Ceny wykrywaczy

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
PIRO

Ceny wykrywaczy

Post autor: PIRO »

Witam
kilka pytań nie daje mi spokoju :

1 Jak jest z cenami wykrywaczy , czy w martwym okresie do szukania ceny spadają i wtedy są promocje ?

2 Czy będą jeszcze jakieś promocje w Vikingu na sprzęt "testowy" może ktoś ma jakieś informacje na ten temat .W okresie kiedy był dostępny zastanawiałem sie zbyt długo ,moja strata :(

3 Czy ceny u dilerów sprzętu są "sztywne" a może można sie targować ?

Nie pamiętam też jaka była cena Minelaba GT po obniżce z racji że był to egzemplaż testowy .Może ktoś mi przypomni

Z góry dziękuje
ProScan
Właściciel

Re: Ceny wykrywaczy

Post autor: ProScan »

Witam,

Poproszę kogoś z Vikinga by odpowiedział.

:pa

proscan
Grzechutor
Sprzedawca

Post autor: Grzechutor »

Witam,

Na prośbę PROSCANa odpowiadam na zadane wyżej pytania:

1. W sezonie zimowym oraz w okresie świątecznym ceny na część wykrywaczy są promocyjne. Poza tym często dodawane są do wykrywaczy jakieś akcesoria. Zapraszam do zaglądania na naszą stronę, tam wszystkie promocje są na bieżąco zamieszczane http://www.viking.waw.pl/w_hobby.php

2. Modele demonstracyjne pojawiają się dosyć rzadko i nie jestem w stanie powiedzieć, czy się jeszcze pojawią i w jakim terminie. Jeśli producent wyśle do nas takie wykrywacze, to z pewnością zamieścimy informację na naszej stronie. Proszę ewentualnie o zapytanie w tej sprawie na maila.

3. Ceny, które podajemy na naszej stronie są raczej sztywne, zwłaszcza że na dzień dzisiejszy jest dużo różnych promocyjnych dodatków do różnych wykrywaczy.

Pozdrawiam,

Grzechutor
Szkodnik

Post autor: Szkodnik »

Witam

Niestety sprzedawców u nas zbyt mało, więc i ceny sa jakie są, po prostu brak konkurencji, więc często pozostaje import z zachodu (w przypadku importu z zachodu ryzyku ponosi kupujący , wiadomo brak gwarancji i ewentualne uszkodzenia).

Pozdrawiam :evil:
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Witam,

Z tym ostatnim pozwolę się nie zgodzić. Konkurencję na rynku mamy dosyć ostrą.

Mamy następującą sytuację (luty 2007):

- Sklep w Warszawie (największy polski dystrybutor) mający w ofercie większość głównych marek światowych w tym sprzęt ochroniarski i przemysłowy;
- Dystrybutora Garretta w Krakowie, ostro konkurującego (wojna cenowa, na wyniszczenie) ze sklepem powyżej, także dystrybuującym Garretta;
- Dystrybutora w Trójmieście, handlującego Tesoro i innymi ale mniej znanymi markami. Były dystrybutor Whites’a z cenami zawsze o kilkadziesiąt zł niższymi od rywala z Warszawy (co akurat łatwe, jeśli nie ma się tych wykrywaczy na magazynie);
- Szereg pokątnych sprowadzaczy Whitesa (prawdopodobnie z Niemiec) działających na allegro;
- Sporo dealerów Bounty Huntera, który sprzedaje wykrywacze na prawo i lewo;
- We Wrocławiu dealer francuskiej firmy XP;
- Wielka rzesza osób sprowadzających z zagranicy (ebay, rodzina) na swoje potrzeby, dla kolegów, na handel;
- Nieprzebrana ilość sprzedawaczy chińszczyzny;
- Grupa polskich producentów, niektórzy o bardzo silnej pozycji rynkowej (polskie wykrywacze są relatywnie bardzo drogie – to temat na osobną dyskusję)

Do tego dochodzi coraz szerszy rynek wtórny, gdyż wiele osób zaczyna wymieniać stare sprzęty na inne (nierzadko nowe).

Jak wszyscy zapewne wiedzą współpracuję obecnie jedynie z firmą z Warszawy, która handel wykrywaczami traktuje poważnie:

- będąc dealerem określonej marki posiada w sprzedaży wszystkie modele, a nie tylko te na których można najwięcej zarobić;
- utrzymuje sklep i pracowników w centrum Stolicy (a nie tylko sprzedaż wirtualna);
- finansuje tłumaczenia instrukcji obsługi (i nie okrada tłumacza, sprzedając wykrywacze, a nie instrukcje jak robią to inni, a zwłaszcza jeden);
- udziela wszelkiej pomocy w zapewnieniu serwisu (bez dobrego dealera nie było by serwisu – to powinno być jasne dla tych którzy cieszą się, że sprowadzili bez podatku taniej z zagranicy).

Oczywiście ceny wykrywaczy w Polsce w relacji do naszych zarobków są bardzo wysokie. Porównując z USA wypada to bardzo przykro dla nas. Wiedząc jednak jakie są podatki w USA (nie ma tam VAT-u-!!) i ile kosztuje tam np. paliwo, to możemy podziękować za to tylko naszym politykom. Nie wspomnę o kosztach przywiezienia tego z za oceanu.

Patrząc jednak na ceny u naszych sąsiadów (zwłaszcza z byłego bloku wschodniego) to ceny w Polsce są jednak niższe.

:pa

proscan

PS
i tak nikogo nie przekonałem :smt077
Szkodnik

Post autor: Szkodnik »

Witam

Masz wiele racji, ale, np. dobrym przykładem konkurencji są tutaj
detektory Garretta, gdzie ceny poszły na dół dzieki temu, że istnieje
konkurencja pomiędzy dilerami, ale np. jeżeli ktoś chce kupić
nowy wykrywacz Whites'a to juz wielkiego wyboru nie ma
(chodzi mi oczywiście o oficjalnych dilerów), tak samo np. Tesoro
Napisałeś też, że łatwo mieć cenę o kilkadziesiat złtych niższą,
jak się nie ma wykrywaczy na magazynie?? Czy oznacza to, że
koszty magazynowania sa takie drogie i podbijają cenę??

Oczywiście masz też rację porównując ceny detektorów w relacji
do naszych zarobków, ale niestety to już jest inny temat

Zaciekawilo mnie twoje stwierdzenie o drogich polskich wykrywaczach,
czy mógłbys rozwinac ten temat? - jest to bardzo ciekawa sprawa
tym bardziej,że wielu ludzi używa polskiego sprzętu ze wzgledu
własnie na cenę (za tą samą nie kupi nowego zachodniego sprzętu)

Pozdrawiam :evil:
ODPOWIEDZ