5G strojenie do gruntu

Pisz jeśli masz kłopot w opanowaniu wykrywacza, nie rozumiesz jego zachowania, poszukujesz instrukcji obsługi
ODPOWIEDZ
jarek81

5G strojenie do gruntu

Post autor: jarek81 »

Witam.

Ostatnio rozmyślałem nad zakupem wykrywacza zapasowego - moją uwagę przykuł 5G. Ja jednak mam pytanie, gdyż nie potrafię czegoś w nim pojąć.

Otóż mowa jest o balansowaniu z gruntem, tak pisze w instrukcji czy Jim Normandi (czy jak on się tam zwie, bo na każdym filmiku inaczej) na YT opowiada o strojeniu do gruntu. Ten wykrywacz ma niby automatyczny balans gruntu.

Mnie jednak ciekawi - jak? Automatyczny mam rozumieć przez to, że tak jakby cały czas miałbym na bieżąco strojenie do gruntu (powiedzmy, cały czas wciśnięty przycisk od gruntu, którego tam nie ma) czy po prostu grunt ustawiony fabrycznie? (czyli brak regulacji balansu). Jeśli taka opcja faktycznie istnieje - po czym poznać, że ten detektor został poprawnie dostrojony? Wystarczy robić kilka razy pompkę cewką? To samo tyczy się 6T, on też niby ma strojenie, ale przycisku, gałki czy czegokolwiek brak.

Z góry dzięki za wyjaśnienie.
ProScan
Właściciel

Re: 5G strojenie do gruntu

Post autor: ProScan »

W wersji 6T strojenie jest automatyczne, które działa na bieżąco (można to wyłączyć odpowiednim klawiszem).

Nie wiem czy jest jakaś sygnalizacja dostrojenia (oprócz "na słuch").

Zalecana metoda to pompowanie, ale tak ja mówiłem działa cały czas.

A sprzedawca nie zna odpowiedzi na te pytania? Ja nie miałem w rękach ani 5G ani 6T. Do 5G nawet instrukcji nie mam.

:pa

proscan
jarek81

Post autor: jarek81 »

ale tak ja mówiłem działa cały czas.

No to nastroi się także nad metalem, jeśli będziemy nad nim machać (gdy znajdziemy jakiś sygnał)? To mnie właśnie dziwi. No chyba, że zaraz po odejściu od metalu wykrywacz zestroi się ponownie - ale czy jest to tak szybkie?

Pozdrawiam.
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

A to już zależy od algorytmu.

W XLT np. jest opcja "Track inhibit", która temu zapobiega. Taki mechanizm zapewne jest w PRIZM na stałe.

Oczywiście nie jest to ideał (bo wiadomo, że ideał robi Franek Dolas).

Jak szybko działa? Nie wiem. W innych Whitesach co kilka ruchów następuje aktualizacja.

:pa

proscan
ODPOWIEDZ