ACE 250 czy Tesoro Silver umax

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
Jaca

ACE 250 czy Tesoro Silver umax

Post autor: Jaca »

Witam!
Rozpoczynam dopiero moją przygodę z poszukiwaniem tego co w ziemii. Interesuje mnie głównie poszukiwanie monet. Proszę o radę który z tych wykrywaczy byłby lepszy. Słyszałem, że obydwa zostały zaprojektowane do wyszukiwania monet, choć tesoro ma nieco lepszy zasięg. Jako laik w tym temacie proszę o pomoc w podjęciu decyzji. (a może Tesoro Cibola?)
ProScan
Właściciel

Re: ACE 250 czy Tesoro Silver umax

Post autor: ProScan »

Witam,

Tesoro Silver to bardzo przyjemny i prościutki wykrywacz. Bawiłem się nim kiedyś w terenie i można nim znajdować.

ACE 250 ma jednak lepsze zasięgi, identyfikację, namierzanie i inne funkcje których Silver nie ma.

A ile ma kosztować ten Silver ?

Ciboli nie znam, ale ogólnie jest chwalony (tyle że kosztuje 600zł wiecej niż ACE).

Kupując Tesoro upewnij się co do tego:

http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=89

:pa

proscan
Jaca

Ten Silver jest używany, ale ma nową cewkę z pudełka, która jeszcze nie była w terenie. Mój znajomy ma to tesoro i chwali sobie. Ma on kosztować 900. Nie mam możliwości porozmawiania z nikim kto działał na ace 250, żeby to wyważyć. Jakie są + i -?
Jaca

A może jakaś inna propozycja na względnie skuteczne szukanie monet za niezbyt wysoką cenę (1000 z ewentualnym kawałeczkiem)? a Garrett Scorpion?
ProScan
Właściciel

Jeśli ten Tesoro to używka, to kupno ACE 250 z gwarancją 2 lata jest godne o wiele większej uwagi. Ja nie jestem użytkownikiem ACE, ale takowych jest co najmniej 10 razy więcej niż Silvera. Wystarczy rozejrzeć się na forach.

Zadajesz mi pytania, które wskazują, że chcesz nabyć od pewnej osoby, z którą mam (a ona ze mną) na pieńku. Wolę sie wstrzymać od doradzania w tej kwestii, bo mógłbym wejść w konflikt ze swoim sumieniem.

Za 1000zł to niedawno widziałem jakiegoś Whitesa Classic ID. To była okazja. A Garretta Scorpiona użytkownik mojego forum kupił na alledrogo za bodaj 650zł (poszukaj w archiwum).

proscan
Jaca

Nie chciałbym podsycać konfliktów, bo nie o to mi chodzi. Mam kolegę który pracuje na tym tesoro i bardzo mi zachwala, jednak dużo się mówi o ACE 250 i jedynie chciałbym poznać + i - obu z nich obiektywnie, bo nic innego ciekawego obecnie na allegro nie widać, a chciałbym jak najszybciej pójść w teren.
Jaca

Poza tym słyszałem, że to tesoro sięga głebiej od ACE o ok 4 cm. Nie wiem czy to prawda.
ProScan
Właściciel

Poza tym słyszałem, że to tesoro sięga głebiej od ACE o ok 4 cm. Nie wiem czy to prawda.
Od kogo ?

Czy chodzi o ten wpis:

http://www.poszukiwanieskarbow.com/Foru ... hp?t=28182

Nie bądź naiwny.

Oto porównanie zasiegów (oba testy robione przeze mnie, test Tesoro - jakieś 3 lata temu):

Tesoro Silver uMAX

Moneta DISC
1¢ 18
5¢ 17
10¢ 17
25¢ 20

Sonda 20cm
Test ze słuchawkami
czułość MAX

i to samo na ACE 250:

Moneta DISC
1¢ 22
5¢ 22
10¢ 21
25¢ 24

Faktycznie - 4 cm, ale na korzyść ACE.

Inne testy Tesoro (i zweryfikowane przez użytkownika SP17) robione przeze mnie można znaleźć tutaj:

http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=55833

Tamże testy dealera Tesoro. Wystarczy porównać i wyciągnać wnioski.

proscan
Jaca

Dziękuje za przesłanie testów. Rzeczywiście jest się nad czym zastanowić, a zdrugiej strony ACE to nowsza konstrukcja (szkoda tylko, że tyle plastiku) i chyba na niego trzeba postawić. Chciałbym się jeszcze zapytać czy osłona na cewkę jest elementem tak istotnym, czy cewki tak uszkadzają się podczas pracy. Odnośnie ACE znalazłem jeszcze coś takiego

http://www.poszukiwania.pl/portal/modul ... ge&pid=460
Jaca

I co oznacza: Fabrycznie ustawiony poziom sygnału wiodącego
ProScan
Właściciel

Jeśli zamierzasz szukać gdzieś w górach, w terenie kamienistym, to bez osłonki nawet nie wychodź. Niezależnie na jaki wykrywacz się zdecydujesz, aczkolwiek ACE ma bardziej wrażliwą sondę na ukruszenia. Cewki Tesoro są za to bardziej wiotkie.

Sygnał wiodący to jest dźwiek, który wydobywa się stale z głośnika. Jego zmiany pozwalają ocenić np. rozmiar obiektu (w trybie statycznym).

Ale nie bardzo rozumiem dlaczego pytasz w kontekście ACE i Silver - to są wykrywacze bez sygnału wiodącego. Chyba że masz na myśli tryb pinpoint w ACE.

proscan
Jaca

ProScan
Właściciel

Tak, zapewne chodzi o Pinpoint. Po prostu nie ma mozliwości regulowania tego sygnału. Jest ustawiony fabrycznie i już.

proscan
Jaca

Dziękuje za pomoc. Decyzje zapadły :D
ODPOWIEDZ