" Przymulony " Garret CX

Dział poświęcony przeróbkom w wykrywaczach fabrycznych dokonywanych przez użytkowników i firmy zewnętrzne. Pytania o sposoby, możliwości, sensowność, korzyści, niebezpieczeństwa itp.
Gopherus

" Przymulony " Garret CX

Post autor: Gopherus »

Witam ,

mój Garrett Master Hunter CX nigdy nie imponował zasięgiem . Mam wrażenie , że od pewnego czasu , jego możliwosci w tym względzie , jeszcze bardziej osłabły :( .Chciałbym zapytać m czy istnueje możliwość
" podrasowania " tego detektora , by zwiększyć zadięg ? Wiem , ze można to uzyskać , stosując większą cewkę , ale " adaptacja " eliptycznej cewki Garrett " PROFORMANCE " 9x12 " , dedykowanej GTP , niewiele a właściwie nic nie dała .Poza tym cewka ma tendencję do wzbudzanie się i nioestabilności . Tak więc , czy istnieje możliwość dokonania "wewnętrznych " regulacji , by zwiększyć zasięg i osiągnąć " optimum " dla stansardowej cewki ? Przez " optimum " rozumiem stabolną pracę , przy maksymalnej , możliwej , czułości .

Gopherus
ProScan
Właściciel

Re: " Przymulony " Garret CX

Post autor: ProScan »

Bardzo wątpię że coś "osłabło". Jest jak jest.

W ten wykrywacz nie warto inwestować, bo jego rynkowa cena jest niska.

Co do przeróbek, to skoro na maksymalnej (a nawet poniżej) czułości jest niestabilny, to już więcej wycisnąć się nie da.

:pa

proscan
Gopherus

Post autor: Gopherus »

Dziękuję za odpowiedż .

Możliwe , że to " osłabuenie " zasięgu , po doświadczeniach z immymi wykrywaczami , to tylko moje subiektywne odczucie .
Ze standardową cewką działa , jak najbardziej , stabilnie i przy maksymalnej czułości , więc myślałem , że może w tej " konfiguracji " da się go "podkręcić ", by coś jeszcze " wycisnąć " :) W trybie z dyskryminacją jest bardzo słaby , chodzę zatem w trybie AM i aby sprawdzić , co jest pod cewką , gdy mam wątpliwości , przełączam detektor w tryb " Disc ".Na szczęście , całkiem przyzwoicie działa system wizualnej identyfikacji i na wskazaniech miernika można polegać :D
No ale jeśli się nic nie da zrobić . to trudno i szkoda , bo poza słabym zasięgiem , to niezły sprzęt .

Gopherus
commander2

Post autor: commander2 »

Fakt,zasięgiem nie powala.
Powiem jednak, że dla mojego CX+ po strojeniu u Pana Piotra i dokupieniu tamże 12" calowej cewki Hot Head wyjęcie średniej wielkości monety z gł.25-30 cm. nie stanowi problemu.

Chodzę na zmianę z Garrettem i Minelabem Sovereignem i powiem tak:
Ani jednym,ani drugim nie znalazłem ciekawej drobnicy poniżej 35.cm.
Po prostu jej tam nie ma-mam na myśli oczywiście pola.
Moje znajdki:

http://www.pasja-eksploracja.pl/forum/f ... sow-vol-2/
c2
ODPOWIEDZ