Cewka 12 do DFX 300 a DFX Spectrum E-Series

Pisz jeśli masz kłopot w opanowaniu wykrywacza, nie rozumiesz jego zachowania, poszukujesz instrukcji obsługi
ODPOWIEDZ
Cube47pl
Kontakt:

Cewka 12 do DFX 300 a DFX Spectrum E-Series

Post autor: Cube47pl »

Witam,
czy tą cewkę trzeba stroić do zwykłego DFX?
Zdrów.
BT
ProScan
Właściciel

Re: Cewka 12 do DFX 300 a DFX Spectrum E-Series

Post autor: ProScan »

Nie.

:pa

proscan
Cube47pl
Kontakt:

Dzięki,
a czy normalnym jest że na tej cewce muszę schodzić z AC 76 Preamp 3 do AC 50 Preamp 2? Dodam że ziemia średnio zmineralizowana w skali od jeden do trzynastu, jest to pomiędzy pięć a sześć.
Zdrów.
BT
ProScan
Właściciel

Schodzić w porównaniu do czego?

Duże sondy są z reguły bardziej podatne na zewnętrzne zakłócenia, więc jeśli "schodzimy" po przesiadce z sondy standardowej, to nie wykluczam.

Przy podanych nastawach sonda 12" powinna być w miarę stabilna w powietrzu, gdzieś poza miastem. A reszta zależy od miejscowych warunków. Sama sonda może być także źle nastrojona, nieszczelna itp.

proscan
Kumulus

Post autor: Kumulus »

Jeśli chcesz mieć jakieś odniesienie to Ci napiszę tak : miałem taką cewkę i na swoim DFX-ie nie schodziłem nigdy ponizej AC 60 i preamp 3 (był standardem) a czesto chodziłem na preamp 4.
Wszystko zależy oczywiście od warunków i wystepujących zakłóceń
Moim zdaniem , cewka była dobrze dostrojona (choć aparatura u Piotra mówiła że niekoniecznie :D ) , DFX miał super zasiegi i czułość w porównaniu do innych cewek , tak ze była to moja ulubiona ceweczka ;)
Nie wiem czemu tak nisko schodzisz z ustawieniami , może ja miałem jakąś "tępą" (mało wrażliwą) cewkę , a moze cewka cewce nierówna :?:
Proponuję abyś sprawdził jaki masz zasięg w wykrywaczu na różnych ustawieniach, na poszczególne przedmioty i jeżeli te osiągi Cię zadawalają to nie masz czym się martwić 8)

Kumulus
Cube47pl
Kontakt:

Dzięki za radę zrobię serię testów w ziemi i zobaczymy ile zyskuje lub tracę na tej cewce, jeżeli wyjdzie niezadowalająco to ile ew. sprawdzenie cewki by wyniosło ?
Zdrów
BT
ProScan
Właściciel

o ile ew. sprawdzenie cewki by wyniosło ?
Jak będzie problem, to będziemy się zastanawiać (na email).

ODPOWIEDZ