BH Lone Star

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
ODPOWIEDZ
endriu624

BH Lone Star

Post autor: endriu624 »

Mam pytanie do Pana ProScan mianowicie na płytce PCB są 3 niebieskie podkówki w Lone Star czy któryś z tych potencjometrów montażowych jest odpowiedzialny za balans gruntu. Oraz co regulują te podkówki w tym wykrywaczu.
ProScan
Właściciel

Re: BH Lone Star

Post autor: ProScan »

Od razu powiem - nie ruszać. Często dostaję emaile w stylu "zrobiłem tak jak Pan pisał na forum i coś spieprzyłem". Jeśli o czymś piszę, to wcale nie oznacza, że sugeruję by to robić.

Tutaj wolę nic nie mówić, bo regulacja jest trudna.

Jeden, który można spróbować poregulować to ten, który jest widoczny poprzez otwór w spodzie obudowy (po zdjęciu z rurki).

Ale za efekty nie biorę odpowiedzialności.

:pa

proscan
endriu624

Nie miałem zamiaru tam grzebać, bo kto pyta ten nie błądzi.Wykrywacz się spisuje doskonale.Lecz w trybie na All metal na max czułości czasem da fałszywy sygnał sondę mam 10 cali. W trybie dyskryminacji tego zjawiska nie ma. Już 0.5 m nad ziemią w trybie all metal na na max czułości jest stabilnie.EuroACE na maxa w tym samym terenie szalał strasznie i nawet 0.5 m nad ziemią nic nie pomogło.Mam jeszcze pytanie bo Lone Star kolorki rozpoznaje b.dobrze i np.małe śrubki cynkowane podkładki itp, Lone Star pokazuje jako żelazo, a czemu EuroACE na te same przedmioty cynkowane reagował jak na kolor,czy to jest wada Lone Star?
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Okazjonalny fałszywy alarm to nic złego. Osobiście nie polecam ruszać cokolwiek, bo można pogorszyć, jeśli nie ma się doświadczenia. Strojenie do gruntu w trybie dynamicznym wymaga pewnej wprawy i zrozumienia co się dzieje.

Warstwa cynku na żelaznej śrubce nie powinna powodować, że wykrywacz widzi ją jako kolor.

Wskazywanie podkładek jak kolor (jeśli leżą płasko), to norma. Ale to może zależeć od typu podkładki, jej orientacji względem sondy itd.

Czy na pewno były to te same podkładki?

I drobna prośba - proszę nie łączyć pytań z różnych dziedzin w jednym wątku. Akurat kwestia identyfikacji łączy się z dostępnymi regulatorami ("kopytkami"), ale związek jest luźny i nie chce by ta rozmowa uciekła za bardzo od kwestii regulacji.

:pa

proscan
endriu624

Dziękuje Panu za pomoc i poświęcony czas, bo widzę że na tym forum można zawsze liczyć na pomoc z Pana strony..Pozdrawiam
Ps.Wykrywacz jednak okazał się sprawny i działa doskonale przyczyną były złe baterie różnych firm.Teraz mam akumulatorki i na nich jest stabilny.
Czyli nie ma sensu przerabiać Lone Star np.zamieniając podkówkę odpowiedzialną za balans gruntu na zewn. potencjometr.
ODPOWIEDZ