Mam pytanie czy ktoś ostatnio kupił wykrywacz przez internet i jakie ma doświadczenie z tym związane . Kontaktowałem się z jednym z przedstawicieli firmy Whites i zaproponował mi obniżeni ceny o wysokość VAT-u czyli 20%.
Czy będę musiał zapłacić VAT w Polsce ? Czytałem na forum że zdarzały się przypadki że wysyłali jakiś sprzęt po naprawach (USA) czy zdarzyły się takie przypadki w Anglii.
Jak wygląda sprawa gwarancji( czy możliwe że sprzedawca chce mi sprzedać wykrywacz na lewo bez podatku i dlatego proponuje cene bez Vatu?)
zakup w Anglii przez internet
Re: zakup w Anglii przez internet
Jeśli coś kupujemy w UK, to na granicy w Polsce nie płacimy ŻADNYCH podatków.
Co sprzedawca wyśle i jak się rozliczy z tym ze swoim urzędem podatkowym to już bardzo indywidualna sprawa. Sprzedawców jest sporo. W USA w lewiźnie wysyłanej za ocean specjalizuje się Kellyco. O przypadkach z UK nie słyszałem.
Jeśli to normalny sprzedawca, a nie firma kogucik, to nie ma lewego, nowego sprzętu. VAT na fakturze dla osoby fizycznej musi być, ale jak go nie będzie, to już problem sprzedawcy.
Gwarancja do wyegzekwowania tylko w miejscu gdzie się kupiło lub u producenta.

proscan
Co sprzedawca wyśle i jak się rozliczy z tym ze swoim urzędem podatkowym to już bardzo indywidualna sprawa. Sprzedawców jest sporo. W USA w lewiźnie wysyłanej za ocean specjalizuje się Kellyco. O przypadkach z UK nie słyszałem.
Jeśli to normalny sprzedawca, a nie firma kogucik, to nie ma lewego, nowego sprzętu. VAT na fakturze dla osoby fizycznej musi być, ale jak go nie będzie, to już problem sprzedawcy.
Gwarancja do wyegzekwowania tylko w miejscu gdzie się kupiło lub u producenta.
proscan