyc na militarke typu hełm bagnet itp i dlatego ruszyłem ten temat ,a że innego wykrywacza nie posiadam to musi mi explorer wystarczyć.
newmc podziel sie swojimi ustawieniami na las :)
newmc

Ustawienia podalem,reszte samemu trzeba sobie dopracowac..Czulosc zaleznie od terenu od 25 do 30.W trakcie kariery z ME mialem przyjemnosc lub nie testowac dyskryminacje,samemu tworzyc wzory i doszedlem ze najbardziej odpowiada mi chodzenie na IRON MASK,w sporadycznych wypadkach przchodze na dyskryminacje.Zwykle dyskryminuje w glowie,a i przyjemnie nieraz posluchac ze wykrywacz jeszcze dziala ;)
Wiecej poczytaj tu:
http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... highlight=
PS.
Zastanawia mnie od jakiegos czasu stwierdzenie pewnych ludzi iz ME nie mozna szukac tego czy tamtego,np.zelaza.Wykrywacz ten wskazuje zelazo,to czemu ?
ProScan
Właściciel

Można szukać - ale ja nie potrafię rozpoznać wielkości. Kończy się to kopaniem wszystkiego i dużego i małego. Nie dla mnie.

proscan
newmc

hahaha.Proscan a to takie proste.Dzwiek jest inny ale zasady sa takie same jak przy szukaniu koloru.Roznica jest tez w metalnosci,gdy mamy pod cewka kolor to sie schylamy czy maly czy duzy a po stal juz mniej chetnie,bo co malego stalowego moze byc fajnego?Oczywiscie nie jestem alfa i omega w dziedzinie szukania zelastwa i dochodzi lenistwo,ale sa dzwieki i miejsca gdzie pochyle sie z lopata.
ProScan
Właściciel

No nie powiedziałbym, że po dźwięku da się cokolwiek powiedzieć. Ja nie rozróżnię nożyka od gwoździa.

Gorzej - nie rozróżnię garnka od monety.

90% żelastwa to lewy górny róg.

proscan
mateusz_506

Ja mam dokładnie ten sam problem co Proskan,przy ustawieniu czystego pola (iron mask -16) czyli totalny al metall i dzwięki ferouss nie moge odróżnić dzwięku gwoździa od monety (chociaż znam jednego kolege który twierdzi że rozróżnia po totnach ) jak to robi to niewiem dla mnie wyje tak samo.
ProScan
Właściciel

Z dźwiękami to nieco inna historia. Mając ustawione TONE CONDUCT (ja tak mam) to dobrze przewodzące monety dają ton wysoki, czyli tak jak gwóźdź, ale kursor pokazuje się w zupełnie innym miejscu.

proscan
newmc

Przy ustawieniu ferouss i iron mask wszystko jest jasne,jak dla mnie od lewej stal po prawej mosiadz i srebro.Gora dobrze przewodzace lub duze przedmioty,dol male ,cienkie lub maly zlom.Tak jest w instrukcji i to sie sprawdza.Wyjatki jak pisalem owalne przedmioty,blacha lezaca plasko,duze typu sztaba.Nie podam recepty na szukanie militarki,ale wiele wskazowek wlasnie podalem.Warto tez urzyc nieraz pinkpointu do stwierdzenia przyblizonego ksztaltu wiekszych przedmiotow.Z doswiadczenia podpowiem iz malo przedmiotow wartych uwagi bedzie lezalo 20 cm pod ziemia wiec i sygnal slyszalny i wskazania wyswietlacza nie beda takie jak piszecie.Ciezko podac idealna recepte na militarke szukana ME,wydaje mi sie iz warto porownywac sygnal jaki mamy z tym jaki inni maja na swoich wykrywaczach.Mam ta przewage ze moji znajomi chodza z statykami i albo nieraz prosze o weryfikacje moich sygnalow albo patrze co oni znajduja i staram sie zapamietac wskazania ME.Tak jak w podanym linku ,Proscan ladnie napisal iz ME jest kalibrowany do monet a nie helmu,wiec jesli mamy silny sygnal,gleboki ,to nie bedzie to gwozdz a cos wiekszego wartego sprawdzenia.
CONDUCT-nigdy nie chodzilem na tym ustawieniu wiec wiele nie powiem,wole ferouss bo innym dzwiekem sygnalizuje mi stal a innym kolor,reszte jak wyzej napisalem,i to mi odpowiada.
ODPOWIEDZ