Jak sprawdzic i naprawić cewke Minelab Explorer?

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
newmc

Jak sprawdzic i naprawić cewke Minelab Explorer?

Post autor: newmc »

Witam.Dotknelo mnie nieszczeście i siadła cekwka/ME XS/.Wiem iz to cewka,bo sprawdzilem inną.Ponoc typowe objawy,nie widzi koloru,gdy dotykam kabla daje sygnal.Jako iz nowa juz do mnie jedzie z Anglii,obecnie chodze czesciej na małej ,ta ma byc zapasowa.Jest to juz leciwa cewka,biala,jaka Proscan nie raz łatał.Nie chce zawracac głowy,dzwonić iz stały klient to moze da sie cos zrobic,szczerze nawet nie chce inwestować w nią bo dostała już za swoje-chce sam własnymi "recoma" podejść do problemu.Wiec moje pytanie takie jak w temacie-jak sprawdzic cewke bez podłanczania wykrywacza.Dokladniej chodzi mi ,jak sprawdzic kabel podlanczajac miernik do wtyczki i wyginajac kabel w różnych kierunkach namierzyc miejsce uszkodzenia kabla.Dokladniej,gdzie na wtyczce podlaczyc miernik i jak i co powinno wskazywac.Wtyczke rozebralem sa kabelki na miejscu, zanim wyeliminuje kolejne strategiczne miejsce przy cewce i ja rozpolowie wole sprawdzic tak jak pisalem.Rozumiem iż szanowny Proscan,moze nie chciec zdradzac tajnikow warsztatu ale moze kilka rad na PW przesle.Z góry wielkie dzieki.
ProScan
Właściciel

Re: Jak sprawdzic i naprawić cewke Minelab Explorer?

Post autor: ProScan »

Sprawa jest prosta - wystarczy sprawdzać jakie są rezystancje na tej sondzie, która jest sprawna. Takie same (circa) powinny być na tej wadliwej.

Kable najczęściej padają:

1) przy wtyczce (zobaczyć czy coś się nie urwało);
2) przy sondzie (tylko metoda "na wyginanie - ale nie zawsze zaskoczy);
3) tak gdzie kabel się zgina (metoda jw).

:pa

proscan
newmc

Ok.Sprawdzilem.wszystko juz wiem,kolo cewki cos z kablem.Cewke rozbebeszylem.Opisze co widze.Kabel wchodzi do cewki "wlasciewj" tej w srodku,i tu mam problem.Laczenia kabla z przewodami jakie powinny wychodzic z cewki sa zalane jakas twarda siwa masa,moze to jakas zywica.Chyba czeka mnie dlubanina
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... a8e1f.html
newmc

Dorwalem sie do mikro wiertarki,troche balaganu narobilem.Wiekszosc zywicy usunieta.
Sprawa ma sie tak
bialy+ekran i czarny +ekran.
Czy Proscan w swej dobroci podpowie ile przewodow powinno z cewki wychodzic do kazdego z przewodow ,tak dla sprawdzenia czy czegos nie pominelem.
ProScan
Właściciel

ile przewodow powinno z cewki wychodzic do kazdego z przewodow ,

nie rozumiem :-k

proscan
newmc

Jak na ta godzine bialy zostawiam w spokoju.Problem jest z czarnym bo w trakcie wybierania zywicy oderwal sie.Masa od czarnego nadal jest przylutowana,wiec bez problemu.Na fotce zaznaczylem,dwa przewody wychodzace z cewki i jakie prawdopodobnie byly przylutowane do czarnego przewodu z kabla.Z tego wynika moje pytanie.Czy do czarnego powinny dochodzic dwa przewody z cewki?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fb5 ... 60600.html
Odnosnie samego kabla- Izolacja poszczegolnych żyl spekana na odcinku 5cm!w tym przerwany ekran.Potrafie zrozumiec iz miedz w przewodzie sie ukreci,ale aby izolacja spekala jak w kablu za pre zlotych jaki stwardial.Wszystko widac na fotce.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 395f1.html
ProScan
Właściciel

Połączenia są jeden do jednego, zatem do czarnego tylko jeden.

proscan
newmc

Dzieki wielkie.Wlasnie wpadlem moze na dziwny pomysl i zastanawiam sie czy ma prawo bytu.W cewce w miejscu wyjscia kabla zamontowac gniazdo,a kabel zrobic z wtyczkami na obu koncach.Tylko czy jest tak "plaskie "gniazdo aby sie tam zmiescilo?
ProScan
Właściciel

Zaiste pomysł dziwny, by nie powiedzieć bardziej dosadnie...

Proszę się zabawić o ile taka wola, ale ani gniazdo ani wtyk nie mogą zawierać zbyt dużo metalu (tyle co piny). A o miejsce samemu trzeba zadbać.

proscan
newmc

Wlasnie,zapomnialem ze nawet sruba mocujaca cewke jest z tworzywa .Pomysl padl.
newmc

Polutowane,zaizolowane,czekam na probe generalna.Przyszlosciowo spytam czym pokleic obudowe cewki,na forum najczesciej przewija sie "klej do ABS" czy moze czyms innym.
ProScan
Właściciel

Ja klej robię sobie sam, ale nie muszę tutaj podawać szczegółów.

"Klej do ABS" musi wystarczyć.

proscan
newmc

Proba przebiegla prawidlowo,cewka dziala.Cala operacja na mojej cewce dala mi tylko wiedze albo az wiedze.Niestety dlugosc kabla po amputacji uniemozliwia mi uzywanie tej cewki.Zwyczajnie kable jest napiety jak struna,wiaze sie z tym zagrozenie iz uszkodzi sie w innym miejscu .Jako ,ze nie ma szans na kupno nowego kabla,zaczynam eksperymentowac z innymi kablami lub jakims przeduzaczem.Na poczatek sklece cos z dwoch przewodow ekranowanych o podobnej srednicy,chcialbym tez sprawdzic przewod dwuzylowy gdzie srednica zyl bedzie odpowiadac grubszej z orginalnego.Z tym wiaze sie moje ostatnie pytanie,czy nieznaczna impedancja kabla moze w jakis sposob wplynac na dzialanie wykrywacza?czy moj pomysl ma szanse aby kiedys dalo sie jeszcze uzyc tej cewki?
Dla zainteresowanych tematem taki link.
http://www.findmall.com/read.php?22,1161868,1183081
Zapytanie_email

Post autor: Zapytanie_email »

Witam. Zwracam się z prośba o pomoc w rozwiązaniu problemu z cewką do MINELABA Eksplorer II tj. FSB 1050. Problem dotyczy wtyczki przewodu sondy. Już wielokrotnie połączenia lutowane ulegały uszkodzeniu. Końcówki przewodów skręcały się i powodowały zwarcie a często też pękały. Oczywiście każdorazowo wykrywacz jest rozkładany przed rozpoczęciem poszukiwań. Może to powoduje większe uszkodzenia przewodu. Czy jest jakiś sposób na ten problem? Prosiłbym również o wskazania miejsca gdzie mógłbym zakupić końcówkę przewodu sondy. Pierwsze „rozebranie” wtyczki , po roku od zakupu w sklepie firmowym !!!!, zauważyłem że końcówka była naprawiana. Nie mogłem usterki serwisować gdyż wykrywacz był sprzedany jako tzw. demonstracyjny L.Z góry dziękuję za pomoc.
ProScan
Właściciel

Witam,

Tego typu wtyczki można kupić w większości sklepów elektronicznych (koszt kilka zł).

Wysyłkowo np. w TME (skąd pochodzi poniższe zdjęcie):

Obrazek

Kabel przy wtyczce należy wzmocnić koszulką termokurczliwą. Koszulkę tez warto naciągnąć na sama wtyczkę, by uzyskać dodatkowe usztywnienie, a przede wszystkim by nie odkręcały się śrubki mocujące kabel.

Wykrywacze "demonstracyjne" w znanym sklepie mają pełna gwarancję, więc nie rozumiem skąd obawa przed reklamowaniem wady.

proscan
ODPOWIEDZ