Fisher CZ-7 QUICKSILVER czy White's Prizm 5G?

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
damiani

Fisher CZ-7 QUICKSILVER czy White's Prizm 5G?

Post autor: damiani »

Panowie, który wykrywacz według Was jest godniejszy polecenia? Interesują mnie głównie monetki. Chce się zdecydować na któryś z nich(używane).
Jak dla mnie plusy i minusy są następujące:
Fisher
- główny minus zasilanie z 12 paluszków
- cicho sza o nim w internecie, co prawda są o nim jakieś wzmianki ale nie są to świeże strony, na stronie Fishera jest tylko mowa o modelu CZ-7a Pro
- większa cena
- 3 tony
- cięższy
- podobno wersja bez "Pro" nie ma głośniczka jednak właściciel zapewnia, że głośniczek jest :?:
+ pracuje na 5/15kHz - można wykryć mniejsze monetki
+ o serii CZ nie wyczytałem żadnej złej opinii

White's
- + brak konkretnych opinii w internecie na jego temat
+ zasilanie 2x 9V (bateria trzyma tyle samo)
+ 8 tonów
+ świeższa konstrukcja
+ niższa cena (jeszcze gwarancja)

Co do tonów - z wykrywaczem z dyskryminacja dźwiękową jeszcze nie chodziłem ale myślę, że 3 tony w zupełności wystarczają. Po za tym mniejszy dylemat czy kopać :) Dobrze myślę?
Mimo większej ilości minusów/mniejszej ilości plusów jestem na razie zdecydowany na Fishera. Proszę mnie utwierdzić w tym przekonaniu lub stanowczo wybić go z głowy :)
ProScan
Właściciel

Re: Fisher CZ-7 QUICKSILVER czy White's Prizm 5G?

Post autor: ProScan »

PRIZM 5G to konstrukcja konkurująca z Euro ACE, Fisher F4/F5.

CZ to półka wyżej, ale też jakieś 10-15 lat starszy od PRIZM.

Oba mają ręczne strojenie do gruntu.
Oba mają kiepskie klawiatury foliowe.

O CZ są tony informacji (tylko trzeba pozbierać o dowolnym modelu od CZ5 do CZ3D).

Warto tez poczytać artykuł w Odkrywcy.

:pa

proscan
damiani

Dziękuje za odpowiedź. A czym ustępuje CZ-7 nowocześniejszym wykrywaczom? Cała konstrukcja jest przestarzała? Brakuje mu czegoś? O serii CZ sporo się naczytałem jednak wszystkie te informacje są wiekowe tak samo jak wykrywacz :) A co za tym idzie nie ma porównania do nowszych wykrywaczy typu Prizm 5G. Proszę o jakieś bardziej szczegółowe wskazówki.
ProScan
Właściciel

Porównujemy do wszystkich nowoczesnych wykrywaczy, czy do PRIZMA.

Elektronika posunęła się do przodu i to co kiedyś robiono na 20 tranzystorach, obecnie można zastąpić jednym wzmacniaczem operacyjnym.

Zamiast pudła 6x9 można zamknąć spód elektroniki w pudełku po zapałkach.

CZ nic nie brakuje, chyba tylko dostępu do wszystkich części zamiennych.

proscan
damiani

A Pan którym wolał by szukać monetek zakładając, że kosztowały by tyle samo i były w tak samo dobrym stanie? :)
ProScan
Właściciel

Uchylam się od odpowiedzi.

proscan
damiani

Tak myślałem, ale warto było spróbować :D Dziękuje za rozwiania moich niektórych wątpliwości. Na pewno się jeszcze odezwę w tym temacie :)
Zapytanie_email

Post autor: Zapytanie_email »

MAm pytanko o wykrywaczu metali Whites Prizm 6T Czy to sprzet warty zakupu czy jesli cos by sie znim stało i co najczesciej znim sie moze stac czy u pan taki sprzet mozna naprawic ?
A drugi sprzet to fisher cz5 lub nowsza wersja fisher cz3 czy te sprzety sa warte zakupu i czy tez pan tego typu sprzet naprawia ? NAco ma przy kupnie zwrócic uwagę zeby kupic dobry ? Pozdrawiam i cekam na odpowiedz z góry dziękóje
ProScan
Właściciel

Witam,

Umieszczam to zapytanie tutaj, gdyż wiele wykrywacze o których mowa mają wiele wspólnego.

Proszę zatem zacząć lekturę, od tego co powyżej i przeszukać też to forum pod kątem CZ3D i PRIZM 6T

Odpowiadając na pytania:

1. Czy wart, to zależy od ceny.
2. Słaba stroną serii PRIZM są sondy. Naprawiam Whitesy i mam dostęp do części zapasowych.
3. CZ-ty naprawiam, póki co. Przy zakupie trzeba sprawdzić czy dobrze identyfikuje, czy stroi do gleby i czy ma prawidłowy zasięg.

proscan
ODPOWIEDZ