Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
Tutaj będzie pojawiać się lista tego co opublikowałem w Odkrywcy, głównie w kontekście testów wykrywaczy.
Wybieramy wykrywacz dla siebie 2009/03 Str. 35-38. Artykuł wstępny, rozpoczynający cykl. Kryteria doboru wykrywacza do określonych potrzeb. Omówienie specyfikacji parametrów wykrywaczy i ich znaczenia dla poszukiwacza, oczekującego od urządzenia określonych własności. Ogólnie - co należy wziąść pod uwagę podejmując decyzję o zakupie wykrywacza.
Testujemy wykrywacze White's 6000/5900 Di Pro SL 2009/05 Str. 40-44. Opis oraz testy w/w wykrywaczy. Garść informacji nt metodyki testów oraz samego poletka testowego.
Co potrafią kanarki ACE 150/250 2009/06 Str. 44-47 Opis oraz testy w/w wykrywaczy z sondą 6,5x9 oraz 9x12
Lorenz DeepMax X3 2009/07 Str. 39-42. Opis i parametry wykrywacza. Testy zasadniczo z sondą 35cm DD. Kilka pomiarów z ramą 1x1
Minelab Relic Hawk, Musketeer Advantage 2009/08 Uwaga - zdjęcie znanej (i ładnej) poszukiwaczki z wykrywaczem w dłoni!
Wykrywacze metali Fisher CZ 2009/09 Str. 39-43 Opis rodziny CZ. Test CZ-7, CZ-5,6 3-D z sondami 8, 10 i 5cali.
Wykrywacze metali Fisher 1266, 1270 2009/10 Str. 45-48 Opis wykrywaczy jw. Testy dla sond Spider 8, 10 oraz Hot Head 12"
White's MXT Tracker 2009/11 Str. 37-40 Opis wykrywacza. Podane zasięgi dla sond Detech Excelerator II EQ2 16”, Exclipse DD 6x10”, Super 12, Standard 9,5”, Exclipse Deep Scan DD1400, Detech SEF 12x10 oraz Eclipse Shooter DD 4x6”.
White's 3900/D Pro Plus 2009/12 Str. 44-47 Opis wykrywaczy z rodziny 3900 (tej produkowanej w Szkocji), w tym pośrednio BC60. Testy z sondami BM 800 oraz BM 950. Sporo informacji ogólnych nt. pracy z wykrywaczami statycznymi.
Tesoro Cibola i Vaquero 2010/01 Str. 53-55 Opis wykrywaczy i testy na sondzie standardowej. Informacje, których nie ma w instrukcjach obsługi. Wyjaśniona tajemnica bzdurnego "superstrojenia"
Minelab Quattro i Safari 2010/02 Str. 46-50 Opis wykrywaczy i testy na sondach standardowych FBS 1050 oraz 11" (zaskakujący rezultat) oraz FBS 800 o DETECH EQ2 10x14 i EQ2 15".
Wykrywacze: Bounty Hunter Quick Draw II, Sharp Shooter II, Land Star oraz ich kuzyni 2010/03 Str. 42-47 Opis wykrywaczy jak w tytule. Testy dla Land Stara i Sharp Shootera na sondach 10 i 8 cali. Wspomniane modele Camo LS, Pioneer 505, Discovery 3000, Prospector DX, Sharp Shooter Ultra Mag, Pioneer 202.
Wykrywacze Minelab Sovereign 2010/04 Str. 57-62 Opis całej rodziny począwszy od modelu z 1991 roku (niemal identycznym co GT). Testy na na sondach 8 oraz 10". .
Wykrywacze Fisher F4 oraz Discovery 3300 2010/05 Str. Kontekst powstania F4 i testy obu wykrywaczy na różnych sondach.
Wykrywacz Troy Shadow X5 2010/06 Str. 45-49 Opis wykrywacza X5 (zestawienie po części z X3) i testy na sondzie standardowej 9"
Wykrywacze firmy Armand 2010/07 Str. 50-55 Wykrywacz Prospector zestawiony z Dominatorem 2. Skrótowy opis pozostałych wykrywaczy Armanda.
Wykrywacze White's XLT/DFX Część I 2010/08 Str. 56-62 Opis rodziny począwszy od modeli Eagle, oraz garść informacji ogólnych nt. w/w wykrywaczy.
Wykrywacze White's XLT/DFX Część II 2010/09 Str. xx-xx Bardziej szczegółowe informacje nt. opcji oraz ich wpływu na zasięg. Testy na sondach standardowych.
Wykrywacze XP GMaxx II i Gold Maxx Power 2010/10 Str. 55-60 Testy na sondach standardowych.
Wykrywacze Fisher F75, F70, Teknetics T2 2010/11 Str. xx-xx Testy na sondach standardowych.
Wykrywacz CSCOPE NEWFORCE R1 2011/05 Str. 65-70 Testy na sondach standardowych (10" i 5").
Ostatnio zmieniony pn maja 16, 2011 9:05 am przez ProScan, łącznie zmieniany 26 razy.
Witam serdecznie,
czy byłoby możliwe udostępnienie przez Pana autorskiego egz. testu ogłoszonego w majowym Odkrywcy; niestety przegapiłem ten numer i trudno go teraz dostać.
Pozdrawiam
Nie mogę wykonywać skanów z tego pisma, bo to narusza ich prawa. Jedyne co mogę zrobić, to wydrukować to co im przekazałem, ale też na zasadach komercyjnych. Nie byłoby fair wobec nich, gdybym rozdawał to, za co oni zapłacili. Nikt by nie kupował ich pisma wiedząc, że i tak można to będzie jego zawartość dostać za darmo.
Poniżej przedstawiam to co rozważamy do przetestowania. Oczywiście to tylko orientacyjny plan i w cale nie wiadomo, czy zostanie zrealizowany. Lista może ulec skróceniu lub wydłużeniu.
Czekamy na propozycje do testów.
Jeśli ktoś może pomóc udostępniając jakiś wykrywacz, to będzie to bardzo mile i z wdzięcznością powitane.
Lista w kolejności przypadkowej:
GARRETT
Seria GTA/GTP Seria GTI Seria CX, Infinium, Sea Hunter ACE 350
First Texas
F5- może w zestawieniu z jakimś Tekneticsem (?) F75, F70, Teknetics T2 Seria "grecka"
CSCOPE
Seria 1220 R1 Może coś jeszcze
Minelab
Explorer S, XS, SE + E-trac Xterra
Tesoro
Tejon Seria uMAX Cortez/Deleon
White's
PRIZM Spectra V3
XPLORER
Goldmaxx, Gmaxx Deus
Rutus
Proxima, Draco, Solaris, Ultra II
Smętkowski
HS-3
Ostatnio zmieniony pn maja 16, 2011 9:07 am przez ProScan, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki Arek - wiedziałem że mogę na Ciebie liczyć. Gdyby nie normalna codzienna praca, to byśmy przetestowali wszystkie wykrywacze w kilka tygodni. A tak to trzeba czekać na okienka czasowe i w tym czasie zdobywać sprzęt. To jest bardzo duży wysiłek logistyczny. Tym bardziej cieszy życzliwość z jaką się spotykamy ze strony takich ludzi jak Ty.
A konkretnie, to Etracka mamy nadzieję pożyczyć od naszego "miejscowego" kolegi. Tigersharka nie planujemy w ogóle testować w "pierwszej" turze.
Juz wilokrotnie pisałem jak dobrym pomysłem są wasze testy. Mam tylko jedna ogromna prośbę - mysle ze wiele osób ja ma - a dotyczy flagowych wykrywek minelaba tj explorerów i E trcka. Są one dość propularne, woku nich jest wiele nieporozumień, więc b. proszę o test tych wykrywek. Sprawdzają panowie wykrywki dość egzotyczne, a o tych jak dotąd nic. Pozdrawiam
Witam chętnie bym widział test ze stajni First Texas T2 z omegą nap. na trzech cewkach o dziwo 8'' jest głębsza od 10'' i te lepiej sobie radzą z maskowaniem niż 11''.
Pozdrawiam
T2 i F75 będą niebawem, bo testy zostały już zrobione (myślę że w tym roku). Inne Tekneticsy również są planowane. Nie wiadomo jednak czy zostaną przestawione w jednej turze ("seria grecka") czy w zestawieniu z Fisherami. Myślę że porównanie z F2 i F5 było by ciekawe.