X terra 505 cewka

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
ODPOWIEDZ
jarek81

X terra 505 cewka

Post autor: jarek81 »

Witam

nie za bardzo wiedziałem gdzie umieścić ten wątek. Kolega przymierza się do zakupu nowej XT505, w Vikingu, gdzie jest do niej w standardzie dodawana cewka 10,5" DD. Mam w związku z tym pytanie czy tej cewki także dotyczy problem łamania się uszek sondy?

:pa
KrisssK

Re: X terra 505 cewka

Post autor: KrisssK »

jarek81 pisze:Mam w związku z tym pytanie czy tej cewki także dotyczy problem łamania się uszek sondy?

http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=927

Jak widać - dotyczy...
jarek81

A z ciekawości - dlaczego tak się dzieje? Słaby materiał?

ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

W przypadku sondy 10,5" sądzę, że bardziej chodzi o błąd konstrukcyjny. Te sondy były opracowane do modelu Explorer i potem zaadoptowane do Xterry (zupełnie estetycznie ani wagowo do nich nie pasują!).

Przypuszczam, chociaż tego nie mierzyłem, że końcówka drążka Xterry jest nieco za chuda do sondy 10,5", co powoduje konieczność mocniejszego dokręcania śruby, a w efekcie wyginanie uszek i ich pękanie.

Te problem pojawia się także w Explorerach (tyle że znacznie rzadziej), gdy zetrą się podkładki końcówki drążka.

Generalnie jest to bublowate rozwiązanie, ale użytkownik mógłby uniknąć tego problemu, jeśli bacznie będzie obserwował co się dzieje i nie dopuszczał do nadmiernego ściśnięcia uszek.

W sondach koncentrycznych problem z uszkami także istniał (może jeszcze istnieje?), ale tam ewidentnie była to wina materiałowa.

proscan
jarek81

Czyli powiedzmy grubsza podkładka np. ebonitowa włożona od środka powinna załatwić sprawę? Bo w razie w. nie naprawia tych cewek, prawda? A jak z serwisem - kolega uzyskał informacje, że nie za bardzo chcą naprawiać gdyż uznają to za winę użytkownika.

ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

np. ebonitowa włożona od środka powinna załatwić sprawę

Nie wiem czy ebonitowa, ale jakakolwiek niemetaliczna podłożona pod oryginalną powinna pomóc - ale tylko w tedy, gdy faktycznie widzimy że uszy niebezpiecznie są wygięte.

Minelaba nie naprawiam, a dywagacji co zrobi sprzedawca w razie reklamacji wole unikać.

proscan
ODPOWIEDZ