Sovereign GT - problem.
Sovereign GT - problem.
Witam. Otóż problem polega na tym, że mój wykrywacz przestał działać poprawnie. Przy włączaniu wykrywacza jest tradycyjne ,,pierdnięcie", natomiast sygnał wiodący nawet przy maksymalnej głośności jest cichy. Gdy podkładam jakiś przedmiot do sondy, wydaje bardzo słaby sygnał, słyszalny ale słaby, zarówno na all metal jak i na dyskryminacji. Wszystko stało się po tym jak bardzo szybko pakowałem wykrywkę do auta podczas burzy. Podejrzewam, że uszkodziłem gniazdo przy sondzie, ponieważ bardzo nadwyrężałem kabel - ale czy na pewno ? Mogło coś innego się zepsuć ? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie, Michał
Pozdrawiam serdecznie, Michał
Re: Sovereign GT - problem.
A zasilanie na 100% dobre?
Na 100%, sprawdzałem poprzez wymianę baterii na nowe i diodami. Musi działać poprawnie. Jutro sprawdzę jeszcze na zapasowym.
i diodami
To znaczy? O co chodzi z tymi diodami?
Czy na słuchawkach sygnał także jest słaby przy VOL max?
proscan
Witam ponownie, sprawdzałem na innym akumulatorze i na słuchawkach, efekt ten sam. Reakcja na metal się nie zmieniła, takie lekkie piknięcie słychać nawet jak hełm czy coś dużego przyłożę do cewki. A odnośnie pytania to po prostu sprawdzałem akumulatorek najzwyklejszym miernikiem czy jest przepływ prądu, z zasilaniem jest wszystko w porządku, tak mi się wydaje. Teraz tylko pytanie - czy to ta cewka czy coś poważniejszego ?
Pozdrawiam
Dodam jeszcze,że gdy przed chwilą włączyłem wykrywacz i poruszałem trochę gniazdem przy cewce, to przy zbliżeniu to metalowego przedmiotu (na all metal) miał przebłyski normalnego sygnału, tzn wył głośno, a nie popierdywał.
Pozdrawiam
Dodam jeszcze,że gdy przed chwilą włączyłem wykrywacz i poruszałem trochę gniazdem przy cewce, to przy zbliżeniu to metalowego przedmiotu (na all metal) miał przebłyski normalnego sygnału, tzn wył głośno, a nie popierdywał.
A odnośnie pytania to po prostu sprawdzałem akumulatorek najzwyklejszym miernikiem czy jest przepływ prądu, z zasilaniem jest wszystko w porządku, tak mi się wydaje.
Czyli jaki jest pobór prądu?
A jak jest sonda odłączona i palcami gmeramy po pinach w gniazdku, to sygnał jest głośny?
proscan
jaki pomiar dokładnie nie pamiętam, sprawdzałem czy w ogóle jest przepływ prądu. Mogę sprawdzić ale to dopiero za 2 dni. Gdy dotknie się palcem gniazda sygnał jest mocny. Zauważyłem również, ze czasem kabel się dobrze ułoży to wykrywacz działa poprawnie. Pozdrawiam
Witam. niestety nie będzie już możliwości sprawdzenia przepływu prądu bo ten miernik nie działa poprawnie. W międzyczasie sprawdzałem na innej cewce i wszystko działa poprawnie, więc nie ma wątpliwości co jest zepsute. Czy istnieje możliwość jej naprawy ? czy raczej trzeba się rozglądać za nową ? Pozdrawiam