Fisher F75 - części zamienne

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
ODPOWIEDZ
szeryf

Fisher F75 - części zamienne

Post autor: szeryf »

Witam!!Mam mały problem z użytkowaniem wykrywacza marki Fisher F75.Baterie(cztery "paluszki")dociskane są jak zresztą w innych wykrywaczach, za pomocą sprężynek.W tym jednak są one bardzo delikatne - jakiś czas temu ułamała mi się jedna a dziś "strzeliła" druga i to ta która jest głębiej.Sprężynek jakoś nie udało mi się przytwierdzić powtórnie.Na razie radzę sobie dociskając baterie kawałkami zgiętej blaszki alu z puszki ale nie wiem czy to nie wpływa negatywnie na działanie wykrywacza.Zresztą trzeba sobie z tym radzić w terenie gdy wymieniam baterie i kosztuje mnie to sporo nerwów i czasu:)Proszę o wszystkie rady w tym temacie.Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.Pozdrawiam!
ProScan
Właściciel

Re: Fisher F75 - części zamienne

Post autor: ProScan »

Te sprężynki o ile pamiętam są przynitowane. W warunkach amatorskich myślę, że skuteczne byłoby przylutowanie ich.

Styki z "alu puszki" nie sądzę by stanowiły jakiś problem dla wykrywacza. Będą (i są) problemem dla użytkownika podczas zakładania i użytkowania. Istnieje ryzyko, że będzie wypadać, zrobi jakieś zwarcie itp. Absolutnie nie traktowałbym tego jako rozwiązania docelowego!

O ile kolega nie ma jakiegoś super zacięcia do majsterkowania, to najlepszym rozwiązaniem byłoby kupienie nowych styków w serwisie Fishera albo Tekneticsa.

:pa

proscan
szeryf

A w serwisie Proscana jest możliwość zakupu??Jak była by cena?I tak przy okazji się spytam:Jaki byłby koszt przeglądu i dostrojenie takiego sprzętu i ewentualny czas serwisu?Pozdrawiam!
ProScan
Właściciel

Firma Fisher nie sprzedaje części zamiennych nikomu, poza ich dystrybutorami.

Tak wygląda ich oficjalne stanowisko:

[...]

Fisher spare parts policy is to supply through the established network of
distributors and importers. Since ProScan is no longer working with/for
Viking, we will not be able to sell parts directly to ProScan.

[...]

Jeśli u dystrybutora nie ma, to ... nie ma.

Następnym razem proszę nie kupować badziewia, które się rozlatuje i nie można dokupić części zapasowych.

proscan
szeryf

No takie badziewie to znów nie jest - generalnie jestem z wykrywki zadowolony.Gdyby tylko była solidniej wykonana.Jest to już mój czwarty sprzęt i trzeba przyznać że najbardziej delikatny.A co ze strojeniem u Proscana?Znajomi też są zainteresowani.Pozdrawiam serdecznie!!
ProScan
Właściciel

Badziew rozpoznaje się po tym, że sam się rozlatuje w normalnej eksploatacji. F75 spełnia to kryterium.

Co do strojenia, to generalnie nie chcę widzieć u siebie sprawnych wykrywaczy, a strojenie mogę zrobić tylko w odniesieniu do sondy - ale także bez entuzjazmu.

O ceny proszę pytać na email.

proscan
topor1

Post autor: topor1 »

nie wiem o co chodzi z tą delikatnością F75 :shock: mi nic się nie łamie nie urywa nie lata a biegam po lasach już chyba 3 rok z tym sprzętem co do sondy to mam inne zdanie :-k
ProScan
Właściciel

Nie dalej jak wczoraj miałem kolejną rozmowę nt. połamanego wysięgnika. Ale to nie wątek o tym...

proscan
ODPOWIEDZ