Garrett ACE vs. Teknetics DELTA

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
GASS

Garrett ACE vs. Teknetics DELTA

Post autor: GASS »

Witam.
Po kilku latach przerwy powróciłem do "nałogu" i ponownie przemierzam lasy i łąki w poszukiwaniu SKARBÓW. Niestety mój stary, wysłużony i leciwy detektor ( polskiego wytwórcy "EL") wydał juz ostatnie tchnienie i czas zakupić coś nowego. Po przestudiowaniu wielu postów, opinii i sugestii mój wybór padł na dwa detektory: TEKNETICS DELTA 4000 z cewka 11" DD oraz GARRETT EURO ACE z cewka 8,5x11 DD. odpowiada mi przedział cenowy oraz to że mam zamiar kopać ( w dużej ilosci) mo0nety oraz inne drobne przedmioty z meteli kolorowych. Byłbym wdzięczny za rady oraz jakieś syntetyczne porównanie tych wykrywaczy za co z góry dziękuję Wam W.SZ. Forumowicze i Tobie ProScanie.
ProScan
Właściciel

Re: Garrett ACE vs. Teknetics DELTA

Post autor: ProScan »

Witam,

Było o tym trochę tutaj:

http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... php?t=2394

W uzupełnieniu do powyższego dodam, że dla mnie faworytem jest ACE ze względu na lepszą jakość wykonania, wygodniejsze zasilanie. Nie znam tych nowych sond DD, ale w ACE zawsze występował problem z wypełnieniem żywicznym (trzeba koniecznie stosować osłonki). Tutaj sonda DD Techneticsa jest chyba lepsza.

Co do dalszych porównań, to myślę że wystarczy spojrzeć na specyfikacje.

Zasięgów nie jestem w stanie porównać (co prawda wykrywacze były testowane dla pisma Odkrywca, ale w tej wersji i nie z takimi sondami - ale zawsze warto poczytać).

:pa

proscan

PS
Dyskusja o tym samym jest jak widzę tutaj:
http://odkrywca.pl/garrett-euro-ace-350 ... tml#698854
zdzichu

Post autor: zdzichu »

Mi sie wydaje ze jeden akumulatorek 9V jest wygodniejszy od czterech paluszków nie myl z dwoma bateriami 9v jak f2 nierówno rozładowującymi sie
ProScan
Właściciel

A dla mnie nie.

Zapotrzebowanie na "moc" obu wykrywaczy jest mniej więcej takie:

400mW ACE i 200mW Tek. (na słuchawkach!)

Zważywszy że pojemność akumulatorków paluszków jest circa 10 razy większa od pojemności aku 9V, to wychodzi że w ACE nie trzeba tak często zmieniać baterii.

A samo przechowywanie bateryjki 9V sprawia problem, bo trzeba ją zabezpieczyć przed zwarciem elektrod.

De gustibus...

proscan
GASS

Witam
Dziękuje za odpowiedzi. Wymianę opini na forum Odkrywcy także śledzę ale zbyt czesto to tylko zwykła pyskówka i "bicie piany". Jesli ktoś miałby jeszcze jakieś uwagi to proszę się nie krępować :D Sugestie dotyczące inny modeli równie mile widziane

PS.
Zakup zaplanowałem na marzec więc mam czas na zgromadzenie opinii i wybór sprzętu.
endriu624

Post autor: endriu624 »

Ja miałem EuroACE ok 3 miesięcy i go sprzedałem.Bo ten wykrywacz nie widział monety obok dużego gwożdzia,dopiero jak odsunąłem monetę na odległość ok.15 cm wtedy była reakcja na monetę. LoneStar znacznie lepiej sobie z tym radzi nawet z cewką 10 cali .Może cewka DD była winna tak słabej rozdzielczości.
EuroACE w trybie ALL Metal traktuje dwa małe przedmioty jako jeden jak odległość między nimi jest mniejsza niż 15 cm.
Poza tym EuroACE bardzo się wzbudzał i dawał dużo fałszywych sygnałów tak że dopiero pracował stabilnie jak zjechałem z czułości o 3-4 kreski.Na max. czułości praca z tym wykrywaczem jest niemożliwa.
ProScan
Właściciel

Na max. czułości praca z tym wykrywaczem jest niemożliwa.

Tego nie wiem na pewno, ale mogę przypuszczać że wykrywacz po prostu należało reklamować.

Co do Land Stara to także mam zupełnie odmienne odczucia, ale wątek nie o tym.

proscan
endriu624

Post autor: endriu624 »

Na przykład w testach powietrznych EuroACE jeszcze na Max był stabilny no może bez jednej kreski.Ale jak zobaczyłem że ten wykrywacz maskuje żelazny gwóźdź razem z monetą to się załamałem i doszedłem do wniosku ze w tej cenie za wykrywacz to kaszana i totalna porażka i w zaśmieconym terenie nie ma co szukać monet.Tak więc został sprzedany.Przypuszczam że ACE 250 jest znacznie lepszy.Ale jak napisałem wyżej może to zależy od cewki DD bo ACE 250 kolegi znacznie lepiej sobie radzi z gwoździem i monetą.
GASS

Witam.
Mam jeszcze dwa pytania:
napisał Pan o tym że cewki Teka są dobierane w losowy sposób i dość kiepsko zestrojone z wykrywaczem, czy istnieje jakiś sposób poprawienia tej wady bez utraty gwarancji. Niepokoi mnie nieco losowość "trafienia" dobrego kompletu wystarczy że gram bez powodzenia w totolotka.
Drugie pytanie dotyczy tzw. testu prętem ferrytowym, o co w tym chodzi?
Jak detektor "widzi" ferryt do żle? jakie wykrywacze mozna tak testować?
Pozdrawiam.
ProScan
Właściciel

cewki Teka są dobierane w losowy sposób i dość kiepsko zestrojone z wykrywaczem

To w zasadzie dotyczy większości wykrywaczy, wszystkich producentów. Jak ktoś ma szczęści, to może sobie na wiele pozwolić, a jak nie, to nie pociągnie ponad nastawy fabryczne.

Tego nie da się skorygować bez naruszenia gwarancji.

Test z ferrytem może służyć do sprawdzenia reakcji na mocno magnetyczny grunt. Wykrywacze z regulacją wpływu gruntu powinny dać radę się do niego dostroić, a te które jej nie mają nie powinny na niego reagować w trybie ruchowym.

proscan
tron12

Post autor: tron12 »

Witam , szybkie pytanko co kupic tylko z tych dwoch sprzetow , oczywiscie cewki DD ?

Oczekuje glebokosci , stabilnosci (zbednego popierdywania),wykonania porzadnego (zeby np. po uderzeniu w krzaki czy drzewo sie nierozlecial) .

Glownie bede chodzil po lasach , nie pogardze miltarka .

Za odp. z gory thx.
ProScan
Właściciel

Szkoda że kolega nie przeczytał tego co powyżej, tylko bez modyfikacji skopowiał pytanie z innego miejsca.

Ale jeszcze raz.

1. Zasięgów nie podam.
2. Stabilność zależy od egzemplarza.
3. Wyższą jakość wykonania ma Garrett, ale sonda musi mieć osłonkę.

proscan
tron12

Post autor: tron12 »

Tak to prawda ze skopiowalem moj zamkniety post, bo czytajac ten zadnej odp. nie uzyskalem , Pan Proscan broni Garretta natomiast Pan endriu624 go nie polaca a nikt nic ciekawego nie napisal o Delcie :)
O ile testy zasiegu Garretta w powietrzu sa na You Tube , to zasiegow Delty z cewka DD nie ma :( dlatego zadalem to pytanie na tym forum.
Delta jest drozsza i jesli mam miec takie same osiagi co na Garrecie EuroAce to wole kupic tanszego Garretta.
No ale czekam na konkretna odp od jakiegos urzytkownika obu zabawek.
ProScan
Właściciel

Testów na youtubie w ogóle już nie oglądam i nikomu nie polecam. To śmietnik, a testy robione są przez osoby, których się nie zna, nieprawdaż?

To co pisze Endriu traktuję z dużą dozą sceptycyzmu - ja mam dokładnie przeciwne zdanie co do Bounty Huntera (a propos Teknetics, to ten sam wytwórca co BH, ale analogii bym nie ciągnął za daleko).

Proponuję zasięgnąć opinii u sprzedawcy, który ma w ofercie oba modele, a potem ją weryfikować.

proscan
ODPOWIEDZ