Chodzę na dość wyśrubowanych ustawieniach,ale bez mikserka na niego przyjdzie czas.
Ostatnio na łące sprzęt dostał histerii,wył na wszystko i nie pomogło zjechanie preampa ani ac.
Miałem już czasem takie sytuacje i po czasie około 1minuty wszystko wracało do normy,bez zmiany nastaw,po prostu trzeba było przeczekać.
Dopiero zmiana częstotliwości z 4 na 3 uspokoiła maszynkę i jak na razie jest spokój.
Na tej łączce zależy mi na każdym cm,bo jest bardzo fantodajna,i czy jak zmienię częstotliwość o 1 punkt,to czy dużo stracę na czułości i zasięgu xlt?
Chodzę na preamp 10-12, ac 70-72
Zmiana częstotliwości XLT-e series.
Re: Zmiana częstotliwości XLT-e series.
Zasięg dosyć mocno zależy od nastawy częstotliwości, co pokazuje poniższy rysunek):

Czasami zmiana częstotliwości jest korzystna (bo sonda nie jest dobrze nastrojona), ale zwykle kończy się to pogorszeniem czułości, którą trzeba nadrabiać zwiększaniem PREAMP GAIN.
Nt tych kwestii sporo zostało napisane w Odkrywcy nr 2010/09 (część pierwsza w nr 8 ), skąd pochodzi powyższy wykres.

proscan

Czasami zmiana częstotliwości jest korzystna (bo sonda nie jest dobrze nastrojona), ale zwykle kończy się to pogorszeniem czułości, którą trzeba nadrabiać zwiększaniem PREAMP GAIN.
Nt tych kwestii sporo zostało napisane w Odkrywcy nr 2010/09 (część pierwsza w nr 8 ), skąd pochodzi powyższy wykres.
proscan
Re: Zmiana częstotliwości XLT-e series.
Dziękuję za fachową odpowiedź,dokładnie o to mi chodziło.
Czyli zmieniałem częstotliwość w dobrym kierunku z najmniejszą stratą.
Pozdrawiam.
Czyli zmieniałem częstotliwość w dobrym kierunku z najmniejszą stratą.
Pozdrawiam.