Compass Judge 6 Discriminator

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
ODPOWIEDZ
perwool

Re: Compass Judge 6 Discriminator

Post autor: perwool »

Witam serdecznie ,mam pytanie odnośnie aluminiowej obudowy w wykrywaczu Compass Judge 6 Discriminator , albowiem mam taki egzemplarz lecz nie w oryginalnej obudowie ktoś go przerobił i zamontował elektronikę w plastiku ,Wykrywacz nie jest zbyt stabilny ,reaguje na trawę , korzenie ,kamienie itd, sygnał wiodący całkowicie zanika przy kontakcie z glebą ,Zasięg jest bardzo zadowalający monetę 5 zł wykrywa z ok 30 cm ale w powietrzu ,obawiam się że przez zanikający sygnał ,zasięg w gruncie jest dużo mniejszy , Czy takie zachowanie jest powodowane przez obudowę ? Czy może ekran kabla sądy jest już w stanie rozkładu ? Bardzo proszę o odpowiedz Pozdrawiam ps, zapomniałem dodać że wykrywacz jest bardzo czuły na zmiany temperatury , przy pochmurnej aurze i +3 stopniach wykrywacz działa tylko na połowie skali dyskryminacji aż zmarznie i traci czułość ,sygnał wiodący zanika i saperkę widzi dopiero z 10 cm
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Nie sądzę by wymiana obudowy powodowała tak drastyczne efekty, ale pozbawienie ekranowania elektroniki jakiś wpływ mogła mieć. Można to zweryfikować sprawdzając, czy sygnał jest wrażliwy na dotykanie dłonią puszki.

W tak starym i do tego grzebanym wykrywaczu wszystko jest możliwe. Kabel pewnie też jest ruiną.

:pa

proscan
perwool

Dziękuje za odpowiedz ,mam drugi wykrywacz ale compas to naprawdę "dobry" sprzęt i chce go zreanimować . Dotykając obudowy czy też elektroniki wykrywacz nie reaguje tak więc zacznę od kabla na razie spróbuje go z ekranować folią aluminiową ,oczywiście w celach naukowych jeżeli okaże się choć troszkę lepiej ,wymienię go, największy problem zapewne będzie odlutować go z płytki która znajduję się w cewce gdyż jest ona zalana jakimś klejem czy też plastikiem .Ma Pan jakiś pomysł jak go usunąć może delikatnie podgrzać ? ps, spotkał się Pan kiedyś z taką reakcją wykrywacza na temperaturę?
ProScan
Właściciel

Podgrzanie doprowadzi do ruiny cewki. Trzeba ją rozciąć, ale szczegółów operacji nie będę podawał.

Owijanie folią aluminiową to ślepy zaułek. Kabel trzeba wymienić i tyle.

proscan
perwool

Otwarcie cewki to nie problem ,już to zrobiłem naturalnie bez podgrzewania , chodzi mi o układ elektroniczny na płytce drukowanej do którego jest wlutowany kabel(wewnątrz cewki) i on właśnie zalany jest gumo-plastikiem ,Aha i jeszcze jedno błahe aczkolwiek nurtujące mnie pytanie , jest to wykrywacz statyczny tak więc owijanie kabla wokół wysięgników jest zbyteczne ?mam rację ?
ProScan
Właściciel

Tylko mechanika - bez temperatury.

Kabel należy owijać, żeby nie dyndał.

proscan
perwool

Rozumiem żeby nie uległ urwaniu czy też uszkodzeniu ,ale nie ma to wpływu na działanie wykrywacz ?
ProScan
Właściciel

Odpowiem pytaniami:

Czy ten wykrywacz wykrywa metal? Czy kabel zawiera metal?

Tyle w tym temacie.

proscan
perwool

:D eh wykrywa wykrywa ,dzieki za odpowiedz dojde do tego sam :)pozdrawiam
ODPOWIEDZ