Gleba
Gleba
Witam
Mam pytanie dotyczące x-70 ,a w zasadzie czy ten wykrywacz może reagowac np. mniejszym zasięgiem w przypadku niedawno zaoranej i spulchnionej ziemi? Ostatnio przeprowadziłem taki może głupi test , ale jednak jakies zgrzyty mam. Na tym samym polu na którym chodzę wykopałem dołek około 30 cm .przywiozłem ze sobą monetkę 5gr (obecne) . Monetka miała przyklejony kawałek żyłki poznaczony co 5 cm flamastrem . położyłem na dnie dołka i zasypałem. Dostroiłem sprzęt i ,
i nic , więc wyciągam monetkę do góry o kilka cm , i tak kilka razy aż sprzęcisko ją raczył zobaczyć . Chwyciłem palcami przy samej ziemi i wyciągnołem , było 15 cm . Zapytam jeszcze dlaczego tak się dzieje ?
( zaznaczę, że wyciągnięta monetka była przyklejona w pozycji równoległej do cewki)
pozdr.
Mam pytanie dotyczące x-70 ,a w zasadzie czy ten wykrywacz może reagowac np. mniejszym zasięgiem w przypadku niedawno zaoranej i spulchnionej ziemi? Ostatnio przeprowadziłem taki może głupi test , ale jednak jakies zgrzyty mam. Na tym samym polu na którym chodzę wykopałem dołek około 30 cm .przywiozłem ze sobą monetkę 5gr (obecne) . Monetka miała przyklejony kawałek żyłki poznaczony co 5 cm flamastrem . położyłem na dnie dołka i zasypałem. Dostroiłem sprzęt i ,
i nic , więc wyciągam monetkę do góry o kilka cm , i tak kilka razy aż sprzęcisko ją raczył zobaczyć . Chwyciłem palcami przy samej ziemi i wyciągnołem , było 15 cm . Zapytam jeszcze dlaczego tak się dzieje ?
( zaznaczę, że wyciągnięta monetka była przyklejona w pozycji równoległej do cewki)
pozdr.
Re: Gleba
Zawsze zaczynam od nois cancel i później grunt , auto i zbliżam i oddalam sondę od gleby (może dwa trzy razy) i gotowe . Oczywiście robię to w miejscu gdzie nic nie ma . Za monetkami chodzę na dynamiku , ale próbowałewm i na prospectingu , jest może 3-4 cm lepiej.
pozdr.
pozdr.
Nie mogę wyciągać tutaj daleko idących wniosków, bo nie uczestniczyłem w tym eksperymencie (np. nie mam ufności co do tej "równoległości" przy wyciąganiu).
Jedno jest pewne - na zaoranej ziemi zasięgi są wyraźnie słabsze niż w powietrzu.
Pytanie tylko ile "łapie" gdy moneta leży na powierzchni ?

proscan
Jedno jest pewne - na zaoranej ziemi zasięgi są wyraźnie słabsze niż w powietrzu.
Pytanie tylko ile "łapie" gdy moneta leży na powierzchni ?
proscan
a w jakiej glebie zasięgi są lepsze : zaoranej czy raczej nie ruszonej ??ProScan pisze: Jedno jest pewne - na zaoranej ziemi zasięgi są wyraźnie słabsze niż w powietrzu.
proscan
nigdy nie zwracałem na to szczególnej uwagi ale przeczucie mi mówi ze w zaoranej
pozdr.warwick
Ostatnio zmieniony śr lut 07, 2007 12:17 pm przez warwick, łącznie zmieniany 1 raz.