mam jeszcze pytanie które nurtuje mnie od dawna:
- jaka jest szansa że wykrywacz działający z automatycznym dostrojenie do gruntu dostroi się do cegły , ceramiki , żelaza czy innego syfu i przez to pogorszą się jego możliwości detekcyjne ?
- jak często taki wykrywacz sprawdza i koryguje grunt ?
- czy używanie ręcznego dostrojenia do gruntu lub prawidłowe dostrojenie wykrywacza i użycie przełącznika lock (mxt) następnie sprawdzanie i korygowanie nastaw podczas poszukiwań nie jest lepszym rozwiązaniem ?
automatyczne dostrojenie do gruntu - plus czy minus ?
Re: automatyczne dostrojenie do gruntu - plus czy minus ?
Prymek - pytasz, czy tylko chcesz potwierdzenia? Jesteś zbyt doświadczonym poszukiwaczem...
Odpowiedzi w zasadzie wymaga pytanie drugie, ale bez napisania o jaki wykrywacz chodzi odpowiedz musiałaby być zbyt wielowariantowa.
proscan
Odpowiedzi w zasadzie wymaga pytanie drugie, ale bez napisania o jaki wykrywacz chodzi odpowiedz musiałaby być zbyt wielowariantowa.
proscan
Nie - ja chcę wiedzieć jak to wygląda ze strony teorii, ja chyba już dwa razy pytałem na forach - pierwszy raz chyba parę lat temu - nikt nie odpowiedział
Jako praktyk wolę dostrojenie ręczne lub dostrojenie i lock, skąd mam wiedzieć jak automat działa i do czego się dostraja ? oczywiście szanuję zadanie innych pewnie ktoś woli automat
pozdr.
Jako praktyk wolę dostrojenie ręczne lub dostrojenie i lock, skąd mam wiedzieć jak automat działa i do czego się dostraja ? oczywiście szanuję zadanie innych pewnie ktoś woli automat
pozdr.
Automat to jest rzadkość - to po pierwsze. Większość wykrywaczy na strojenie do gruntu ustawione na sztywno. I tylko ze względów marketingowych są sprzedawane jako posiadające automatyczne strojenie do gruntu.
Automaty kompensują zwykle składową magnetyczną sygnału odbieranego przez tor odbiorczy. I zwykle robią to co kilka-kilkanaście sekund. W niektórych wykrywaczach jest możliwość regulacji tego parametru. Czasami też jest możliwość zablokowania dostrajania nad metalem.
Automat jest zawsze gorszą opcją, ale lepszy automat niż nic albo błędne ustawianie w sposób ręczny.
proscan
Automaty kompensują zwykle składową magnetyczną sygnału odbieranego przez tor odbiorczy. I zwykle robią to co kilka-kilkanaście sekund. W niektórych wykrywaczach jest możliwość regulacji tego parametru. Czasami też jest możliwość zablokowania dostrajania nad metalem.
Automat jest zawsze gorszą opcją, ale lepszy automat niż nic albo błędne ustawianie w sposób ręczny.
proscan