Witam.
Mam pytanko.
Jakiego rzędu są (mogą być) napięcia w małych, koncentrycznych cewkach rezonansowych ?
Głównie interesuje mnie jakie napięcie niezrównoważenia indukuje się w cewce odbiorczej - względem napięcia na cewce nadawczej.
Również interesuje mnie jak sprawa wygląda w przypadku większych (~25-30cm) cewek.
Wiem, że pytanie jest dosyć ogólne i w dużej mierze zależne od producenta. Jednak może ktoś zna przykładowe wartości.
Pozdrawiam serdecznie.
Napięcia w cewkach "snajperkach"
Re: Napięcia w cewkach "snajperkach"
Dziwne pytanie. A co za różnica czy snajperka, czy nie?
Napięcia powinny być na poziomie pojedynczych mV. Im więcej tym gorzej. Mierzenie ich bezpośrednio na cewce nie ma wielkiego sensu - łatwiej za wzmacniaczem.

proscan
Napięcia powinny być na poziomie pojedynczych mV. Im więcej tym gorzej. Mierzenie ich bezpośrednio na cewce nie ma wielkiego sensu - łatwiej za wzmacniaczem.

proscan
Pytanie o snajperkę, gdyż właśnie taką mam "na warsztacie".
Przy 60Vpp (prąd pobierany przez nadajnik to około 24mA, f_nadajnika=~5kHz) na cewce odbiorczej udaje mi się uzyskać (za wzmacniaczem różnicowym ,ku=~40v/v) około 800mVpp.
I chciałem to jakoś skorelować z sondami komercyjnymi.
Pozdrawiam
Przy 60Vpp (prąd pobierany przez nadajnik to około 24mA, f_nadajnika=~5kHz) na cewce odbiorczej udaje mi się uzyskać (za wzmacniaczem różnicowym ,ku=~40v/v) około 800mVpp.
I chciałem to jakoś skorelować z sondami komercyjnymi.
Pozdrawiam
Za dużo. Wypadało by zejść do 200mV

proscan

proscan