Bullseye I - problem z włącznikiem.

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
ODPOWIEDZ
pakiet

Bullseye I - problem z włącznikiem.

Post autor: pakiet »

Szukam sposobu na przeróbkę włącznika w Bullseye I. Od ciągłego wyciągania z kieszeni oderwała się gumka i teraz stoję przed dylematem co zrobić, tzn. łatać jakoś gumkę, czy przerobić na jakiś inny np. typu włącz/wyłącz (co by nie naciskać bez przerwy). W wersji II ładnie to rozwiązano chowając włącznik w obudowę - tu chyba takiej opcji nie ma. Będę wdzięczny za jakieś sugestie od posiadaczy Bullseye I.
ProScan
Właściciel

Re: Bullseye I - problem z włącznikiem.

Post autor: ProScan »

Witam,

Nie bardzo rozumiem.

Zerwała się gumka i co ? Nie działa ten przełącznik, czy chodzi o to, że nie jest zabezpieczony przed zapiaszczeniem. Samą gumkę można zorganizować.

W BE II przycisk jest niestabilny.

:pa

proscan
pakiet

Zerwała się gumka :) I pewnie zerwie ponownie :) Jeśli ta gumka kosztuje mniej niż osłona do ACE, to jestem zainteresowany.

Pozdrawiam
warwick

Post autor: warwick »

witam,
co to znaczy ze przycisk jest niestabilny??
bo miałem już kilka razy taką historię, że po nacisnięciu i trzymaniu przycisku BII raz chodził raz nie chodził - na przemian włączał się i wyłączał a przy którymś razie zaskakuje i działa już bez przerw...

czy to o to chodzi ??

pozdr.warwick
SiD

Post autor: SiD »

To, że przycisk jest niestabilny oznacza, że jest jedno stanowy. Mówiąc najprościej, aby pinpointer działał, trzeba wcisnąć przycisk i trzymać go wciśnięty, gdyż po puszczeniu wykrywacz przestaje działać a przycisk odskakuje. Idąc dalej można powiedzieć, że przeciwieństwem przycisku niestabilnego będzie przycisk dwustanowy lub „stabilny” który po jednokrotnym wciśnięciu pozostanie załączony aż do kolejnego wciśnięcia które go wyłączy (jak większości latarek).

Ponieważ pinpointer wykorzystywany jest tylko na krótką chwilę, niestabilny przycisk zapobiega zapomnieniu, że się go włączyło i wyczerpaniu jego baterii.

To tak na chłopski rozum, więc jeżeli źle zinterpretowałem myśl proszę o sprostowanie.
SiD
ProScan
Właściciel

SiD wyjaśnił sprawę bardzo dobrze - tak właśnie rozumiane jest pojęcie "stabilny/niestabilny" łącznik.

Warwick ma po prostu zepsuty przełącznik (przycisk), który ma jakiś problem ze stykiem bądź z połączeniem z resztą układu.

Co do kapturka, to mam takowy (podobny - ze metalową śrubą i uszczelką - koszt ok. 10zł), ale nie ma się co łudzić - kiedyś "padnie".

Może lepiej założyć koszulkę termokurczliwą (byle nie sztywną) - jej wymianę może sobie samemu przeprowadzić, bo koszty przesyłki są większe niż to wszystko warte.

proscan
pakiet

Dzięki za podpowiedź z tą koszulką. Wypróbuję ten patent i ewentualnie zgłoszę sie po gumkę :)

Pozdrawiam
ProScan
Właściciel

White's stosuje(wał) koszulkę do ochrony przełącznika GND w wykrywaczach serii 5900/6000 Di Pro SL, tak więc nei jest to nic szczególnie nowego.

powodzenia

proscan
Zapytanie_email

Post autor: Zapytanie_email »

Czy naprawiacie Państwo detektory Bullseye i jaki jest średnio koszt naprawy. Detektor nie reaguje na zbliżenie do metalu – nie ma wibracji zapala się tylko lampka.
ProScan
Właściciel

Witam,

Nie mogę określić średniego kosztu (chyba że napisze kilkadziesiąt zł), bo ten przypadek jest inny niż miewałem do tej pory.

Wygląda na uszkodzenie silniczka wibracyjnego (to w najgorszym razie). Ale może być jakiś drobiazg (np. urwanie kabelka przełączającego piszczek/wibra). Chyba że piszczek także nie działa, bo z tego opisu to trudno wywnioskować...

proscan
ODPOWIEDZ