Kompensacja wpływu gruntu - jak poprawić zasięg
Kompensacja wpływu gruntu - jak poprawić zasięg
Witam
Jakiś czas postanowiłem nie pisać już na tym forum - ale postanowienia nie dotrzymałem. Bawię się cały czas w budowanie wykrywacza a tutaj pisze sporo fachowców a nie tylko "fachowców", od których można się sporo dowiedzieć.
Na podstawie moich skromnych doświadczeń doszedłem do wniosku, że realny zasięg wykrywacza ogranicza grunt.
Zasięg w powietrzu może być znacznie większy - jako dowód test mojego prototypu dla 0.25$ - 40 cm
http://youtu.be/x1C6KwhuOoA
Myślę, że ograniczeniem nie jest również zjawisko tłumienia. Dla kilkunastu kHz i głębokościach do 50cm i średnio-zmineralizowanej gleby tłumienie nie jest duże (georadary radzą sobie przecież z dużo wyższą częstotliwością).
Jak więc poradzić sobie z sygnałem gruntu.
W trybie statycznym zakładam, że faza sygnału od gruntu jest stała co umożliwia mi poprawne wykrycie elementu metalowego ale nie daje jednoznacznej identyfikacji. Problemem jest nieutrzymywaniu stałej wysokości w czasie przemiatania a co za tym idzie zmiana amplitudy sygnału "gruntu".
W trybie dynamicznym stosuję filtr górnoprzepustowy nałożony na sygnał "gruntu", który poprawia możliwość identyfikacji (dla małych przedmiotów) jednak nie pozwala prawidłowo zidentyfikować charakteru obiektu na granicy wykrywania.
Teraz prośba o podpowiedź: w jaki sposób śledzić sygnał gruntu. Myślałem o zastosowaniu filtrów Klmana do sygnału "gruntu" - który jest związany z ruchem sondy.
Jak z gruntem radzą sobie zaawansowane wykrywacze jedno-częstotliwościowe
Pozdrawiam.
Jakiś czas postanowiłem nie pisać już na tym forum - ale postanowienia nie dotrzymałem. Bawię się cały czas w budowanie wykrywacza a tutaj pisze sporo fachowców a nie tylko "fachowców", od których można się sporo dowiedzieć.
Na podstawie moich skromnych doświadczeń doszedłem do wniosku, że realny zasięg wykrywacza ogranicza grunt.
Zasięg w powietrzu może być znacznie większy - jako dowód test mojego prototypu dla 0.25$ - 40 cm
http://youtu.be/x1C6KwhuOoA
Myślę, że ograniczeniem nie jest również zjawisko tłumienia. Dla kilkunastu kHz i głębokościach do 50cm i średnio-zmineralizowanej gleby tłumienie nie jest duże (georadary radzą sobie przecież z dużo wyższą częstotliwością).
Jak więc poradzić sobie z sygnałem gruntu.
W trybie statycznym zakładam, że faza sygnału od gruntu jest stała co umożliwia mi poprawne wykrycie elementu metalowego ale nie daje jednoznacznej identyfikacji. Problemem jest nieutrzymywaniu stałej wysokości w czasie przemiatania a co za tym idzie zmiana amplitudy sygnału "gruntu".
W trybie dynamicznym stosuję filtr górnoprzepustowy nałożony na sygnał "gruntu", który poprawia możliwość identyfikacji (dla małych przedmiotów) jednak nie pozwala prawidłowo zidentyfikować charakteru obiektu na granicy wykrywania.
Teraz prośba o podpowiedź: w jaki sposób śledzić sygnał gruntu. Myślałem o zastosowaniu filtrów Klmana do sygnału "gruntu" - który jest związany z ruchem sondy.
Jak z gruntem radzą sobie zaawansowane wykrywacze jedno-częstotliwościowe
Pozdrawiam.
Re: Kompensacja wpływu gruntu - jak poprawić zasięg
Gotowe rozwiązania można bez problemu znaleźć w necie.
Eksperymentatorowi radzę, by spojrzał na grunt jako na swego rodzaju nadajnik wprowadzający swój własny sygnał, który bywa wielokrotnie silniejszy od sygnału powodowanego przez metal. Ten sygnał należy tłumić ( tak jak w homodynie), albo kompensować.
Oczywiście ten sygnał od gruntu nie jest jednorodny, więc dodatkowo wprowadza się filtrację.
proscan
Eksperymentatorowi radzę, by spojrzał na grunt jako na swego rodzaju nadajnik wprowadzający swój własny sygnał, który bywa wielokrotnie silniejszy od sygnału powodowanego przez metal. Ten sygnał należy tłumić ( tak jak w homodynie), albo kompensować.
Oczywiście ten sygnał od gruntu nie jest jednorodny, więc dodatkowo wprowadza się filtrację.
proscan
Nie wiem jak działa homeodyna (douczę się na pewno - do tej pory nie interesowałem się techniką radiową) ale obawiam się, że jeżeli sygnał gruntu będzie miał lekko zmienną fazę i bardzo zmienną amplitudę to nie ma jednoznacznego sposobu skompensowania go i oddzielenie od sygnału użytecznego (od metalu). Mam nadzieję, że się mylę.
W moim prototypie po włączeniu trybu statycznego kompensacja działa dobrze pod warunkiem niezmiennej fazy sygnału gruntu (poprawne wykrycie dla all metals). Natomiast identyfikacja działa dobrze tylko w przypadku niezmiennej amplitudy sygnału gruntu (w uproszczeniu stałej wysokości przemiatania)
Pozdrawiam
W moim prototypie po włączeniu trybu statycznego kompensacja działa dobrze pod warunkiem niezmiennej fazy sygnału gruntu (poprawne wykrycie dla all metals). Natomiast identyfikacja działa dobrze tylko w przypadku niezmiennej amplitudy sygnału gruntu (w uproszczeniu stałej wysokości przemiatania)
Pozdrawiam
Witam
Zrobiłem uproszczoną symulację sygnałów w wykrywaczu w czasie przemiatania nad obiektem typu moneta.
Przyjąłem oznaczenia:
Xg - składowa magnetyczna gruntu
Rg - składowa rezystancyjna (lub elektryczna) gruntu
Xo - składowa magnetyczna obiektu (np. monety)
Ro - składowa rezystancyjna obiektu
X = Xo + Xg
R = Ro + Rg
Na dwóch pierwszych wykresach (w każdym zestawie) przedstawiłem przebiegi czasowe sygnałów a na trzecim wykres XY sumy X i R (taki wykres wykreślam sobie na moim wykrywaczu).
Pokazuję trzy zestawy wykresów - dla wszystkich sygnał od obiektu jest taki sam natomiast zmienia się sygnał od gruntu (zachowany jest stosunek Rg/Xg). Dwa pierwsze zestawy pokazują niezbyt staranne przemiatanie na gruntem natomiast trzeci zestaw pokazuje sytuację idealną - bez gruntu (Air test).
Symulacja nie uwzględnia zmiany sygnałów Xo i Ro , które przy rzeczywistym przemiataniu występują.
Proszę o podpowiedź: Czy istnieje jednoznaczna metoda wyznaczenia stosunku Ro/Xo (identyfikacja obiektu) znając: sumaryczny X, sumarczny R oraz stosunek Rg/Xg (balans gruntu)?
Wiem, że to tylko matematyka
.
Proszę ewentualnie o jakiegoś linka, który by mnie oświecił
Pozdrawiam
Zestaw 1
Zestaw 2
Zestaw 3

Zrobiłem uproszczoną symulację sygnałów w wykrywaczu w czasie przemiatania nad obiektem typu moneta.
Przyjąłem oznaczenia:
Xg - składowa magnetyczna gruntu
Rg - składowa rezystancyjna (lub elektryczna) gruntu
Xo - składowa magnetyczna obiektu (np. monety)
Ro - składowa rezystancyjna obiektu
X = Xo + Xg
R = Ro + Rg
Na dwóch pierwszych wykresach (w każdym zestawie) przedstawiłem przebiegi czasowe sygnałów a na trzecim wykres XY sumy X i R (taki wykres wykreślam sobie na moim wykrywaczu).
Pokazuję trzy zestawy wykresów - dla wszystkich sygnał od obiektu jest taki sam natomiast zmienia się sygnał od gruntu (zachowany jest stosunek Rg/Xg). Dwa pierwsze zestawy pokazują niezbyt staranne przemiatanie na gruntem natomiast trzeci zestaw pokazuje sytuację idealną - bez gruntu (Air test).
Symulacja nie uwzględnia zmiany sygnałów Xo i Ro , które przy rzeczywistym przemiataniu występują.
Proszę o podpowiedź: Czy istnieje jednoznaczna metoda wyznaczenia stosunku Ro/Xo (identyfikacja obiektu) znając: sumaryczny X, sumarczny R oraz stosunek Rg/Xg (balans gruntu)?
Wiem, że to tylko matematyka
Proszę ewentualnie o jakiegoś linka, który by mnie oświecił
Pozdrawiam
Zestaw 1
Zestaw 2
Zestaw 3

Generalnie nie rozumiem pytania.
Metoda wyznaczania Ro/Xo nazywa się dzieleniem.
Proszę przeanalizować patent USA nr 4868910
proscan
Metoda wyznaczania Ro/Xo nazywa się dzieleniem.
Proszę przeanalizować patent USA nr 4868910
proscan
Problem tylko taki, że nie mam dostępnego Ro, Xo.
Dane to:
R = Ro + Rg
X = Xo + Xg
oraz znam
balans gruntu = Rg/Xg
Patent się czyta ....
Dane to:
R = Ro + Rg
X = Xo + Xg
oraz znam
balans gruntu = Rg/Xg
Patent się czyta ....
Odpowiedź jest w tym patencie.
Proszę zajrzeć także do instrukcji VX3.
proscan
Proszę zajrzeć także do instrukcji VX3.
proscan
W instrukcji Spectry napisano, że oś współrzędnych przesuwana jest o wektor sygnału gruntu tyle że ja nie potrafię wyliczyć długości tego wektora w przypadku gdy sygnał gruntu zsumuje się z sygnałem od odnalezionego obiektu. Długość wektora gruntu jest przecież zmienna.
Patent USA 4868910 dotyczy urządzenia zbudowanego w oparciu o 8 bitowe przetworniki. Wymuszało to stosowanie do kompensacji gruntu przetworników D/A do tego łączono dwie sztuki dla zwiększenia rozdzielczości. Dodatkowa komplikacja to stosowanie zmiennego wzmocnienia w układzie. Komplikuje to znacznie algorytm identyfikacji - no ale może to jakoś przetrawię.
Mój wykrywacz jest prostszy ma tylko dwa kanały X i R (Y), kompensacja gruntu tylko procesorze więc matematyka powinna być prostsza.
Pozdrawiam
Patent USA 4868910 dotyczy urządzenia zbudowanego w oparciu o 8 bitowe przetworniki. Wymuszało to stosowanie do kompensacji gruntu przetworników D/A do tego łączono dwie sztuki dla zwiększenia rozdzielczości. Dodatkowa komplikacja to stosowanie zmiennego wzmocnienia w układzie. Komplikuje to znacznie algorytm identyfikacji - no ale może to jakoś przetrawię.
Mój wykrywacz jest prostszy ma tylko dwa kanały X i R (Y), kompensacja gruntu tylko procesorze więc matematyka powinna być prostsza.
Pozdrawiam
"Proszę o podpowiedź: Czy istnieje jednoznaczna metoda wyznaczenia stosunku Ro/Xo (identyfikacja obiektu) znając: sumaryczny X, sumarczny R oraz stosunek Rg/Xg (balans gruntu)? " - odpowiedź jest jedna - nie ma takiej metody. Wszystkie stosowane rozwiązania to tylko lepsze lub gorsze wytrychy.
pozdrawiam .
pozdrawiam .
rutus pisze:"Proszę o podpowiedź: Czy istnieje jednoznaczna metoda wyznaczenia stosunku Ro/Xo (...) odpowiedź jest jedna - nie ma takiej metody.(...)
To okrutna odpowiedź
Jedyną metodą jaką widzę to przewidywanie jak zmienia się sygnał gruntu w momencie wykrycia obiektu. Do rozważenia mam trzy metody:
1) Filtracja górnoprzepustowa
2) aproksymowanie sygnału gruntu jakąś krzywą np. parabolą w momencie wykrycia metalu.
3) Zastosowania filtrów Kalmana do przewidywania sygnału od gruntu - jak dla mnie metoda najtrudniejsza bo przetrawienie tych filtrów może mnie przerastać
W każdym razie dziękuję Rutusowi za sprowadzenie mnie na ziemię.
Pozdrawiam
Witam nie jestem konstruktorem ale ostatnio przeprowadziłem badanie na monecie 10ZŁ z motywem Kościuszko 10 zł Ø31mm 12,9 g pełna dyskryminacja żelaz i bez dyskryminacji żelaza na O8 cewka 13". Badanie w powietrzu na PP i monecie zakopanej w gruncie przypadkowym na 40 cm .Straty praktycznie niezauważalne , w powietrzu do gruntu . w gruncie sygnał był pokazywany wysaką amplitudą na kolor pewnym sygnałem .
Materiał jest dostępny na moim kanale YT
pozdrawiam .
Materiał jest dostępny na moim kanale YT
pozdrawiam .
Obiekty wysoko identyfikowane są mniej "zakłócane" przez grunt i to z dwóch powodów - to tak w super uproszczeniu. A najgorzej wypadają słabe sreberka - te to "zakłóca" nawet nie wielka warstwa gleby.
pozdrawiam .
pozdrawiam .