Do końca nie wiem czy na tym forum i tym dziale mogę o to zapytać, jeżeli nie to proszę o usunięcie postu. Pytanie dotyczy czy powyższy sprzęt nadaje się do poszukiwań w murach w starych budynkach. Ewentualnie w jakich warunkach pogodowych (zimno, ciepło). Proszę użytkowników tych sprzętów o podzielenie się doświadczeniami z poszukiwań. Sam posiadam latarkę UV.
Kamera termowizyjna i promienie UV
Kamera termowizyjna i promienie UV
Witam.
Do końca nie wiem czy na tym forum i tym dziale mogę o to zapytać, jeżeli nie to proszę o usunięcie postu. Pytanie dotyczy czy powyższy sprzęt nadaje się do poszukiwań w murach w starych budynkach. Ewentualnie w jakich warunkach pogodowych (zimno, ciepło). Proszę użytkowników tych sprzętów o podzielenie się doświadczeniami z poszukiwań. Sam posiadam latarkę UV.
Re: Kamera termowizyjna i promienie UV
Witam,
Nadaje się, tylko przeniosłem do innego działu.
Ja nie szukałem nigdy kamerą termowizyjną. Z opowiadań słyszałem jedynie, że tego typu sprzęt jest dosyć chimeryczny.
Do szukanie potrzebne jest tło - np. stosuje sie nagrzewnice.
Ogólnie temat dla zasobnego portfela. Jeśli kolegę stać tylko na latarke UV, to bez urazy, proszę zainteresowac się innymi metodami.
proscan
Nadaje się, tylko przeniosłem do innego działu.
Ja nie szukałem nigdy kamerą termowizyjną. Z opowiadań słyszałem jedynie, że tego typu sprzęt jest dosyć chimeryczny.
Do szukanie potrzebne jest tło - np. stosuje sie nagrzewnice.
Ogólnie temat dla zasobnego portfela. Jeśli kolegę stać tylko na latarke UV, to bez urazy, proszę zainteresowac się innymi metodami.
proscan
Dzięki za szybką odp. Czyli w ogóle nie jest mitem prowadzenie poszukiwań z tego typu sprzętem. Taką kamerę mam możliwość wypożyczyć, o jakie nagrzewnice chodzi (tego nie wiedziałem) jak to się stosuje? Coś więcej w tym zakresie proszę kolegów o wypowiedzi.

Mitem jest szukanie z pirometrami.
A nagrzewnice są po to by wykorzystać efekt pojemności cieplnej. Szybciej nagrzewają się obiekty o lepszej przewodności cieplnej i mniejszej masie.
To jo jest jedna z technik (tzw. aktywna), bo można wykorzystywać nagrzewanie (lub oziębianie), które istnieje naturalnie.
Pozostaje jeszcze pytanie "czego chce się szukać".
proscan
A nagrzewnice są po to by wykorzystać efekt pojemności cieplnej. Szybciej nagrzewają się obiekty o lepszej przewodności cieplnej i mniejszej masie.
To jo jest jedna z technik (tzw. aktywna), bo można wykorzystywać nagrzewanie (lub oziębianie), które istnieje naturalnie.
Pozostaje jeszcze pytanie "czego chce się szukać".
proscan
Czy inni koledzy mają jakieś doświadczenia z kamerami termowizyjnymi i światłem UV? Jeżeli tak to proszę o jakieś podpowiedzi. Pozdrawiam 
U mnie w pracy, co roku przychodzi fachowiec z kamera termiczna i szuka w scianach termitow. Troche to wyglada jak magia bo widac kazdy przewod i smieci wewnatrz sciany a czasem nawet rozmyty cien osoby za sciana. Tyle ze kamera kosztuje paredziesiat tysiecy $ i dodatkowo wymagana jest licencja na posiadanie takiego aparatu bowiem nielicencjonowany posiadacz moze pogwalcic prawa prywatnosci osobistej innych osob. Zrobilem kiedys male rozeznanie wtej dziedzinie i okazalo sie ze kazda wideo kamera jest kamera termiczna ale efekt jest blokowany ze wzgledow prawnych. Chyba tylko Sony w 1999 roku przez pomylke wypuscil model bez blokady i musial odkupic ten model od wlascicieli. Pamietam ze polecialem do paru sklepow ale model ten zostal juz wycofany z rynku. Wiecej informacji na necie. Czasem na e-bay oglaszaja sie fachowcy co to przerabiaja stare analogowe modele. Ponoc w nowych modelach efekt jest filtrowany cyfrow i nikt tego nie przerabia.
Z tymi przerobionymi kamerami to nie jest tak dobry efekt jak z orginalami tyle ze obecnie te stare kamery mozna kupic za 20zl i poeksperymentowac.
Z tymi przerobionymi kamerami to nie jest tak dobry efekt jak z orginalami tyle ze obecnie te stare kamery mozna kupic za 20zl i poeksperymentowac.
-
golabpoznan
- Kontakt:
To byłby niezły wkręt na pierwszego Kwietnia, ale dziś jest już osiemnasty
Używam kamery termowizyjnej zawodowo (choć sporadycznie) i dawno nie słyszałem większych bzdur. Dosłownie aż nie wierzyłem co czytam
Kamera termowizyjna ściąga obraz tylko z powierzchni i nie ma możliwości zajrzeć za pomocą takiej kamery za kartkę papieru a co dopiero za ścianę. Czytając, że każda kamera wideo jest "zablokowaną" kamerą termowizyjną też się nieźle uśmiałem. Ech Wacław ale Cię poniosła fantazja, gdzieś Ty to wyczytał? 

W 1998 roku bylo sporo na ten temat w prasie i TV. Obecnie mozna dostac mniej lub wiecej wiarygodna informacje jak przegadniesz net pod haslem "X-ray" "Sony" "camera". Pomiedzy smieciami mozna znalesc troche technicznych wyjasnien.
Witajcie,
tam nie chodziło o termowizje - kamera w trybie nocnym (podczerwień) odpalona za dnia z dokręconym odpowiednim filtrem( nie mam pojęcia jakim) prześwietlała ludziom ubrania... dosłownie
zapraszam do lektury:
http://abcnews.go.com/GMA/story?id=126782&page=1
a tu próbka z youtube
http://www.youtube.com/watch?v=BzHCDknF ... r_embedded
pozdr.warwick
tam nie chodziło o termowizje - kamera w trybie nocnym (podczerwień) odpalona za dnia z dokręconym odpowiednim filtrem( nie mam pojęcia jakim) prześwietlała ludziom ubrania... dosłownie
zapraszam do lektury:
http://abcnews.go.com/GMA/story?id=126782&page=1
a tu próbka z youtube
http://www.youtube.com/watch?v=BzHCDknF ... r_embedded
pozdr.warwick
-
golabpoznan
- Kontakt:
Oczywiście, że nie chodzi o termowizje i możemy tym prześwietlić tylko takie obiekty przez które przenika światło IR. Więc co najwyżej możemy sprawdzić czy jakaś laska i to pod warunkiem że, nosi cienkie spodnie ma stringi czy pantalony po swojej babci