XLT klawiatura membranowa (także ACE GTI MXT)
XLT klawiatura membranowa (także ACE GTI MXT)
Witam.
Planuję zmianę po F75 na XLT. Mam pytanie - czy klawiatura w tym detektorze (to jest taka zwykła membranowa jak w Minelabach, Fisherach, etc?) jest w miarę wytrzymała? Wymienić, jakby co, można ją u Pana, prawda?
Pozdrawiam.
Planuję zmianę po F75 na XLT. Mam pytanie - czy klawiatura w tym detektorze (to jest taka zwykła membranowa jak w Minelabach, Fisherach, etc?) jest w miarę wytrzymała? Wymienić, jakby co, można ją u Pana, prawda?
Pozdrawiam.
Re: XLT klawiatura membranowa (także ACE GTI MXT)
to jest taka zwykła membranowa jak w Minelabach, Fisherach, etc?
W Fisherach? Jakich? F2/F4? Taka gó..na nie jest.
Faktycznie jest membranowa i czasami się psuje. Można ją u mnie wymienić.
proscan
Aaaa to XLT odpada. Wiem, że jest o wiele lepszej jakości, ale przymierzam się do wykrywacza o przyciskach takich jak w Ace/GTI 2500 lub na gałkach. Myślę teraz o MXT
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
MXT ma gałki. MXT PRO ma też klawiaturę ... membranową.
GTI oraz ACE to zupełnie inne klawiatury. W ACE jest lepsza (też membranowa).
proscan
GTI oraz ACE to zupełnie inne klawiatury. W ACE jest lepsza (też membranowa).
proscan
Tak tak, z tą jednak różnicą, że w Ace nie ma naklejanych przycisków, tylko są takie osobne plastikowe, coś jak w pilocie od TV. To mnie się podoba.
Chodzi mi o MXT Tracker... tam są tylko gałki. Zresztą, przycisków w MXT PRO i tak chyba nie będę używał jako tych podstawowych, bo jak widzę na fotografii, jest tam tylko podświetlenie, aut. balans gruntu i ID tonalna. Reszta na gałkach.
A w XLT trzeba by tylko operować przyciskami, więc ich żywotność szybko by się zmniejszyła. A mnie chodzi właśnie o detektor w miarę trwały, "na lata". Może po F75 MXT Tracker będzie złym wyborem, na pewno jednak nie połamie się od uderzenia w kamień
:D:D
Pozdrawiam.
Chodzi mi o MXT Tracker... tam są tylko gałki. Zresztą, przycisków w MXT PRO i tak chyba nie będę używał jako tych podstawowych, bo jak widzę na fotografii, jest tam tylko podświetlenie, aut. balans gruntu i ID tonalna. Reszta na gałkach.
A w XLT trzeba by tylko operować przyciskami, więc ich żywotność szybko by się zmniejszyła. A mnie chodzi właśnie o detektor w miarę trwały, "na lata". Może po F75 MXT Tracker będzie złym wyborem, na pewno jednak nie połamie się od uderzenia w kamień
Pozdrawiam.
Tytułem sprostowania. Sądzę że w XLT mniej się operuje klawiszami niż w MXT PRO. W XLT najczęściej używa się włącznika zasilania - i to z winy tego klawisza najczęściej trzeba wymienić klawiaturę. Innych klawiszy używa się sporadycznie - podczas poszukiwań w zasadzie nigdy.
Ale to tylko na marginesie.
Na marginesie także, w ACE są naklejane przyciski, tyle że ich nie widać, bo są naklejone na PCB. To co widać, to tylko gumowe "guziczki".
proscan
Ale to tylko na marginesie.
Na marginesie także, w ACE są naklejane przyciski, tyle że ich nie widać, bo są naklejone na PCB. To co widać, to tylko gumowe "guziczki".
proscan
To w Ace są też membranowe? Ale chyba nie naklejane jak w XLT, MXT PRO, itd., itd.
Takie zdjęcie znalazłem...
I jeszcze na marginesie... mógłby mi Pan przybliżyć "wizję" wyglądu klawiatury XLT?? Chodzi mi głównie o to, jak podłączone są przyciski do przewodu (tam, gdzie przyciski jest kawałek laminatu?) i jak te przyciski są połączone ze "sterownikiem" (zwykłe przewody czy taka taśma?).
Bo już mi się w głowie "marzy", bo wyciągnąć te przyciski po kablach na zwykłe, jak w MXT do przełączania np. trybu pracy
Pozdrawiam.
PS: Przepraszam, że strasznymi pierdołami głowę zawracam.
I jeszcze na marginesie... mógłby mi Pan przybliżyć "wizję" wyglądu klawiatury XLT?? Chodzi mi głównie o to, jak podłączone są przyciski do przewodu (tam, gdzie przyciski jest kawałek laminatu?) i jak te przyciski są połączone ze "sterownikiem" (zwykłe przewody czy taka taśma?).
Bo już mi się w głowie "marzy", bo wyciągnąć te przyciski po kablach na zwykłe, jak w MXT do przełączania np. trybu pracy
Pozdrawiam.
PS: Przepraszam, że strasznymi pierdołami głowę zawracam.
W XLT są dokładnie takie same blaszki co w ACE, tyle że naklejone na folię, a ta zaś z kolei jest naklejona na front pudełka wyświetlacza.
Styki wyglądają z grubsza tak:
Te blaszki (membrany) zwierają warstwę napyloną na folię, a w ACE zwierają ścieżki PCB.
proscan
Styki wyglądają z grubsza tak:
Te blaszki (membrany) zwierają warstwę napyloną na folię, a w ACE zwierają ścieżki PCB.
proscan
Panie Piotrze, zapewne słyszał Pan to wiele razy... ale... jest Pan wielki!!! "Pij mleko..."
Czyli jednak w razie awarii samodzielne "przenosiny" na inne przełączniki odpadają. Szkoda. To odpada i XLT, choć wiem, pomimo swojej żółwiej szybkości, że to dobry wykrywacz. Myślę, że MXT wystarczy. A co tam te kilka cm zasięgu w tył!
Pozdrawiam.
Czyli jednak w razie awarii samodzielne "przenosiny" na inne przełączniki odpadają. Szkoda. To odpada i XLT, choć wiem, pomimo swojej żółwiej szybkości, że to dobry wykrywacz. Myślę, że MXT wystarczy. A co tam te kilka cm zasięgu w tył!
Pozdrawiam.