Zasięg w wilgotnej ziemi
Zasięg w wilgotnej ziemi
Jak to jest z wilgotną ziemią. W sieci znalazłem informacje że jesienią i zimą wykrywacz lepiej pracuje. Z moich obserwacji wynika inaczej. Mam XLT więc widze ustawienia dostrojenia do gruntu. Na tej samej miejscówce we wrześniu ziemia była sucha, Coarse Geb wynosiło 40. Teraz po deszczach w tym samym miejscu Coarse geb wynosi 61. Sprawdzałem na dwóch różnych sondach 9.5 cala i 8 cali. Według mnie zasięg spada. Jeśli źle rozumiem proszę o wyjaśnienie.
Re: Zasięg w wilgotnej ziemi
Już gdzieś o tym pisałem, że sprawa nie jest prosta, bo wchodzi mnóstwo czynników. Woda zmienia różne parametry gleby, z mechanicznymi włącznie. Zmienia się gęstość, przewodność, przenikalność. Nie sposób powiedzieć, że w każdych warunkach mokra gleba poprawia zasięgi. To przecież zależy od samej gleby, ale także od wykrywacza (głównie częstotliwości) oraz od szukanych przedmiotów.
Proszę przeszukać fora nt. opinii na ten temat i przytoczyć kilka przykładów, to będzie o czym dyskutować. Na wykłady i dywagacje nie bardzo jest czas.
To że się zwiększyło COARSE GEB oznacza, że gleba stała się bardziej przewodząca (powstało coś w rodzaju elektrolitu). Może to powodować pogorszenie zasięgu (mniejsza głębokość wnikania), ale może też wzmagać sygnał od metalu (skoro sama gleba ma własnościowi przewodzące).

proscan
Proszę przeszukać fora nt. opinii na ten temat i przytoczyć kilka przykładów, to będzie o czym dyskutować. Na wykłady i dywagacje nie bardzo jest czas.
To że się zwiększyło COARSE GEB oznacza, że gleba stała się bardziej przewodząca (powstało coś w rodzaju elektrolitu). Może to powodować pogorszenie zasięgu (mniejsza głębokość wnikania), ale może też wzmagać sygnał od metalu (skoro sama gleba ma własnościowi przewodzące).
proscan