Witam. Niedawno kupiłem ACE350 i mam podejrzenia, że może być uszkodzony, tzn chodzi mi o fałszywe sygnały przy szybkim poruszaniu cewką. Szukałem odpowiedzi po forach, lecz z tego co widzę jest to stosunkowo nowy wykrywacz i nie wiele jest osób które mogą pomóc.
Najlepiej problem pokazuje filmik :
http://www.youtube.com/watch?v=jUhO8vaPByE .
I moje pytanie brzmi: czy to może być wada (uszkodzenie) wykrywacza, czy to normalny objaw? To mój pierwszy wykrywacz, z gwarancą prawdopodobnie będzie roblem ponieważ kupiłem go od kolegi, który sprowadził go ze stanów.
Garrett ACE 350 - problem z fałszywymi sygnałami
-
Zapytanie_email
Re: Garrett ACE 350 - problem z fałszywymi sygnałami
Witam,
W tym teście facet zapomina, że wysięgnik jest z metalu.
Wykonując takie ruchy skrętne uzyskujemy zmianę położenia sondy względem metalowej rurki - stąd sygnał.
To oczywiście przypuszczenie, bo musiałbym mieć ACE 350 w rękach by to sprawdzić.
Pan go ma, więc proszę:
1) zrobić ten sam eksperyment, ale mając wysięgnik tak, jak faktycznie jest trzymany podczas oszukiwań (czyli pod kątem). Chyba że ktoś szuka jak ten ruski "naukowiec" - mając wysięgnik prostopadle do cewki
2) zdjąć do testu sondę z rurki (zostawić tylko tą dolną część z tworzywa).
No i powiadomić nas o wynikach.

proscan
W tym teście facet zapomina, że wysięgnik jest z metalu.
Wykonując takie ruchy skrętne uzyskujemy zmianę położenia sondy względem metalowej rurki - stąd sygnał.
To oczywiście przypuszczenie, bo musiałbym mieć ACE 350 w rękach by to sprawdzić.
Pan go ma, więc proszę:
1) zrobić ten sam eksperyment, ale mając wysięgnik tak, jak faktycznie jest trzymany podczas oszukiwań (czyli pod kątem). Chyba że ktoś szuka jak ten ruski "naukowiec" - mając wysięgnik prostopadle do cewki
2) zdjąć do testu sondę z rurki (zostawić tylko tą dolną część z tworzywa).
No i powiadomić nas o wynikach.
proscan
-
Zapytanie_email
Zrobiłem tak, jak Pan polecał ale bez względu na położenie cewki; czy jest poziomo, czy pionowo, czy pod kątem nadal piszczy (przy 90-100% czułości). Problem pojawia się nawet trzymając cewkę w ręce. Zrobię jeszcze test i podepnę cewkę kolegi, który ma ten sam model
Proszę jeszcze sprawdzić jaki jest wpływ kabla. Nie wykluczam, że to kabel oddziałuje na sondę, przy tego typu ruchach.
W każdym razie wada wykrywacza została wykluczona, skoro to samo dzieje się po zdjęciu z rurki (koncepcja z wykrywaniem rurki też upadła...).

proscan
W każdym razie wada wykrywacza została wykluczona, skoro to samo dzieje się po zdjęciu z rurki (koncepcja z wykrywaniem rurki też upadła...).
proscan
-
Bynak
Witam !
Też widziałem ten filmik i nie omieszkałem zrobić testów ze swoim ACE 250. Mała cewka 6x9 2 kreski poniżej max czułości przestaje popiskiwać, duża 9x12 3 kreski poniżej max przestaje piskać. Najwyraźniej skoro 250 i 350 mają tak samo mimo różnych typów cewek jest to "przypadłość" serii ACE. Radzę się tym nie przejmować bo wykrywka podczas "pracy" w terenie działa normalnie. Gdyby nie ten filmik (przesłany mi przez jednego z kolegów z tego forum) nawet bym nie wiedział że takie zjawisko występuje. Podsumowując... ACE tak mają ale nikt normalny w taki sposób nie używa ich w terenie. Przy użytkowaniu zgodnie z przeznaczeniem działają poprawnie
Pozdrawiam !
Też widziałem ten filmik i nie omieszkałem zrobić testów ze swoim ACE 250. Mała cewka 6x9 2 kreski poniżej max czułości przestaje popiskiwać, duża 9x12 3 kreski poniżej max przestaje piskać. Najwyraźniej skoro 250 i 350 mają tak samo mimo różnych typów cewek jest to "przypadłość" serii ACE. Radzę się tym nie przejmować bo wykrywka podczas "pracy" w terenie działa normalnie. Gdyby nie ten filmik (przesłany mi przez jednego z kolegów z tego forum) nawet bym nie wiedział że takie zjawisko występuje. Podsumowując... ACE tak mają ale nikt normalny w taki sposób nie używa ich w terenie. Przy użytkowaniu zgodnie z przeznaczeniem działają poprawnie
Pozdrawiam !
Racja Bynak. Tutaj próbujemy jedynie ustalić czy to jest norma (wygląda na to ze jest) i z czego wynika takie zachowanie (będziemy mądrzejsi).

proscan
proscan