ace 250 i pręt ferrytowy...
ace 250 i pręt ferrytowy...
Witam,jakis czas temu mój kanarek wylądował w serwisie z powodu uszkodzenia sondy-wymienili ją na nową i wtedy zacząłem zauważać drobny mankament a mianowicie tak jakby czułość spadła o około jeden kwadrat, sprawdziłem na drugim ace i rzeczywiście gdy drugi pokazywał czysty sygnał na monetę to mój o tą jedną kreskę niżej....na jednym z for poradzono mi abym swój wykrywacz sprawdził na pręcie ferrytowym w trybie all metal co też zrobiłem i (niestety???) kanarek reaguje na ten pręt(dwa pierwsze kwadraty) co wg opinij innych wskazuje na konieczność regulacji balansu gruntu, dodam że sprzęt jest jeszcze na gwarancji ,czy powinienem go znowu reklamować? czy taka wada jest w ogóle uznawana w ramach gwarancji?jeżeli nie to ile taka usługa kosztuje u Pana?
Re: ace 250 i pręt ferrytowy...
Nie wiem co na to powiedzą u gwaranta. Raczej testowania na ferryt ich specjalnie nie obejdzie - ale po co mam zgadywać?
O wszelkie koszty proszę pytać poprzez email, ale w tym przypadku proszę sobie samemu tą nastawę skorygować.
Czy sonda jest stabilna?
proscan
O wszelkie koszty proszę pytać poprzez email, ale w tym przypadku proszę sobie samemu tą nastawę skorygować.
Czy sonda jest stabilna?
proscan
sonda stabilna a jak mam sam to skorygować? czytałem że mam przeprowadzić regulację na podkówce PCB i czy jako laik w tych spawach próbować się w ogóle za to brać? i jeszcze cytat z innego forum- "Takiej regulacji samodzielnie nie polecam. I Jeżeli będzie reakcja na ferryt to lekarstwem jest serwis w ProScan". Czy jest możliwość że coś uszkodzę?
Miło że ktoś poleca moje usługi, ale wysyłać detektor bym przekręcił o milimetr pokrętło w jedną czy drugą stronę, to w sumie przesada. Tym bardziej, że dystrybutorzy mają własne serwisy.
Proponuję jednak reklamować ten sprzęt pod kątem zbyt niskiego zasięgu (w stosunku do identycznego sprzętu) - o ile faktycznie taki efekt występuje.
No i przy okazji upewnić się, że wykrywacz nie reaguje na grunt (w trybie All Metal położyć na ziemi i gwałtownie poderwać do góry i potem to samo w dół).
Wszelkie grzebanie w elektronice niesie pewne ryzyko. Jednym z ryzyk jest utrata gwarancji...
proscan
Proponuję jednak reklamować ten sprzęt pod kątem zbyt niskiego zasięgu (w stosunku do identycznego sprzętu) - o ile faktycznie taki efekt występuje.
No i przy okazji upewnić się, że wykrywacz nie reaguje na grunt (w trybie All Metal położyć na ziemi i gwałtownie poderwać do góry i potem to samo w dół).
Wszelkie grzebanie w elektronice niesie pewne ryzyko. Jednym z ryzyk jest utrata gwarancji...
proscan
"......ale wysyłać detektor bym przekręcił o milimetr pokrętło w jedną czy drugą stronę, to w sumie przesada....."
mógłby Pan zaznaczyć które to pokrętło???
Widzę tylko jedno pokrętło.
Mam znaczyć ?? Po co koledze taki wstyd?
proscan
Mam znaczyć ?? Po co koledze taki wstyd?
proscan
w sumie racja nawet dokładnie nie obejrzałem fotki
pzdr
Proscanie jak to w końcu jest z ace 250 i reakcją na ferryt?ponieważ napisałem do serwisu i oto co mi odpowiedzieli:
"1. ten detektor nie ma strojenia do gruntu (nawet w serwisie)
2. pierwsze slysze o testach z ferrytem...... detektory wykrywaja ferryt... "
"1. ten detektor nie ma strojenia do gruntu (nawet w serwisie)
2. pierwsze slysze o testach z ferrytem...... detektory wykrywaja ferryt... "
No cóż. Na szczęście jestem wolnym człowiekiem i nie muszę wszystkich wytworów komentować.
proscan
proscan
czyli co mi Pan radzi? regulować samemu tracąc gwarancję? czy zostawić tak jak jest? czy po ewentualnym wyregulowaniu aż do całkowitego braku reakcji na ferryt wykrywacz będzie bardziej stabilny? bo teraz to różnie z tym jest....i czy jego zasięg trochę wzrośnie?
Ja już radziłem wyżej:
O innych radach nie wspomnę.
Wszelkie działania proszę wykonywać na własną odpowiedzialność.
proscan
O innych radach nie wspomnę.
Wszelkie działania proszę wykonywać na własną odpowiedzialność.
proscan
W moim byłym dynamiku md 318b w trybie all metal jak wyciąłem ferryt balansem gruntu to czułość na miedz ,aluminium,srebro była na jednakowym poziomie, jak potencjometr BG był na + to był wzrost czułości na miedz złoto lecz był spadek czułości na aluminium i srebro.Jak BG był ustawiony na minus to sytuacja była odwrotna zauważyłem wzrost czułości na aluminium i srebro i spadek na miedz i złoto.
Mój Lone Star nie widzi ferrytu zarówno stary wykrywacz który sprzedałem, jak i nowy Lone Star który teraz mam.
Podobno ACE 250 ma automatyczne strojenie do gruntu jak i Lone Star,więc wykrywacz sam powinien się dostroić i nie widzieć ferrytu ,Różnica jest jedynie między dyskryminacją między tymi wykrywaczami.
Dlatego jeszcze raz wróciłem do Lone Star bo wydaje mi się on dużo lepszy niż ACE pod względem zasięgów i dyskryminacji.
Muru głową nie przebije i ja bym sprzedał tego ACE 250 i kupił inny wykrywacz poprawnie zestrojony lub inny model ,np Lone Star lub jeszcze lepiej Land Star lub QD II,
LoneStar bardzo rzadko pokazują się na allegro co świadczy że jest ceniony i nie chętnie sprzedawany,Ja sam sprzedałem Lone i popełniłem błąd sprzedając go,Lecz udało mi się go znowu kupić w idealnym stanie na gwarancji za 350 zł.
Mój Lone Star nie widzi ferrytu zarówno stary wykrywacz który sprzedałem, jak i nowy Lone Star który teraz mam.
Podobno ACE 250 ma automatyczne strojenie do gruntu jak i Lone Star,więc wykrywacz sam powinien się dostroić i nie widzieć ferrytu ,Różnica jest jedynie między dyskryminacją między tymi wykrywaczami.
Dlatego jeszcze raz wróciłem do Lone Star bo wydaje mi się on dużo lepszy niż ACE pod względem zasięgów i dyskryminacji.
Muru głową nie przebije i ja bym sprzedał tego ACE 250 i kupił inny wykrywacz poprawnie zestrojony lub inny model ,np Lone Star lub jeszcze lepiej Land Star lub QD II,
LoneStar bardzo rzadko pokazują się na allegro co świadczy że jest ceniony i nie chętnie sprzedawany,Ja sam sprzedałem Lone i popełniłem błąd sprzedając go,Lecz udało mi się go znowu kupić w idealnym stanie na gwarancji za 350 zł.
Ostatnio zmieniony ndz sty 01, 2012 1:44 pm przez endriu624, łącznie zmieniany 1 raz.
ACE nie ma automatycznego strojenia do gruntu tylko na sztywno ustawioną stałą wartość.
A jaki problem - wszystko można jeśli ktoś chce.endriu624 pisze:Gdzieś słyszałem że można w ACE wyprowadzić BG na zewnątrz obudowy.
P.S. Czy admin lub autor wątku mógłby zmniejszyć obrazek do przyzwoitych rozmiarów w poście powyżej bo całkowicie rozjeżdza się formatowanie strony.
Ja na miejscu kolegi już dawno bym wysłał tego ACE 250 i cewkę do ProScana i się nie rozpisywał na forach bo i tak tego kolega nie naprawi sam,A zestroić wykrywacz samemu to jest nie możliwe jak nie ma się odpowiedniego sprzętu pomiarowego i odpowiedniej wiedzy.Więc nie rozumiem kolegi czemu tego zaraz nie zrobił tylko szuka lekarstwa w internecie.
Skierowałem kolegę na to forum z myślą że odda do serwisu i będzie miał porządnie zrobiony sprzęt,a z tego co widzę to kolega chyba sam chce naprawić wykrywacz i myśli że ktoś mu to powie jak to zrobić.
Ten serwis to chyba jest najlepszy w Polsce, więc po co szukać dalej,jak chce się mieć porządnie zrobiony wykrywacz.
Skierowałem kolegę na to forum z myślą że odda do serwisu i będzie miał porządnie zrobiony sprzęt,a z tego co widzę to kolega chyba sam chce naprawić wykrywacz i myśli że ktoś mu to powie jak to zrobić.
Ten serwis to chyba jest najlepszy w Polsce, więc po co szukać dalej,jak chce się mieć porządnie zrobiony wykrywacz.