Discovery 3300

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
kiler2

Discovery 3300

Post autor: kiler2 »

Witam mam problem z wykrywaczem discovery 3300 . Wykrywacz się włączał ale nie można było go wyłączyć , aż przestały działać wszystkie przyciski . Wykrywacz nadal się włącza a z jednej bateri pobiera bardzo duży prąd i bardzo grzeje się stabilizator ,sonda nie reaguje na metal. Gdy włącze wykrywacz na wyświetlaczu wyświetla się all metal i nie można nic zmienić . Bardzo proszę o pomoc.
ProScan
Właściciel

Re: Discovery 3300

Post autor: ProScan »

Rozumiem, że wykrywacz był już otwierany i grzebany (?)

Wygląda na jakiś problem z klawiaturą (tak się chyba zaczęło). Może coś się pourywało podczas grzebania.

Problemy z włączaniem biorą się czasami też z wadliwego zasilania (te wykrywacze nie lubią byle jakich baterii).

Trudno coś poradzić na odległość, a problemu z klawiatura nie da się też łatwo (i tanio) rozwiązać. By dobrze to zrobić, należałoby ją po prostu wymienić (o ile to jej wina).

:pa

proscan
kiler2

discovery3300

Klawiatura jest dobra wykrywacz dałem koledze elektronikowi i powiedział mi że z jednej bateri pobiera bardzo duży prąd i bardzo grzeje się stabilizator . Próbował równierz na podwójnym regulowanym zasilaczu i na jednym kanale jest duży pobór .Sonda równierz nie reaguje na metal . Czy jest możliwe zdobycie schematu elektrycznego tego wykrywacza
ProScan
Właściciel

Ja schematu nie mam.

proscan
kiler2

A czy naprawia pan te wykrywacze
ProScan
Właściciel

Czasami tak, ale nie wówczas gdy wykrywacz został pogrzebany przez kogoś.

proscan
kiler2

W wykrywaczu nic nie było grzebane kolega elektronik tylko chciał sprawdzić . Powiedział że nie jest wstanie naprawić bez schematu
ProScan
Właściciel

Powiedział że nie jest wstanie naprawić bez schematu
To po co się w ogóle się zabierał?

Ostatnio jakaś plaga naprawiaczy się pojawiła. Niedawno zmarnowałem tylko swój czas próbując sprzątać po domorosłych próbach napraw sond. Nie mogę ponosić konsekwencji czyichś nieodpowiedzialnych decyzji.

Wykrywacz został otwarty (co w cale nie jest tak łatwo zrobić). Podłączany zastał zasilacz (łatwo można coś usmażyć poprzez złe zasilanie, a to powód 80-90% uszkodzeń w elektronice, bo samo z siebie mało kiedy cokolwiek się psuje), a co więcej było robione wewnątrz, to teraz już nie odgadnę.

Poza tym podejrzewam uszkodzenie klawiatury (albo uszkodzeni portu procesora przy grzebaniu - bo jak inaczej nazwać sprawdzanie od wewnątrz klawiatury?).

Ja nie podejmę się naprawy tego wykrywacza.

proscan
kiler2

A czy posiada pan części do tego wykrywacza a mianowicie chodzi mi o układ PIC zaprogramowany . Wszystkie inne układy pracóją poprawnie zasilania równierz .
ProScan
Właściciel

Nie mam.

:smt102

proscan
kiler2

A można gdzieś to kupić.
ProScan
Właściciel

Wątpię.

Myślę że nawet w serwisie mają całe moduły, a nie poszczególne podzespoły tego typu.

Ale można próbować pytać: http://www.detecting.com/service.htm

proscan
kiler2

Proscan dlaczego bardzo grzeje się stabilizator jest tam LM 317 ,wykrywacz włacza się i blokuje się na allmetal . Sonda nie reaguje na metal , ale podczas włączania wyświetlacz pokazuje wszystkie funkcje może coś pomorzesz .I dzięki za adres
pepe

Post autor: pepe »

Witam

Nie znam się na naprawach wykrywaczy ale z procesorkami (wpradzie AVR-y i ARM-y) miałem sporo do czynienia. Zdarzyło mi się upalić w procesorze wejście. Procesor działał dalej tylko pobierał 20x więcej prądu no i uszkodzone wejście nie funkcjonowało.

Pozdrawiam
ProScan
Właściciel

Nie wiem - pewnie nie chodzi generator nadajnika. Łatwo sprawdzić oscyloskopem. Czy grzeje się także przy odłączonej sondzie? Czy w ogóle daje dobre napięcie?

To że się uruchamia w trybie AM to norma.

proscan
ODPOWIEDZ