fisher cz3d

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
Frozzer

Re: fisher cz3d

Post autor: Frozzer »

hmm, ja tak zawsze mialem, ze slabe monety (cynk) albo guziki z alpaki czy carskie baczki alpakowe pokazywalo jako jako pulltab - czy to aby na pewno jest defekt? bynajmniej ja tak mialem od nowosci.
warwick

Post autor: warwick »

:smt021 ... ała ... czy mocno mnie to zaboli

proszę o info na maila

pozdr.warwick
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

On to wszystko wykrywa, żeby było jasne. Ja sprawdzam wg procedury fabrycznej na bilonie USA.

Ale w trybie Enhanced, na wyskalowanej w amerykańskich monetach skali, on pokazuje zupełnie coś innego niż powinien. Moneta 5 c jest środku skali, a jest wskazywana tuż za IRON. Proszę spojrzeć na panel (słabo widać - cyferka 5):

Obrazek źródło Viking

Nie wiem co się stało, więc nic nie mogę powiedzieć o kosztach. Ponieważ zachowuje się dobrze na SALT, a działanie identyfikacji jest takie jak w wykrywaczu "klasycznym" (nikiel przed pulltabem), więc sądzę że padł tor 15kHz. Czyli wykrywacz chodzi, ale tylko na 5kHz. Na to wygląda.

:pa

proscan
ProScan
Właściciel

Nieco off topic wątek o CZ 3D i opowiastki kto jest kim i jakie ma doświadczenie. Aż się wzruszyłem.

http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=421705

I jak młody poszukiwacz ma oddzielić ziarno od plew, wychwycić mitomańskie brednie i oszczędne gospodarowanie prawdą :evil:

#-o

proscan
Frozzer

tak, czytalem to - az zal d. sciska jak sie czyta takie rzeczy :(:(

bardzo to przykre, no ale coz, ten co ma glowe na karku i poczytal pare tego typu wypowiedzi swoje zdanie juz wyrobil, i mysle nie zwaza na tego typu posty
ProScan
Właściciel

Jeszcze nic nie ustaliłem - nie stało się nic ewidentnego. Kanały jakoś tam działają.

Dam znać gdy coś nowego się pojawi.

proscan
ProScan
Właściciel

Ten weekend to z żoną i dzieckiem, ale następny to już z wykrywką, bo udało się ją uruchomić (w każdym razie na to wygląda).

proscan
warwick

:eager :eager :smt114 :smt005 :smt041 :bezkija :1 :smt050 [-o< 8)

@__/--[] pipipi......

pozdr.warwick
warwick

Witam,
wykrywacz doszedł i wszystko ok :1

przeprowadziłe mna szybko "testy" na różne przedmioty i mam pytanie co wydawanych prze wykrywacz dzwięków :
- czy przy teście baterii i dzwięk jest wyższy im lepsze są baterie czy jest zawsze taki sam niski a "moc" baterii badamy na wskazówce
- dzwięk "bell tone" jest zawsze tak samo cicho niezależnie od rozkręcenia gałki - czy tak ma być
- mam wrażenie ze niższe dzwięki są gorzej słyszalne na głośniku ( na słuchawkach jest tak samo ) ,ale tego nie jestem pewien i jutro sprawdze to dokładnie w terenie

....ale i tak dziękuje bardzo wdzieczny jestem silnie i rozchwalał będę po wsze czasy :P

pozdrawiam Piotr - warwick
ProScan
Właściciel

Witam,

Trydne pytania, bo nie zanam aż tak dobrze tego wykrywacza (moge się pomylić).

1. Przy teście - po prostu jest sygnał, to baterie dobre. Nie ma - do wymiany (uwaga - baterie łączone szeregowo, może paść jedna i nie ma sensu wymieniać wówczas obu);

2. Bell tone - siła stała. To głośny sygnał i po co komu bębenki ma rozwalić.

3. Dźwięki na głośniku - bardzo możliwe. Po prostu pasmo przenoszenia chyba nie być zbyt szerokie. Założony głośnik nie jest oryginalny (nie mam pewności jak by było na oryginale). Średnica głośnika w CZ3D nie jest właściwa do przenoszenia niskich czestotliwości. Głośnik i tak należy traktowowac jedynie awaryjnie - w tym wykrywaczu słuchawki to podstawa.

Ja osobiście odczuwałem gorszą słyszalność wysokich dźwięków (starość, nie radość).

Powodzenia !

proscan
Frozzer

przy tescie baterii zmienia sie rowniez wysokosc tonu - ja tak mialem bynajmniej. im nizszy tym slabsze baterie a przy tym samym wskazowka bardziej odchodzi w lewo
warwick

no i sprawa się wyjaśniła - jedna z nowo kupionych baterii miała na wjazd 6,5V z 9V obiecanych na opakowaniu
założyłem nowy "set" i dzwięk jest wyraźnie wyższy a wskazówka wyraźnie poszła w prawo

pozdr.warwick
Zapytanie_email

Post autor: Zapytanie_email »

Witam !

Chciałbym się dowiedzieć czy byłoby możliwe ( oczywiście z odpowiednim wyprzedzeniem ) przeprowadzenie rewitalizacji mojego fisherka. Sprzęt jest niemłody ale ciągle całkiem nieźle " daje radę". Jednak był długo nie używany i wydaje mi się że konieczne jest jego dostrojenie i mały przegląd. Wybieram się niebawem służbowo do Katowic i może bym do Pana wpadł z tym wykrywaczem. Jest tylko kilka pytań :
1. Czy przejży go Pan "od ręki " w ciągu całego dnia ( mam cały dzień sprawy do załatwienia )zostawiłbym go rano ( o 9.00 ) a odebrał w o wskazanej przez Pana godzinie ( pewnie po południu )
2. Czy dysponuje Pan dużą bazą czesci zamiennych czy raczej spodziewać się konieczności pozostawienia sprzętu " na kilka dni" do czasu przyjścia jakiejś części którą trzeba będzie wymienić ?
3. Jak wyglądają koszty takiej usługi ( nie uwzględniając wymiany ew. cześci )
ProScan
Właściciel

Witam,

Bardzo niechętnie widzę u siebie wykrywacze sprawne. Mam dosyć roboty z tymi zepsutymi. Proszę zatem we własnym zakresie sprawdzić, czy

- dobrze stroi do gruntu;
- dobrze identyfikuje;
- ma właściwy zasięg.

Jeśli coś jest nie tak, to dopiero można myśleć o serwisie.

Odpowiadając na pytania:

1. Nie naprawiam wykrywaczy od ręki. Jest kolejka. A na wiosnę kolejka jest bardzo długa. Dwa-trzy tygodnie. Nie mam możliwości umówienia się z wyprzedzeniem (czyli swego rodzaju zarezerwowania sobie "wizyty" na określony termin).

2. Nie dysponuję "dużą" bazą części do Fishera. To co mam to resztki z dawnych czasów. Obecnie nie mam możliwości kupić jakiejkolwiek części zapasowej od producenta

3. Koszty naprawy CZ są wysokie (a rozważam ich podwyżkę, bo to wyjątkowo parszywe detektory w naprawie, a każda wizyta choćby na stacji benzynowej jest dla mnie szokiem). Proszę się liczyć z kosztem rzędu 10-20% ceny wykrywacza (mowa jedynie o robociźnie).

proscan
Zapytanie_email

Post autor: Zapytanie_email »

witam i proszę o pomoc.Posiadam fishera CZ-7a qicksilver i jakoś niepotrafie sobie z nim poradzic a mianowicie strasznie mi sie wzbudza wstarczy zachaczenie cewką o kępę trawy czy o jakiś patyk wystający z ziemi i daje sygnał czasami na prostej powieżchni wzbudza sie bez przyczyny.Poprostu morze niepotrafie go ustawić a ustawiam go tak GROUND BALANCE 5 oczywiście I.D ,NORM, notch wycinam folie i stal i sens na 4 bo jak ustawie na 6 albo 8 to ze wzbudzaniem jest jeszcze gożej.Dodam jeszcze że zasilany jest 12 bateriami typu AA taki już dostałem.Jaka jest tego przyczyna czy ja coś źle ustawiam czy najlepiej by było wysłac wykrywacz do państwa bo to jakaś grubsza sprawa?Jaki byłby orientacyjny koszt naprawy tej usterki i ile by to mniej więcej trwało czasu.
ODPOWIEDZ