co lepsze na plaże CZ3D czy QUATTRO

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
warwick

co lepsze na plaże CZ3D czy QUATTRO

Post autor: warwick »

Witam,
jadę na kilka dni do Władysławowa i planuję zabrać ze sobą jeden z moich w wykrywaczy :Cz3D z sondą 5" lub Quattro z sondą 8" i nie wiem co zabrać a nie chcę ciągnąć wszystkiego. Za Cz3d przemawia mniejsza cewka ale bardzo mi miesza przesunięta dyskryminacja w trybie plażowym. Z quattro nie chodziłem nigdy po plaży tak, że ie mam specjalnie doświadczenia i ciekaw jestem Waszych opinii.
Od biedy mogę zabrać F75 z tą małą białą (jajowatą) sondą - taką jaka była dodawana do wersji LTD... ale z tym wykrywaczem mam najmniej doświadczenia a szkoda mi czasu na osłuchiwanie się w terenie plażowym

proszę o radę i pozdrawiam

warwick
gawron

Re: co lepsze na plaże CZ3D czy QUATTRO

Post autor: gawron »

chodzenie z małą cewką po plaży trochę mija się z celem. ja na twoim miejscu wziąłbym quatro ale ze standardową 25cm cewką.
warwick

Post autor: warwick »

jakoś mi się wydawało że mniejsza cewka będzie wydajniejsza bo lepsza separacja śmieci itp itd...... choć tak sobie myślę jakie na plaży są śmieci?? kolorowe....

sam już nie wiem ....
Rufa

Post autor: Rufa »

kolorowe śmieci na plaży:kapsel od piwa,otwieracz puszki z piwem lub innymi napojami,filie aluminiowe z opakowań papierosów,cukierków,ciastek,prezerwatyw, z grilowania.
SiD

Post autor: SiD »

Z tego co się orientuje, to oba sprzęty świetnie radzą sobie z terenem plażowym. Co do wykrywaczy wieloczęstotliwościowych, to mam pewność, bo sam miałem okazje to sprawdzić, zarówno na wykrywaczach BBS jak i FBS. Działają stabilnie jak skała na wysokich ustawieniach czułości, wejście w surf (tam gdzie sięgają fale) nie robi na wykrywaczu najmniejszego wrażenia.

Mała cewka się raczej nie przyda. Liczy się głównie pokrycie terenu, a więc duża cewka i sprzęt z którym można szukać długo bez zmęczenia.

Dyskryminacja również jest mało przydatna, akurat na plaży szybciej i pewniej jest wykopać każdy sygnał. Zdyskryminujesz sreberka do papierosów i gum do żucia, to pozbawisz się biżuterii. Generalnie na plaży tak łatwo się kopie, że śmieci nie stanowią wielkiego problemu.

Najlepsza pomocą do kopania na plaży jest odpowiednie sitko, które pozwala wydobyć sygnał jednym wbiciem i potrząśnięciem, co przyspiesza poszukiwania bardzo znacznie. Może nawet kilkakrotnie.
ODPOWIEDZ