Cykl nt wykrywaczy w piśmie Odkrywca

Tutaj można zadać pytania o możliwości czy cechy konkretnego sprzętu, ewentualnie podawać uzyskiwane zasięgi. Można także rozważać jakiego rodzaju sprzęt będzie najwłaściwszy do danego celu.
ODPOWIEDZ
pni

Re: Cykl nt wykrywaczy w piśmie Odkrywca

Post autor: pni »

Witam,
w pierwszej kolejności chciałbym napisać, iż cieszę się, że w końcu ktoś przeprowadza testy i nie zasłania się ogólnikami, że to sie nie da itp. =D>
Od siebie dodam, iż są to jedyne artykuły w gazecie, które czytam.

Poza tym, to reszta nie dla mnie - historie dziwnej treści.

Mam pytanie odnośnie wieloczęstotliwościowców - kiedy testy i czy również będą obejmowały E trac'a.

Pozdrawiam serdecznie
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Dziękuję. Na pewno najlepiej było by napisać, że "testowanie jest bez sensu - kupcie to co ja wam wskażę". Byli i są tacy. Najlepszym przykładem "test" xterry, gdzie nic nie zostało przetestowane, a cały bełkot można było spłodzić zza biurka.

Etrack prawdopodobnie pójdzie razem z Explorerami, z tym że będzie to artykuł dwuczęściowy. Podobny planujemy dla DXF-XLT. Spectra będzie osobno.

:pa

proscan
pni

Też takie miałem wrażenie jeżeli chodzi o X terre. Wykrywacz opisywany jako doskonały, dla mnie za deikatny. Samo oglądanie go w sklepie wskazywało, iz co prawda sprzęt przemyślany elektronicznie ale sposób mocowania wyświetlacza nie ciekawy. Wszystko wskazywało na duża awaryjność mechaniczną sprzętu i to się potwierdza wsród moich znajomych, którzy zdecydowali się go kupić. Pozdraiwam
KrisssK

Post autor: KrisssK »

pni pisze:sprzęt przemyślany elektronicznie ale sposób mocowania wyświetlacza nie ciekawy.
A możesz podać jakieś racjonalne uzasadnienie tego nieprzemyślanego wg ciebie mocowania?

pni pisze:Wszystko wskazywało na duża awaryjność mechaniczną sprzętu i to się potwierdza wsród moich znajomych
X-terre mam od dwóch lat i poza wymianą klawiatury ze względu na słabo działający przycisk PP, nie miałem z nią żadnych problemów. Nawet uchwyt cewki, który ponoć jest dość słaby w X-terrach u mnie nie uległ uszkodzeniu przez ten czas. Ale to może dlatego że dbam o sprzęt, obchodzę się z nim w miare delikatnie i nie skaczę po nim...

aha, żeby nie byc całkiem OT:
Czy testy X-Terry macie już też zaplanowane?
pni

Wszystko zalezy jak się chodzi i jak często. Jak szukasz kilka razy w tygodniu to wady tego sprzętu ujawniają się w ciągu roku. Przede wszystkim jak juz napisałem słabe mocowania elektorniki ale nie tylko.
ProScan
Właściciel

Xterra będzie, ale nie wiem kiedy. Jeśli znajdzie się "dawca" X70 z różnymi sondami, to wcześniej.

proscan
KrisssK

Post autor: KrisssK »

ProScan pisze:Jeśli znajdzie się "dawca" X70 z różnymi sondami, to wcześniej.

X70 + dwie cewki koncentryczne: 7,5kHz i 18,kHz - mogę udostępnić na potrzeby testu.
ProScan
Właściciel

Dzięki. Będę miał w pamięci.

proscan
jdmd

Post autor: jdmd »

Właśnie dotarł do mnie Etrac, chętnie udostępnie do testów.Jestem ciekaw porównania z SE I XTERRĄ.Moje zdanie jest takie ,że mimo niższej ceny XTERRA jeśli się ją dobrze pozna (+dobre słuchawki) jest super.
ProScan
Właściciel

Dzięki - z dostępem do Itraka raczej nie będzie problemu.

proscan
pni

Jeżeli tak to poco przepłacać? Są to inne sprzęty i nie ma co porównywać. Popatrz na efekty przy trudniejszych przedmiotoach - cienkie sreberka XVI XVII w. lub złote przedmioty a zobaczysz różnice. Zresztą nie tylko przy tego typu "fantach" pokazuje swoją wyższość. Zresztą to jest tak jak z samochodami polonezem też mozna wyciągnąć 150 km/h.
jdmd

Post autor: jdmd »

Dlatego potrzebne są niezależne testy i porównania.Moim zdaniem nie ważne jest ile sprzęt kosztował ,tylko co nim można znaleźć .Chodziłem przez 2 lata z Xterrą co drugi ,trzeci dzień po kilka ,kilkanaście godzin i potwierdzam to co wcześniej napisałem.Jest super za taką kasę.W miejscach przechodzonych przez XLT i Se można było jeszcze cokolwiek znaleźć.(słuchawki +sygnały duchy na pograniczu czystego koloru).Mam w tej chwili Etraca i jedynie co mogę napisać to ,że dyskryminacja na plażę jest bez porównania lepsza.Minelab oferując dość drogi sprzęt sprzedaje na wyposażeniu cewki buble.W cewkach DD 7,5khz plastik obudowy po pewnym czasie kruszył się w miejscu łączenia.Wilgoć powodowała wzbudzanie sie wykrywacza.Czytając inne wypowiedzi użytkowników Etraca cewki 11 cali także nie są bez wad.
ProScan
Właściciel

Dlatego potrzebne są niezależne testy i porównania.

Cykl w Odkrywcy nie będzie w stanie odpowiedzieć na wszystkie pytania czy wątpliwości. Nie da także w każdym przypadku wskazania co jest lepsze od czegoś.

Najtrudniej takiego porównania dokonać pomiędzy zupełnie rożnymi wykrywaczami - np. Xterra a Explorer.

Najciekawiej wypadają porównania w obrębie tej samej rodziny np. Quattro i Safari, gdzie okazuje się, że są to w zasadzie identyczne wykrywacze i to pomimo różnych sond. Za miesiąc będzie zestawienie F4 i Discovery 3300, które też są bardzo bliskimi krewnymi.

Kryterium, że po tym czy tamtym wykrywaczu udało się jeszcze sporo znaleźć wykrywaczem XYZ nie mówi w zasadzie nic - może to tylko mieć znaczenie dla użytkownika, który nabiera zaufania do swojego sprzętu - a ten czynnik jest jednym z najważniejszych. Jeśli operator bez przekonania macha swoim sprzętem, to jego skuteczność nie będzie optymalna.

proscan
pni

Z mojego doświadczenia statystycznie najlepszym wykrywaczem jest Ace 250. Prosty, lekki dokładny sprawia, że doświadczeni poszukiwacze wyciągają nim b. dużo ciekawych fantów. Jednakże dązymy do doskonałosci z wykrywaczem by był głębdszy, pokazywał wszystko co możliwe tak byśmy nie musieli kopać wszystkich sygnałów itd. co sprawia, że często omijamy wiele ciekawostek. Zresztą tak jak napisał Proscan b. ważne jest zaufanie do swojego sprzętu.
Pozdraiwam
rutus
Producent
Kontakt:

Post autor: rutus »

Witam !
Panie Piotrze , albo nie doczytałem albo nie pojawiła się ta informacja w cyklu artykułów: Jak ustawiona jest dyskryminacja w czasie testu głębokości monet dla trybu dynamicznego ? ( bo rozumiem tak samo dla wszystkich wykrywaczy? )

Pozdrawiam .
ODPOWIEDZ