Zasięgi Xterra 70

Tutaj można zadać pytania o możliwości czy cechy konkretnego sprzętu, ewentualnie podawać uzyskiwane zasięgi. Można także rozważać jakiego rodzaju sprzęt będzie najwłaściwszy do danego celu.
Zapytanie_email

Zasięgi Xterra 70

Post autor: Zapytanie_email »

Witam
Mam zamiar zakupić Xterre 70, chciłbym sie spytać czy coś Panstwu wiadomo o jej zasięgach na monety te duze i te małe. Czy bardzo odstępują one od Quatrro i Explorera 2 ??? A moze bardziej do celów moneciarskich oplaca sie troche dolozyc i kupic Quatrro ??
ProScan
Właściciel

Re: Zasięgi Xterra 70

Post autor: ProScan »

Witam,

Co do zasięgów, to nie jestem w stanie podać wiele więcej niż to, że są większe od X Terry 50. Niestety nie miałem okazji zrobić testów dla X70, by porównać to dokładnie - zwłaszcza w trybie Prospecting.

Testy X50 można znaleźć tutaj:

http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=28

Czy są lepsze czy gorsze od Quattro czy Explorera ? Ugh. To trudno powiedzieć, bo to wymagałoby wykonania testów w identycznych warunkach, a testowanie w powietrzu wykrywaczy FBS nie ma sensu (one muszą "widzieć" glebę).

Myślę że do uniwersalnych zastosowań lepsza będzie Xterra. Poleciłbym ją osobom, które znają inne wykrywacze.

Początkującemu moneciarzowi jednak sugerowałbym Quattro - to bardzo dobry sprzęt (zasięgi w zasadzie identyczne jak ExII), a przy tym bardzo prosty w obsłudze.

Nie wszystkie odpowiadają jego dźwięki czy inne własności (wynikające np. z sondy DD), ale jeśli ktoś nie ma przyzwyczajeń z innego sprzętu, to raczej będzie zadowolony.

:pa

proscan
stanisław

Post autor: stanisław »

Niedawno kupiłem X70 , jestem przerażony zasięgami.
Oczytałem się postów na różnych forach i zastanawiam się ,czy ludzie poprostu kłamią ? czy mają profity z reklamy? ,a możemam zbyt mało doświadczenia. Ustawiam czułość na max w trybie coin , (test w powietrzu ,chyba to samo powietrze co dla innych wykrywaczy) , i 1centa widzi z odległości 20 cm ,więc przełączam na prospekting (zasięgi miały być oszałamiające) ten sam cent widziany jest z około 27cm. Zaznaczę że zasięg na cewce eliptycznej jest jeszcze o połowę mniejszy .Wyszedłem na zewnątrz żeby sprawdzić czy zobaczy mój samochód ,i.... tak hurrrrra zobaczył z około 1,3m .A niedawno pozbyłem się Solariasa
dyskryminację miał o niebo gorszą ,ale zasięgi o niebo lepsze .
O co w tym wszystkim chodzi?
SiD

Post autor: SiD »

Wypowiem się jako użytkownik między innymi Xterry 70 (choć zdaje sobie sprawę, że pytanie zostało skierowane do Proscana).

Wykrywacz to nie tylko zasięgi. Na skuteczność wykrywacza wpływa wiele czynników, niektóre z nich są równie ważne jak jego zasięg, będzie to dla przykładu, dostrojenie do gruntu, jego śledzenie, stopień maskowania przez inne cele, które są dyskryminowane, a także ilość informacji podawanych przez wykrywacz i ich rzetelność (która nawiasem mówiąc nigdy nie jest 100%-towa). Stąd wychodząc w teren z wykrywaczem który ma duży zasięg można znaleźć mniej niż wykrywaczem który zasięg ma mniejszy, ale inne parametry na bardzo wysokim poziomie.

Stąd testy w powietrzu nie oddają do końca prawdziwego potencjału wykrywacza, gdyż nie szukamy monet ani w powietrzu. Do tego X70 jest wykrywaczem generalnie na drobnicę (jak większość minelabów) i poszukiwanie samochodów tym wykrywaczem to raczej nieporozumienie. Do tego nie wspomniał Pan nic o konkretnej cewce jaka była do testów zastosowana (częstotliwość?).

Od siebie dodam, że z X70 jestem zadowolony, choć mam jeszcze 2 inne wykrywacze. Nigdy nie mierzyłem dokładnej głębokości z jaką działa ten wykrywacz, wiem jednak, że inny z moich wykrywaczy, znacznie prostszy i tańszy model w powietrzu ma znacznie większy zasięg, który jednak nie przekłada się wprost proporcjonalnie na wyniki i jednak większość czasu szukam X70-stką. Trudno mi się wiec dokładnie ustosunkować do zarzutu o niedużą głębokość X70, wiem natomiast, że z wykrywacza jestem zadowolony.

Pozdrawiam
SiD
PS.
Nie bez znaczenia są warunki przeprowadzania testów powietrznych, ilość zakłóceń, oraz wybranie najmniej zakłócanego kanału, podczas testów w pomieszczeniach zamkniętych lub w pobliżu linii energetycznych czy innych źródeł zakłóceń, nie raz obrócenie wykrywacza o kilkanaście stopni powoduje znaczy spadek lub wzrost zasięgu.
stanisław

Zgadzam się w pełni z pierwszą częścią Twojej wypowiedzi dotyczącej gruntu.Miąłem jednak na myśli późniejsze zachowanie wykrywacza np: w lesie, bo przecież nadano temu modelowi miano uniwersalnego ,i przecież przy tak mizernym zasięgu nie ma po co zabierać go do lasu .Zakładałem cewkę standardową 7,5 oraz eliptyczną. Wiem że technologicznie to z Solarisem nie ma porównania ,ale świadomość że wyjmowałem monetki z głębokości około 30cm a czasem więcej ,teraz ten teren będę przeszukiwał sprzntem który sięgnie tylko na 20 i to w porywach. No nie wiem ,pewnie wyjmę ich więcej ale...... poprostu spodziewałem się więcej po tym sprzęcie.
pozdr.
ProScan
Właściciel

Dzięki Panie Janku za rzeczową i popartą wiedzą praktyczną wypowiedź.

Zachęcam każdego kto ma wiedzę do wypowiadania się i pomocy w odpowiadaniu na pytania.

W tej konkretnej sprawie mogę odpowiadać tylko za to co sam napisałem. Jeśli chodzi o testy powietrzne X70, to takowych nie wykonywałem (przypominam testy X50 są tutaj: http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=28).

Jeśli zasięgi X70 są niższe od powyższych, to można zacząć się zastanawiać co jest nie tak z Pańskim wykrywaczem. Jeśli potrzebuje Pan zasięg ponad 2 metry na samochód, to proponuję zakupu PI Nowaka.

X70 miałem bardzo krótko w rękach i nie miałem czasu na wykonanie dłuższych testów. Miałem jedynie okazję wypróbować kilka funkcji, by wyrobić sobie wstępną pozytywną opinię o tym sprzęcie.

Co do słuchania opinii innych, to zawsze należy mieć swój rozum i umieć rozróżniać, kto mówi prawdę, a kto po prostu bajki opowiada, bo np. ma potrzebę by błyszczeć albo ma inne ukryte powody.

proscan
stanisław

O.K nie mówmy już o tym samochodzie ,
dzisiaj wieczorem powtórze test (już bez samochodu)użyję boratynki.
chć już po tabelce widzę, że to trzeba będzie podzielić na pół .
Może niepotrzebnie zawracam Wam głowę , a z terenu wrócę zadowolony?
SiD

Post autor: SiD »

Z mojego doświadczenia wynika, że X70 powinien radzić sobie bez kompleksów z monetami z głębokości o jakiej Pan pisze.

Jakiś czas temu zauważyłem, że na zadowolenie z wykrywacza plasującego się w segmencie powyżej 2200 zł decydujący jest nie zasięg a preferencje i oczekiwania poszukiwacza. Znam sporo wykrywaczy które naprawdę lubię a cześć znajomych ich po prostu nie cierpi. I na odwrót, cześć wykrywaczy uwielbianych przez moich znajomych (czy osobistych, czy z internetu) w ogóle nie przypada mi do gustu. Stąd jestem zwolennikiem bliższego zapoznania się ze sprzętem przed jego zakupem. Duże było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że wykrywacz który polecam spotkał się z ogromną krytyką osoby której go poleciłem. Tak więc pomijając fakt, że część osób piszących w internecie kieruje się prywatą, większa część nieporozumień bierze się z gustów poszukiwaczy, o których dyskutować nie ma sensu :)

Spodobało mi się określenie Proscana z podlinkowanego tematu o X50:
„Jedyne co mogę powiedzieć po wypadzie w teren, że chodzi się przyjemnie. Wykrywacz raczej nie dla wyczynowców, ale dla ludzi którzy lubią czerpać przyjemność z samych poszukiwań.”

Ja zaliczam się do osób lubiących czerpać przyjemność z samych poszukiwań, być może stąd bierze się moje zadowolenie z X70, być może również stąd, że mam jeszcze inne sprzęty więc X70 stosuje akurat wtedy kiedy najbardziej mi to odpowiada (choć korzystam z niej chyba najwięcej).

Tak czy owak proponuję dać wykrywaczowi drugą szansę i spróbować pochodzić z nim więcej w terenie. Kwestia porównywania zasięgów jest ciężka i trudno o 100% rzetelność. Ja nie widzę potrzeby stresowania się, że jeden wykrywacz ma w powietrzu większy zasięg niż inny. Gdyby stosować takie porównanie jeden z najdroższych sprzętów na rynku (i przez wielu uważany za najlepszy) Explorer wypada blado w testach powietrznych przy wielu innych, nieraz tańszych sprzętach. Dlaczego tak jest było już o tym wiele postów. Myślę (choć nie obiecuję tego), że po bliższym zapoznaniu się ze sprzętem będzie Pan zadowolony z efektów.

Jeszcze 2 słowa o uniwersalność. Przez uniwersalność można mieć na myśli, że wykrywacz ten posiada chyba najwięcej różnych trybów pracy, do plażowych po poszukiwanie samorodków złota. Daje dużą swobodę wyboru użytkownikowi w wyborze celu poszukiwań. Nie gwarantuje to jednak, że wykrywacz ten będzie najlepszy w każdej z dziedzin. Wykrywacze wieloczęstoliwościowe są głębsze na plaży, zwłaszcza w mokrym piasku niż X70 i wszystkie wykrywacze dynamiczne o pojedynczej częstotliwości. A do poszukiwań złota jednym z najlepszych jest GP 3500 za bagatela 12 000zł, jednak mało który wykrywacz poza X70 łączy tak wiele różnych zastosowań w jednym urządzeniu i dla wielu jest to w zupełności wystarczające. Stąd X70 w moim mniemaniu jest generalnie uniwersalnym wykrywaczem, który zdecydowanie najlepiej spisuje się w standardowych poszukiwaniach kolorowej drobnicy ale w wielu innych dziedzinach znajduje się raczej w czołówce, choć nie na samym szczycie.

Zaznaczam, że wszystko napisane powyżej jest tylko moim prywatnym zdaniem i nie każdy musi się z tym zgodzić.

Pozdrawiam
SiD
PS.
Dziękuję Piotrze za miłe słowa :)
stanisław

Dzięki SiD za zainteresowanie i za słowa otuchy,
przemyślałem je i chyba zrezygnuje z dalszych dociekań i prób porównywania czy testów . Przypomniałem sobie, że jestem wędkarzem (nie mięsiarzem) i że na ryby jeżdżę po to ,żeby po pierwsze poobcować z
przyrodą , odsapnąć a same ryby to są gdzieś na końcu ,ostatnio nawet zapominam na którym. Tu w zasadzie sprawa ma się podobnie mimo że rzecz nie dotyczy żywych stworzeń.Czasem przemawia przezemnie taka zawadiackość z młodych lat której ciężko się pozbyć.
pozdr.
MiMi

Baterie, akumulatorki

Post autor: MiMi »

Mam takie (może prozaiczne) pytanko.
Paluszki mają 1,5V napięcia, a akumulatorki 1,2V napięcia. Jak to się ma do pracy ( i awaryjności ) sprzętu ?
Czy ma to jakiś wpływ na trwałość wykrywaczy i ich pracę, czy jest to bez różnicy? (np. x-terra 70)
MiMi
ProScan
Właściciel

Jeśli mówimy o X70, to nie ma to znaczenia.

proscan
leszek

Post autor: leszek »

A tak swoją drogą skoro producent podaje zasięg 29cm na 1c w powietrzu
to rozumiem że do przyjęcia jest rozbieżność 1 lub 2 cm , ale nie 10 .
I że tak powiem ,dziecko się domyśli ,że gleba raczej tłumi sygnał a nie go wzmacnia(może tylko mocno skorodowany , utleniony metal może wykrywacz zobaczyć jako większy, co prawie nie dotyczy monet)
Mnie również ten problem dotyczy, jeżeli chodzi o X70.
Wczora miałem możliwość sprawdzenia salamandry mojego kolegi (samoróbki) , zobaczył nakrętkę mosiężną M 3 z odległości 20 cm , i nie
mówmy o pozostałych możliwościach tej wykrywki bo i kosztuje pięć razy mniej. Ja również uważam ,że jeśli się podaje zasięg to powinien być prawdziwy . Z tego też powodu wielu producentów zasięgów nie podaje .
pozdr.
ProScan
Właściciel

A gdzie producent podał zasięg ?

A różnica między salamandrą a Xterrą jest taka, że tą drugą da się znaleźć tą nakrętkę w ziemi, a salamandrą to bardzo mało prawdopodobne.

Potwierdzą Ci co próbowali statykami szukać monet.

proscan
ProScan
Właściciel

Wykonałem już kilka testów Xterry dla różnych cewek i różnych obiektów.

Wersja wstępna do pobrania tutaj:

Testy Xterra 70

proscan
stanisław

Ten post kieruje do ProScana i SiDa .
Panowie zwracam honor, i dziękuje że próbowaliście mi delikatnie wyłożyć
żebym się nie przejmował tymi zasięgami .
Mieliście rację . Pobiegałem trochę po swoich poletkach i szło mi coraz lepiej. Teraz nie wracam bez conajmniej 10 monetek, a poletko jest przetezepane i to równo. Ostatnio trafili mi się goście z C-Scope-ami R1 było ich trzech więc byłem trochę wkurzony, że mi pozamiatają poletko.
Niestety , idąc ich śladami wyciągnołem 11 boratynek i 2 talarki , a przecież R1 to dobry sprzęt. Nie powiem , głęmbokości nie były zbyt powalające ,ale liczy się skutek. :P Odwołuję więc wszystko co naszczekałem na X-70 , to super sprzęt tylko trzeba z nim trochę połazić i podumać jak go rozgryść.
Pozdr.
ODPOWIEDZ